Άλεξ Ποπ: Η ηγέτιδα της... αγέλης σε έναν τελικό - ραντεβού με το πεπρωμένο

Ιάσονας Θεριός
Η Αλεξάντρα Ποπ βοήθησε το 2013 τη Βόλφσμπουργκ να κατακτήσει το πρώτο Champions League της ιστορίας της. Δέκα χρόνια μετά εξακολουθεί να ηγείται των Λυκαινών και στον τελικό απέναντι στην Μπαρτσελόνα θα ψάξει την εκδίκηση και το τρίτο της ευρωπαϊκό πετράδι.

Υπάρχουν μερικές έννοιες που δείχνουν... τερματισμένες από την Αλεξάντρα Ποπ. Ποιος να της πει τι για μακροβιότητα ή για συνέπεια; Πριν δέκα χρόνια ήταν εκεί, στην πρώτη κούπα του Women's Champions League της Βόλφσμπουργκ. Και τώρα, ως αρχηγός, ετοιμάζεται να οδηγήσει ξανά τις Λύκαινες στην απόλυτη ευρωπαϊκή δόξα. Οι Γερμανίδες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με την Μπαρτσελόνα στον μεγάλο τελικό του Αϊντχόφεν (03/06) και η Ποπ θα είναι εκεί για να ηγηθεί της... αγέλης και πάλι.

Μια αειθαλής ηγέτιδα που μπορεί να έχει πατήσει τα 32 της χρόνια και τελευταία να έχει ταλαιπωρηθεί από σοβαρούς τραυματισμούς, όμως δείχνει να «κολλάει» σαν μαγνήτης στο κορυφαίο επίπεδο του ποδοσφαίρου γυναικών. Μπορεί να παίξει παντού, ξεκίνησε από ακραία μπακ και κατέληξε σέντερ φορ, περνώντας ενδιάμεσα και από το κέντρο, κι όμως τα στοιχεία που την καθιστούν σπουδαία είναι κυρίως αυτά που βγάζει εκτός του παιχνιδιού αυτού καθ'αυτού.

«Είναι αλήθεια πως η Άλεξ δεν είναι μια από τις επιδραστικές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου στη Γερμανία αλλά και σε όλο τον κόσμο», είχε δηλώσει για εκείνη ο αθλητικός διευθυντής της Βόλφσμπουργκ, Ραλφ Κέλερμαν, ενώ η συμπαίκτριά της στην εθνική, Σάρα Ντέμπριτζ, έχει εγκωμιάσει την πνευματική της δύναμη.

«Η Πόπι είναι αρχηγός μέσα και έξω από το γήπεδο. Η νοοτροπία και η ενέργεια που προσφέρει κάθε μέρα είναι μια πηγή έμπνευσης και κινήτρου για οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά της».

Η πορεία μιας μοναδικής καριέρας

Η Ποπ ήταν μόλις 17 ετών όταν έκανε τα πρώτα της βήματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο γυναικών, κερδίζοντας τη μεταγραφή της στην Ντούισμπουργκ το 2008. Μόλις στην πρώτη της σεζόν εκεί, συνέβαλε στην άκρως επιτυχημένη σεζόν της ομάδας της, η οποία κατέκτησε το UEFA Cup αλλά και το Κύπελλο Γερμανίας.

Η Ντούισμπουργκ έκανε το back to back στο Κύπελλο, ωστόσο αποκλείστηκε δύο συνεχόμενες χρονιές από τα ημιτελικά του Champions League και το 2012 ήρθε η ώρα του παραπάνω βήματος για την Ποπ, η οποία «μετακόμισε» στη Βόλφσμπουργκ. Και τα υπόλοιπα είναι... ιστορία.

Η παρθενική της σεζόν στα πράσινα ήταν ονειρική, αφού οι Λύκαινες πέτυχαν ένα ανεπανάληπτο τρεμπλ με την ίδια να αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά κομβική.

Την επόμενη χρονιά, με την Ποπ πρωταγωνίστρια, οι Γερμανίδες συγκράτησαν το εγχώριο και το ευρωπαϊκό τους στέμμα. Η Βόλφσμπουργκ κυριάρχησε άνευ προηγουμένου στο γερμανικό πρωτάθλημα, φτάνοντας σε τέσσερα διαδοχικά νταμπλ από το 2017 έως και το 2020, και ίσως με λίγη περισσότερη τύχη η ιστορία της στο Women's Champions League να είχε γραφτεί ακόμα πιο λαμπρά.

Κι αυτό διότι, οι Λύκαινες έδωσαν το «παρών» σε τρεις τελικούς το 2016, το 2018 και το 2020 όμως οι λεπτομέρειες δεν πήγαν υπέρ τους, αφήνοντάς τες με τα δύο τρόπαια του 2013 και του 2014. Το θέμα πάντως είναι πως η Ποπ ήταν πάντα εκεί, στην... πρώτη γραμμή. Ό,τι δηλαδή συνέβαινε ανέκαθεν και στην εθνική της ομάδα.

Στη Μάνσαφτ γυναικών έγινε επίσης σημείο αναφοράς, βοηθώντας της να είναι μια σταθερά στην ελίτ του διεθνούς ποδοσφαίρου. Το 2016 πήρε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο ενώ η παρουσία της στην πορεία των Γερμανίδων προς τον τελικό του Euro 2022 υπήρξε καθοριστική, ακόμη κι αν δεν κατάφερε να αγωνιστεί στο μεγάλο ματς κόντρα στην Αγγλία. Μάλιστα, σκόραρε σε πέντε διαδοχικά παιχνίδια της συγκεκριμένης διοργάνωσης, καταρρίπτοντας το σχετικό ρεκόρ.

Η... μοίρα και η φόρμα

Οι ποδοσφαιρικοί Θεοί άφησαν τη Βόλφσμπουργκ πικραμένη μετά τους τρεις διαδοχικούς χαμένους τελικούς στο Champions League, ενώ η φετινή της αντίπαλος στο μεγάλο παιχνίδι πέρυσι την είχε διαλύσει στα ημιτελικά.

Η Μπαρτσελόνα καθάρισε με ευκολία την πρόκριση στον περυσινό τελικό, νικώντας 5-1 στο πρώτο ματς, με το 2-0 του δεύτερου να μην είναι αρκετό για τις Λύκαινες. Φυσικά όμως, η Ποπ, εθισμένη στις νίκες και τις επιτυχίες, δεν ξέχασε, έχει φυλάξει μέσα της το κίνητρο και την πίστη για εκδίκηση.

«Έχουμε ένα παιχνίδι και σε αυτό το ένα παιχνίδι τα πάντα μπορούν να συμβούν. Το DNA της Βόλφσμπουργκ μας οδηγεί στο να είμαστε συνεχώς πεινασμένες», δήλωσε εν όψει του ματς.

Ίσως δέκα χρόνια μετά το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας η μοίρα να φυλάει κάτι για τις Γερμανίδες και την ίδια την Ποπ, μια γλυκιά επιβράβευση για όλα αυτά τα χρόνια. Κι αν αυτό δεν συμβεί πάντως, η Άλεξ δείχνει ικανή να αρπάξει το πεπρωμένο στα χέρια της, ακόμη κι απέναντι στην πανίσχυρη Μπαρτσελόνα.

Η Ποπ δείχνει σχεδόν καλύτερη από ποτέ και έχοντας αφήσει πίσω της μια δύσκολη περίοδο με τραυματισμούς, φέτος δείχνει ξανά «φονική» απέναντι στην αντίπαλη εστία. Σε Ευρώπη και πρωτάθλημα μετρά 18 γκολ, όμως το σπουδαιότερο είναι πως βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση όσον αφορά τα «μεγάλα» ματς, σε αυτά που πάντα εμφανίζεται με καθοριστικό τρόπο.

Η 32χρονη βρήκε δίχτυα στα προημιτελικά του Champions League απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, καθόρισε με γκολ νίκης τον δεύτερο ημιτελικό - θρίλερ με την Άρσεναλ, ενώ πριν λίγες μέρες σκόραρε και στον νικηφόρο τελικό Κυπέλλου κόντρα στη Φράιμπουργκ.

Αυτή τη φοβερή φόρμα θα κοιτάξει να πάρει μαζί της στο νεσεσέρ για το «Philips Stadium», επιχειρώντας να οδηγήσει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης την... αγέλη της Βόλφσμπουργκ.

Όμως ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει, η Αλεξάντρα Ποπ, μια από τις μακροβιότερες σταρ του ποδοσφαίρου γυναικών, θα συνεχίσει να είναι κάτι παραπάνω από παίκτρια για τις Λύκαινες και τη Γερμανία, κάτι πιο σπουδαίο, κάτι για το οποίο, σύμφωνα με τα λόγια της, πάντα θα αισθάνεται υπερηφάνεια:

«Νιώθω περήφανη που μπορώ να εμπνέω τον κόσμο μέσω του ποδοσφαίρου. Είναι φοβερά σημαντικό για κάθε παιδί να υπάρχουν πρότυπα, ένας προσανατολισμός. Είμαι χαρούμενη που αποτελώ ένα τέτοιο».