Euro 2022 γυναικών: Ποπ, έτοιμη για κούπα και… Χρυσό παπούτσι!

Euro 2022 γυναικών: Ποπ, έτοιμη για κούπα και… Χρυσό παπούτσι!

Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Η επιτυχία της Γερμανίας έχει… όνομα! Η Αλεξάντρα Ποπ κάνει τη διοργάνωση της ζωής της και είναι έτοιμη να γράψει τη δική της ιστορία.

«Θα πρέπει να σας απογοητεύσω», είπε η αρχηγός της Γερμανίας, Αλεξάντρα Ποπ. «Όλα έχουν να κάνουν με την ομάδα. Εάν δεν βγουν αυτές οι πάσες δεν μπορούμε να σκοράρουμε γκολ», συνέχισε.

Είναι η ταπεινότητα και η παραδοχή από μία πρωταγωνίστρια που τα δύο της γκολ με τη Γαλλία την έβαλαν στην κορυφή για το Χρυσό Παπούτσι με 6 γκολ (μαζί με τη Μπεθ Μιντ), ισοφαρίζοντας παράλληλα το ρεκόρ της συμπατριώτισσάς της, Ίνκα Γκρινγκς το 2009. Η Αγγλία την περιμένει στον τελικό της Κυριακής στο Γουέμπλεϊ. Η 31χρονη κάθε άλλο παρά απογοητευτική ήταν στο παιχνίδι. Τα πρώτα της... χτυπήματα ήρθαν νωρίς. Μόλις στο 20ό λεπτό όταν αποκρούστηκε προσπάθειά της. Είκοσι λεπτά αργότερα, δεν την σταμάτησε κανείς καθώς η Σβένια Χουτ έβγαλε μπαλιά και η Ποπ έστειλε τη μπάλα με το αριστερό πόδι στα δίχτυα.

«Η Σβένια είχε τον χρόνο για τη μπαλιά της. Ήξερα πως με μία παίκτρια κοντά στο τέρμα θα είχα χώρο για να βγει επίθεση και αυτό έκανα», σχολίασε η Ποπ. Η Γαλλία ισοφάρισε λίγο πριν το ημίχρονο με έναν 'κεραυνό' της Ντιανί. Ήταν το πρώτο γκολ που δέχθηκε η Γερμανία στο τουρνουά μετά από μία επίδοση - ρεκόρ 404 λεπτών. Δείγμα της εξαιρετικής άμυνάς της. Παρότι ισοφαρίστηκε η Γερμανία δεν έχασε τον έλεγχο.

«Χρειαζόμαστε την εμπειρία και την ηρεμία των παικτριών αυτών για να ξεπερνάμε τα εμπόδια», επισήμανε η Βος-Τέκλενμπουργκ, μιλώντας με τα πιο καλά λόγια για τις πιο παλιές παίκτριές της: «Το είδαμε αυτό με την ωριμότητα που έδειξαν».

H Χουτ από τη πλευρά της στάθηκε στη σημασία να υπάρχει ψυχραιμία εν μέσω των αγώνων. Υπογράμμισε πως υπάρχει ένα καλό... μείγμα έμπειρων παικτριών. Ο Ποπ έκανε ένα ακόμα... χτύπημα για να στείλει τη Γερμανία στο Γουεμπλεϊ. Ο συνδυασμός Χουτ - Ποπ έφερε και άλλο γκολ.

Η επιθετικός της Βόλσφμπουργκ έχει βάλει 6 γκολ σε 5 αγώνες. Όλα με έναν παρόμοιο τρόπο στην περιοχή και έγινε η πρώτη παίκτρια που σκοράρει σε πέντε διαδοχικά ματς του Euro.

«Είναι ένα 'θηρίο' μέσα στην περιοχή», είπε η Λένα Όμπερντορφ, η 20χρονη που έχει ξεχωρίσει για την αντίληψή της και τη δυνατότητα να ελέγχει καλά το κέντρο: «Είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε από αυτήν». Η Ποπ είχε 2 γκολ σε μόλις 3 σουτ.

image.png

Και όμως τρεις εβδομάδες πριν υπήρχαν ερωτηματικά για εκείνη μετά από επέμβαση στο μηνίσκο της την περασμένη χρονιά (τον Γενάρη) και έχοντας προσβληθεί από COVID-19 τον Ιούνιο. Είχε χάσει δε τα Euro του 2013 και 2017 λόγω τραυματισμών.

Η ίδια τόνιζε το πόσα πολλά σημαίνουν αυτά τα γκολ για εκείνη: «Είμαι πιο συναισθηματικά απ' ότι συνήθιζα να είμαι. Είμαι πολύ περήφανη που εκπροσωπώ τη χώρα μου σε αυτόν τον θεσμό». Η 31χρονη ξέρει πολύ καλά την αξία της ομάδας και του επιτελείου της. Ξεκαθαρίζει πως ο στόχος της δεν είναι να πάει το Χρυσό Παπούτσι αλλά να πάρει το Euro.

Η Γερμανία έχει στοχεύσει στο να πάρει τον ένατο ευρωπαϊκό της τίτλο. Εκτός από την Ποπ έχει την 20χρονη Όμπερντορφ, την 23χρονη Γκουίν, τη 19χρονη Μπραντ και την 22χρονη Λόχμαν. «Έχουμε δείξει το τι μπορούμε να κάνουμε. Πάντα συζητάγαμε για την ποιότητα της ομάδας και τώρα δείχνουμε τη δύναμή μας στο γήπεδο. Είμαι σε αυτήν την ομάδα πάνω από 10 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ ξανά τόσο καλό ομαδικό πνεύμα. Είναι πολύ ξεχωριστό».

Τα προηγούμενα χρόνια η Γερμανία είχε σκαμπανεβάσματα σύμφωνα με τη μέσο της Μπάγερν Μονάχου, Λόχμαν. Μετά το 7-0 επί της Ελβετίας αυτή η Γερμανία δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Η Βος Τέκλενμπουργκ από μέρους της δηλώνει περήφανη για την ομάδα και τις παίκτριές της. Όπως και για τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει: «Δεν τελειώνει εδώ ο δρόμος για αυτήν την ομάδα».

Για την Αγγλία η Βος Τέκλενμπουργκ μιλά για ένα κλασικό παιχνίδι: «Η Αγγλία ήταν απίστευτη στο τουρνουά. Σε κάθε αγώνα είναι δυναμική και σκοράρει με τόση αυτοπεποίθηση. Όμως τα πρώτα 20 λεπτά με τη Σουηδία έδειξαν πως η Αγγλία δεν είναι άτρωτη. Αυτό θα είναι το ζητούμενο για εμάς στο Γούμπλεϊ. Να τη... λαβώσουμε. Ναι θα παίζει μπροστά σε 80.000 με 90.000 κόσμο όμως αποδεχόμαστε την πρόκληση. Θα είναι ένας τρομερός τελικός».

Το Gazzetta και το GWomen βρίσκονται στο Λονδίνο για τον τελικό του Euro Γυναικών 2022 με αποκλειστικό χορηγό το φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]