barca_wolf

Τελικός Champions League: Οδηγός για... αρχάριους στο ποδόσφαιρο γυναικών

Μαριλένα Καλόπλαστου

Μπαρτσελόνα και Βόλφσμπουργκ κοντράρονται στον τελικό των αστεριών. Ημερομηνία, ώρα, κανάλια και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον τελικό του Αϊντχόφεν.

Εν αναμονή της «μάχης» της Μάντσεστερ Σίτι με την Ίντερ στον τελικό του Champions League ανδρών, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο γήπεδο της PSV Philips Stadion το απόγευμα του Σαββάτου 3 Ιουνίου, καθώς η σεζόν του Women's Champions League ολοκληρώνεται με την Μπαρτσελόνα να κοντράρεται με τη Βόλφσμπουργκ για τον τίτλο στο Αϊντχόφεν.

Πότε και πού διεξάγεται ο αγώνας; Ο τελικός διεξάγεται στις 17:00 ώρα Ελλάδας, το Σάββατο 3 Ιουνίου στο στάδιο PSV, στο Αϊντχόφεν. Είναι η πρώτη φορά που ο τελικός διεξάγεται στην Ολλανδία, αν και το EURO 2017 γυναικών διεξήχθη εκεί, συγκεκριμένα στο Enschede.

Το στάδιο PSV Stadium, χωρητικότητας 35.000 θέσεων, που θα φιλεοξενήσει το μεγάλο ματς και θα είναι ασφυκτικά γεμάτο αφού ανακοινώθηκε sold out, άνοιξε για πρώτη φορά το 1910 και έχει μακρά ιστορία στη διοργάνωση μεγάλων αγώνων, συμπεριλαμβανομένων των τελικών του Κυπέλλου UEFA του 1978 και του 2006, του δεύτερου γύρου του Super Cup UEFA του 1988 και τριών αγώνων στο UEFA EURO 2000.

Δύο φορές στο παρελθόν 30.000 και πλέον θεατές συγκεντρώθηκαν εκεί για διεθνείς αγώνες γυναικών της Ολλανδίας.

Οι βασικές πληροφορίες για τις δύο διεκδικήτριες

Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στον τρίτο σερί τελικό της και τέταρτο σε πέντε σεζόν, έχοντας χάσει 4-1 από τη Λυών το 2019, νικήσει 4-0 την Τσέλσι το 2021 και αναπάντεχα ηττηθεί 3-1 από τη Λυών στο Τορίνο πέρυσι. Στους περσινούς ημιτελικούς νίκησε τη Βόλφσμπουργκ με συνολικό σκορ 5-1, αλλά οι «Λύκαινες» έχουν σταθερή απόδοση όλη τη σεζόν και σίγουρα έχουν την εμπειρία, καθώς κέρδισαν στις δύο πρώτες τους συμμετοχές το 2012/13 και το 2013/14. Έκτοτε έχουν χάσει τρεις τελικούς από την πολυνίκη της διοργάνωσης Λυών (στα πέναλτι το 2016 και μετά από παράταση το 2018).

Έχουν απομείνει εισιτήρια;

Στις 15 Μαΐου, περισσότερες από δύο εβδομάδες πριν από τη σέντρα στο ματς, η UEFA επιβεβαίωσε ότι ο τελικός είναι sold out για πρώτη φορά από τότε που μετονομάστηκε UEFA Women's Champions League το 2009/10 (πριν από αυτό, ο τελικός του UEFA Women's Cup διεξαγόταν σε δύο παιχνίδια.

Πώς μπορώ να παρακολουθήσω;

Κάθε παιχνίδι του φετινού Women's Champions League από τη φάση των ομίλων και μετά μεταδόθηκε ζωντανά στην πλατφόρμα streaming DAZN, μαζί με το YouTube. Η ροή του YouTube θα ενσωματωθεί επίσης στο MatchCentre της UEFA.

Πώς εξελίχθηκε η διοργάνωση φέτος;

Για δεύτερη φορά, υπήρξε φάση ομίλων με 16 ομάδες, με την τηλεοπτική συμφωνία DAZN/YouTube να εξασφαλίζει παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Συνολικά συμμετείχαν 71 σύλλογοι από 49 χώρες, ενώ 726.206 παρακολούθησαν τους αγώνες καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Ποια είναι η ρέφερι του αγώνα;

Η Σέριλ Φόστερ, 63 φορές διεθνής με την Ουαλία ως παίκτρια και διεθνής διαιτητής από το 2015, θα διευθύνει τον πρώτο της τελικό του Women's Champions League. Η 42χρονη έχει διευθύνει τρεις αγώνες στη διοργάνωση φέτος, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου αγώνα των προημιτελικών μεταξύ Βόλφσμπουργκ και Παρί Σεν Ζερμέν.

Θα υπάρχει VAR στον τελικό;

Υπάρχει VAR στον τελικό από το 2020, και από την περασμένη σεζόν αυτό επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη φάση των νοκ άουτ αγώνων.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]