MotoGP: Η Liberty Media μετά την F1 αγόρασε και αυτό

MotoGP: Η Liberty Media μετά την F1 αγόρασε και αυτό
Με την επίσημη -πλέον- ανακοίνωση, τα δύο μεγαλύτερα μηχανοκίνητα σπορ στον κόσμο θα βρίσκονται υπό την ίδια στέγη.

Η Liberty Media, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Formula 1, ανακοίνωσε την 1η Απριλίου 2024 την εξαγορά του 86% των μετοχών της Dorna S.L., της εταιρείας που διαχειρίζεται τα δικαιώματα των παγκόσμιων πρωταθλημάτων MotoGP και WorldSBK, καθώς και άλλων σειρών αγώνων. Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει τις ευρέως διαδεδομένες φήμες και υποδηλώνει μια σημαντική επέκταση στο χαρτοφυλάκιο της Liberty Media στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η συμφωνία έχει ως σκοπό τη συνέχιση της λειτουργίας της Dorna ως ανεξάρτητη εταιρεία εντός του ευρύτερου ομίλου Liberty Media Formula One, με την Dorna να διατηρεί την έδρα της στη Μαδρίτη της Ισπανίας και τον Καρμέλο Εθπελέτα, στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Η συνολική αξία της Dorna καθορίστηκε στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, με την Liberty Media να επενδύει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το ποσοστό που απέκτησε.

Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία χρειάζεται την έγκριση διάφορων ρυθμιστικών οργανισμών παγκοσμίως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ακύρωσε μια παρόμοια συμφωνία το 2006, ανάμεσα στη CVC και το MotoGP, λόγω ανησυχιών για τη συγκέντρωση της αγοραστικής δύναμης στα χέρια μίας εταιρείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Dorna

Η Liberty Media ανακοινώνει την εξαγορά του MotoGP. Η εξαγορά του κορυφαίου παγκόσμιου πρωταθλήματος μοτοσικλέτας επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της Liberty Media με υψηλής ποιότητας παγκόσμια αθλητικά αγαθά.

Η Liberty Media Corporation ανακοίνωσε μια συμφωνία για την εξαγορά του MotoGP. Το MotoGP αποτελεί την κορυφή των δύο τροχών, με 22 από τους ταχύτερους αναβάτες να ανταγωνίζονται με πρωτότυπες μοτοσυκλέτες σε μερικές από τις μεγαλύτερες πίστες του κόσμου, φτάνοντας ταχύτητες πάνω από 360 χιλιόμετρα την ώρα. Από την πρώτη σεζόν το 1949 που περιλάμβανε έξι γύρους σε όλη την Ευρώπη, το άθλημα έχει αναπτυχθεί για να περιλαμβάνει περισσότερα από 20 Grands Prix σε πέντε ηπείρους, με την τηλεοπτική μετάδοση να φτάνει στα εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η νέα συμφωνία θα δει την Dorna Sports S.L., τον αποκλειστικό εμπορικό και τηλεοπτικό δικαιούχο του MotoGP, να παραμένει μια ανεξάρτητα λειτουργούσα εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο της Liberty Media's Formula One Group. Ο Καρμέλο Εθπελέτα, που έχει τη θέση του CEO από το 1994, θα παραμείνει στη θέση του και θα συνεχίσει να διευθύνει την επιχείρηση με τη διοικητική του ομάδα. Η έδρα της εταιρείας θα παραμείνει στη Μαδρίτη.

Γκρεγκ Μαφέι
Ο Γκρεγκ Μαφέι, Πρόεδρος και CEO της Liberty Media (Φωτ. Red Bull Content Pool)

Η Dorna κατέχει επίσης αποκλειστικά δικαιώματα για άλλες σειρές αγώνων μοτοσυκλετών, συμπεριλαμβανομένων των Moto2 και Moto3, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Enel MotoE, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MOTUL FIM Superbike και το νέο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Women’s Circuit Racing.

Η Liberty Media θα αποκτήσει περίπου το 86% της Dorna, με τη διοίκηση της Dorna να διατηρεί περίπου το 14% της ιδιοκτησίας της στην επιχείρηση. Η συναλλαγή αντανακλά μια επιχειρηματική αξία για την Dorna/MotoGP των €4.2 δισεκατομμυρίων και μια ιδιοκτησιακή αξία των €3.5 δισεκατομμυρίων, με το υφιστάμενο χρέος του MotoGP να αναμένεται να παραμείνει ως έχει μετά το κλείσιμο.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιο μας με κορυφαία αθλητικά και ψυχαγωγικά αγαθά με την εξαγορά του MotoGP», είπε ο Γκρεγκ Μαφέι, Πρόεδρος και CEO της Liberty Media. «Το MotoGP είναι ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα με μια πιστή, ενθουσιώδη βάση θαυμαστών, συναρπαστικούς αγώνες και ένα ιδιαίτερα παραγωγικό χρηματοοικονομικό προφίλ. Ο Καρμέλο και η διοικητική του ομάδα έχουν κατασκευάσει ένα μεγάλο αθλητικό θέαμα που μπορούμε να επεκτείνουμε σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό. Η επιχείρηση έχει σημαντική ανοδική πορεία, και προτίθεμαι να αναπτύξω το άθλημα για τους θαυμαστές του MotoGP, τις ομάδες, τους εμπορικούς εταίρους και τους μετόχους μας».

Καρμέλο Εθπελέτα
Ο Καρμέλο Εθπελέτα, CEO της Dorna (Φωτ. Red Bull Content Pool)

«Αυτό είναι το τέλειο επόμενο βήμα στην εξέλιξη του MotoGP, και είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτά που φέρνει αυτό το ορόσημο στη Dorna, στο paddock του MotoGP και στους θαυμαστές των αγώνων», είπε ο Καρμέλο Εθπελέτα, CEO της Dorna. «Είμαστε περήφανοι για το παγκόσμιο άθλημα που έχουμε αναπτύξει, και αυτή η συναλλαγή είναι μια μαρτυρία της αξίας του αθλήματος σήμερα και του δυναμικού του για ανάπτυξη. Η Liberty έχει μια απίστευτη πορεία στην ανάπτυξη αθλητικών περιουσιακών στοιχείων και δεν θα μπορούσαμε να επιθυμούμε καλύτερο εταίρο για να επεκτείνουμε τη βάση θαυμαστών του MotoGP σε όλο τον κόσμο».

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024 και υπόκειται στη λήψη εγκρίσεων και αδειών από αρχές ανταγωνισμού και ξένων επενδύσεων σε διάφορες δικαιοδοσίες.

Φωτωγραφίες. Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!