Piaggio Group: Επέτειος 140 ετών παρουσία του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας

Νίκος Γιαννούλας
Piaggio Group: Επέτειος 140 ετών παρουσία του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας
Μια από τις πλέον ιστορικές βιομηχανίες κατασκευής μοτοσικλετών, η Piaggio, τιμήθηκε από τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Εκτελεστικό Πρόεδρο του Ομίλου Piaggio, Ματέο Κολανίνο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, Μικέλε Κολανίνο, με την ευκαιρία της 140ης επετείου από την έναρξη λειτουργίας της εμβληματικής ιταλικής εταιρείας.

Από τα τρένα και τα αεροσκάφη στο πιο διάσημο δίκυκλο, τη Vespa

Η ίδρυση της Piaggio το 1884 από τον Ρινάλντο Πιάτζιο δεν είχε αντικείμενο τις μοτοσικλέτες, αλλά την κατασκευή ατμομηχανών και βαγονιών τρένων. Μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία στράφηκε επίσης στην κατασκευή υποβρυχίων, σκαφών και αεροσκαφών για στρατιωτική χρήση, καθώς και οχημάτων διαφόρων τύπων, κυρίως φορτηγών.

Μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την καταστροφή των εγκαταστάσεών της, η Piaggio αποφασίζει να προσθέσει ένα ακόμα αντικείμενο στη βιομηχανική της παραγωγή και έτσι to 1946 ξεκινά η κατασκευή της Vespa.

Vespa
O Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα, δεύτερος από δεξιά, θαυμάζει την πρώτη Vespa του 1946, που αποτέλεσε τον πρόγονο του πιο διάσημου δίκυκλου στον πλανήτη και γεννήτορα μιας ολόκληρης κατηγορίας μοτοσικλετών, αυτής των σκούτερ. 

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, καθώς η επιτυχία της Vespa ήταν τεράστια. Όχι μόνο κατασκευάστηκε σε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα και δημιούργησε μια ολόκληρη νέα κατηγορία δικύκλων -αυτή των σκούτερ- αλλά έγινε και το πλέον αναγνωρίσιμο δίκυκλο παγκοσμίως.

Η σύγχρονη ιστορία της Piaggio σημαδεύτηκε από την εξαιρετικά πετυχημένη διοίκηση του Ρομπέρτο Κολανίνο, ενός κορυφαίου Ιταλού μάνατζερ και επιχειρηματία, που απέκτησε τον έλεγχο της διάσημης μάρκας μέσω μια εταιρείας συμμετοχών το 2003.

Σήμερα η Piaggio είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος κατασκευαστής μοτοσικλετών, με πολύ ισχυρό χαρτοφυλάκιο κορυφαίων brand στα οποία περιλαμβάνονται ιστορικές ιταλικές μάρκες όπως οι Aprilia, Moto Guzzi και Gilera, η κάποτε ισπανική Derbi και φυσικά οι Piaggio και Vespa.

H χθεσινή τιμητική συνάντηση των στελεχών της Piaggio με τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα αποδεικνύει την τεράστια σημασία του Ομίλου για την οικονομία αλλά και τη φήμη της χώρας. Μάλιστα ο Πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα προϊόντα των διαφόρων μαρκών της Piaggio τα οποία βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο του Παλάτσο ντελ Κουιρινάλε, όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό video.

Image credit: Piaggio Group

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!