Νέο Volkswagen Crafter: Ψηφιακός μετασχηματισμός εκ των έσω

Νέο Volkswagen Crafter: Ψηφιακός μετασχηματισμός εκ των έσω

Νίκος Γιαννούλας
Νέο Volkswagen Crafter: Ψηφιακός μετασχηματισμός εκ των έσω
Το κορυφαίο μοντέλο στη γκάμα των επαγγελματικών οχημάτων της Volkswagen, το Crafter, δέχτηκε μια σημαντική ανανέωση για το 2024.

Το 2024 αποτελεί μια χρονιά ορόσημο για τον κλάδο των επαγγελματικών οχημάτων της Volkswagen. Μετά από ένα εξαιρετικά πετυχημένο 2023 αναφορικά με τις πωλήσεις και την κερδοφορία του κλάδου, το τρέχων έτος σηματοδοτείται από πολλές πρεμιέρες νέων μοντέλων. Για την πρώτη, αυτή του ID. Buzz GTX σας ενημερώσαμε ήδη, ενώ χρονικά έπεται η έναρξη παραγωγής του ανανεωμένου Crafter.

Volkswagen Crafter 2024
Τα νέα στοιχεία του καινούριου Crafter


Το νέο Crafter θα διαθέτει πλέον από τη βασική του έκδοση το Digital Cockpit, δηλαδή ψηφιακό πίνακα οργάνων οδηγού. Μια επίσης πολύ σημαντική ανβάθμιση στο εσωτερικό του μοντέλου αποτελούν οι οθόνες 10,3 ιντσών και προαιρετικά 12,9 ιντσών, που ενσωματώνουν την πιο πρόσφατη έκδοση της αρθρωτής πλατφόρμας infotainment MIB.


Το interface του συστήματος πολυμέσων είναι νέο και πολύ πιο κατανοητό στη λειτουργία του, ενώ ενσωματώνει ένα νέο σύστημα φωνητικού ελέγχου online μέσω cloud. Χάρη δε στην εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, ο φωνητικός έλεγχος όλων των λειτουργιών ανταποκρίνεται πλέον σε φυσικές λεκτικές εντολές και δεν απαιτεί από τον χρήστη να γνωρίζει συγκεκριμένες φράσεις.


Το χειρόφρενο και ο διακόπτης για το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων έχουν επανασχεδιαστεί, όπως και τα χειριστήρια για τις λειτουργίες φωτισμού, τα κουμπιά στην περιοχή της κεντρικής κονσόλας και όλες οι περσίδες αερισμού.

Volkswagen Crafter 2024


Η γκάμα των στάνταρ αλλά και των προαιρετικών συστημάτων υποβοήθησης έχει διευρυνθεί σημαντικά, ώστε να διευκολύνει την καθημερινή εργασία για τους οδηγούς του νέου Crafter. Όλα τα νέα μοντέλα θα έχουν στάνταρ τα ακόλουθα συστήματα:

  • Front Assist (Αυτόνομη πέδηση έκτακτης ανάγκης συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης ποδηλάτη και πεζών),
  • Lane Assist (σύστημα διατήρησης λωρίδας),
  • Dynamic Road Sign Display, περιοριστή ταχύτητας και ακουστικό έλεγχο απόστασης στάθμευσης για την πίσω περιοχή,
  • Travel Assist και Emergency Assist.

Volkswagen Crafter 2024

Οι παραγγελίες για το νέο Crafter Van ξεκινούν στα μέσα Απριλίου 2024 και τα πρώτα αυτοκίνητα θα αρχίσουν λίγο αργότερα να παραδίδονται στους κατόχους τους. Να σημειώσουμε ότι το μοντέλο προσφέρεται και ως αμιγώς ηλεκτρικό E-Crafter, ενώ όσον αφορά στο αμάξωμα διατίθεται επίσης με ανοιχτό χώρο φόρτωσης (Pick up), συνδυασμό με θέσεις επιβατών (Combi) αλλά και ως πλαίσιο (Chassis) για τη δημιουργία οποιασδήποτε υπερκατασκευής. Τέλος στην έκδοση Grand California, μετασκευάζεται σε άνετο και πλούσια εξοπλισμένο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο (Caravan).

Image Credit: Volkswagen Media

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!