Νέες BMW 4 Coupe και 4 Cabrio: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Νέες BMW 4 Coupe και 4 Cabrio: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κώστας Μπιτσικώκος
Νέες BMW 4 Coupe και 4 Cabrio: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τα δύο μοντέλα των Βαυαρών στην μεσαία premium κατηγορία ανανεώθηκαν σχεδιαστικά και τεχνολογικά.

Πρόγραμμα πλήρους ανανέωσης της Σειράς 4 «τρέχει» η BMW. Παράλληλα λοιπόν με το λανσάρισμα των νέων M4 Coupe και Cabrio, η μάρκα από το Μόναχο παρουσιάζει τις ανανεωμένες εκδόσεις των αμαξωμάτων Coupe και Cabrio της Σειράς 4.

Οι προσεκτικές επεμβάσεις στη σχεδίαση τονίζουν τον δυναμικό χαρακτήρα των δύο μοντέλων, ενώ τα νέα στοιχεία εξοπλισμού προσδίδουν στο εσωτερικό μια πολυτελή και κομψή ατμόσφαιρα. Ο σχεδιασμός του cockpit, συμπεριλαμβανομένου του BMW Curved Display, υποδέχεται την τελευταία έκδοση του BMW iDrive με QuickSelect, που βασίζεται στο νέο λειτουργικό σύστημα BMW 8.5.

Νέα εξωτερικά χρώματα και ζάντες ελαφρού κράματος, προβολείς με εντυπωσιακή σχεδίαση των πηγών φωτός και τα προαιρετικά πλέον πίσω φώτα Laserlight σηματοδοτούν τις τελευταίες εξελίξεις στο εξωτερικό των δύο μοντέλων. Μέσα στην καμπίνα των σπορ δίθυρων μοντέλων, την προσοχή προσελκύουν άμεσα τα νέα χαρακτηριστικά όπως η ανανεωμένη σχεδίαση του τιμονιού και του πίνακα οργάνων, οι επενδύσεις των καθισμάτων, τα στοιχεία εσωτερικής διακόσμησης και η προαιρετική χρήση γυαλιού CraftedClarity σε επιλεγμένα χειριστήρια. Παράλληλα με την εισαγωγή του νέου BMW iDrive με QuickSelect στον βασικό εξοπλισμό, οι πελάτες μπορούν τώρα να προσθέσουν προαιρετικά τη λειτουργία Augmented View στο σύστημα πλοήγησης BMW Maps της νέας BMW Σειράς 4.

bmw
Φωτογραφία: BMW Group

Η BMW Σειρά 4 Coupé συνδυάζει τις δυναμικά ρέουσες γραμμές και τις διευρυμένες αναλογίες με ένα αμάξωμα βελτιστοποιημένο με γνώμονα την ευελιξία και τη στρεπτική ακαμψία. Παράλληλα, το πλαίσιο είναι ρυθμισμένο για δυναμικές επιδόσεις. Η διάταξη με τα δύο ανεξάρτητα πίσω καθίσματα υπόσχεται στους επιβάτες της δεύτερης σειράς μία υψηλού επιπέδου εμπειρία. Η δυνατότητα αναδίπλωσης του πάγκου των πίσω καθισμάτων σε τρία τμήματα αυξάνει την ευελιξία για τη μεταφορά σπορ εξοπλισμού και αποσκευών για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Από την άλλη, οι τέσσερις επιβάτες της BMW Σειράς 4 Cabrio μπορούν να βιώσουν τη σπορ εμπειρία ταξιδιού που προσφέρει μία BMW Σειρά 4 μαζί με την αίσθηση της ελευθερίας. Και όλα αυτά με μία ιδιαίτερη εκλεπτυσμένη αίσθηση, η οποία οφείλεται κυρίως στη χαμηλή σιλουέτα του αυτοκινήτου. Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την BMW Σειρά 4 Cabrio είναι η τοξοειδούς σχήματος μαλακή οροφή, η οποία συνδυάζει τη στιβαρότητα μιας αναδιπλούμενης σκληρής οροφής με την κλασική αισθητική μιας υφασμάτινης. Ο ηλεκτρικός μηχανισμός της οροφής μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, με ταχύτητα έως και 50 km/h, με την διαδικασία ανοίγματος/κλεισίματος να διαρκεί 18 δευτερόλεπτα.

Κινητήρες με υβριδική τεχνολογία

Οι αποδοτικοί κινητήρες, η έξυπνη σχεδίαση με γνώμονα τη μείωση του βάρους και τα βελτιστοποιημένα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της οδηγικής απόλαυσης που προσφέρουν οι νέες BMW Σειρά 4 Coupé και Cabrio, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων. Παράλληλα, η ήπια υβριδική τεχνολογία 48V που υιοθετείται σε ορισμένα μοντέλα αυξάνει την ισχύ και βελτιώνει την αποδοτικότητα. Εκτός από το καπό, τα εμπρός πλαϊνά πάνελ και τις πόρτες, πολλά εξαρτήματα του πλαισίου είναι επίσης κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Και με συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) μόλις 0,25 στην περίπτωση του coupé και μόλις 0,27 για το cabrio, αμφότερα προσφέρουν υψηλή αεροδυναμική απόδοση.

bmw
Φωτογραφία: BMW Group

Η γκάμα των κινητήριων συνόλων της νέας BMW Σειράς 4 περιλαμβάνει ισχυρούς και εξαιρετικά αποδοτικούς κινητήρες βενζίνης και diesel με τεχνολογία BMW TwinPower Turbo και ηλεκτροκίνηση με τη μορφή ήπιας υβριδικής τεχνολογίας 48V. Όλες οι κινητήριες μονάδες προσφέρουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό σπορ οδηγικής απόλαυσης και οικονομίας καυσίμου, ανήκοντας στην τρέχουσα αρθρωτή γενιά κινητήρων Efficient Dynamics και συνδυάζονται στάνταρ με οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport. Τα χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων (paddles) στο τιμόνι, τα οποία επίσης ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό της νέας BMW Σειράς 4 Coupé και BMW Σειράς 4 Cabrio, επιτρέπουν γρήγορες χειροκίνητες αλλαγές, επιτείνοντας την σπορ αίσθηση που βιώνει ο οδηγός.

Οι εξακύλινδροι σε σειρά κινητήρες βρίσκονται κάτω από το καπό των εκδόσεων M Performance και στις δύο σειρές μοντέλων, καθώς και στις νέες BMW 430d xDrive Coupé και BMW 430d Cabrio, των οποίων ο πετρελαιοκινητήρας έχει απόδοση 210 kW/286 hp. Η γκάμα περιλαμβάνει επίσης δύο τετρακύλινδρους κινητήρες βενζίνης απόδοσης 135 kW/184 hp και 180 kW/245 hp αντίστοιχα και έναν τετρακύλινδρο diesel 140 kW/190 hp. Η ισχύς του κινητήρα μεταφέρεται στο δρόμο είτε μέσω της κλασικής πίσω κίνησης είτε μέσω του έξυπνου συστήματος τετρακίνησης BMW xDrive, ανάλογα με την παραλλαγή του μοντέλου.

bmw
Φωτογραφία: BMW Group

Όλοι οι εξακύλινδροι εν σειρά κινητήρες που διατίθενται για τη νέα BMW Σειρά 4 Coupé και τη νέα BMW Σειρά 4 Cabrio, καθώς και ο τετρακύλινδρος diesel, υιοθετούν ήπια υβριδική τεχνολογία 48V για καλύτερη απόδοση ισχύος και βελτιωμένη αποδοτικότητα. Ο βοηθητικός ηλεκτροκινητήρας έχει τη μορφή μιας μίζας / γεννήτριας 48V και καθιστά άμεσα διαθέσιμη την ισχύ των 8 kW/11 hp στο παραμικρό πάτημα του γκαζιού. Αυτή η ηλεκτρική ώθηση ενισχύει τη δυναμική απόκριση του συστήματος κίνησης κατά την επιτάχυνση από στάση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλότερη αμεσότητα στις μεσαίες στροφές. Την ίδια στιγμή, η ηλεκτρική μονάδα βοηθά τον κινητήρα όταν κινείται με σταθερή ταχύτητα, επιτρέποντάς του να λειτουργεί όσο το δυνατόν συχνότερα σε ένα εύρος στροφών με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης.

Το ήπιο υβριδικό σύστημα επιτρέπει επιπλέον τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας που ανακτάται και αποθηκεύεται σε μια μπαταρία 48V μέσω του Συστήματος Αναγεννητικής Πέδησης. Η ενέργεια που συλλέγεται αποτελεσματικά με αυτόν τον τρόπο δεν χρησιμοποιείται μόνο για τον βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα, αλλά τροφοδοτείται επίσης στο ηλεκτρικό σύστημα των 12V με τη βοήθεια ενός μετασχηματιστή τάσης. Ως εκ τούτου, τα συστήματα και αξεσουάρ του αυτοκινήτου που καταναλώνουν ενέργεια λειτουργούν πιο αποδοτικά.

Ψηφιακό εσωτερικό με κυρτή οθόνη

Η εισαγωγή του αναβαθμισμένου BMW iDrive με QuickSelect στις νέες BMW Σειρά 4 Coupé και BMW Σειρά 4 Cabrio βελτιώνει επίσης τον χειρισμό των λειτουργιών εξαερισμού και κλιματισμού. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προηγμένης ψηφιοποίησης στην πράξη και επιτρέπει την περαιτέρω μείωση του αριθμού των φυσικών κουμπιών και χειριστηρίων στο cockpit. Η επιλογή της θερμοκρασίας, η ταχύτητα του ανεμιστήρα και - εφόσον υπάρχουν - η θέρμανση των καθισμάτων και του τιμονιού μπορούν πλέον να ρυθμίζονται με την αφή μέσω της κυρτής οθόνης BMW Curved Display ή με φωνητική εντολή με τη βοήθεια του BMW Intelligent Personal Assistant. Νέα χειριστήρια ρύθμισης των περσίδων εξαερισμού στο κέντρο του πίνακα οργάνων και στην πλευρά του οδηγού και του συνοδηγού επιτρέπουν τη ρύθμιση της κατεύθυνσης της ροής του αέρα με περιστροφικές και κατακόρυφες κινήσεις. Η προαιρετική επένδυση Sensatec για τον πίνακα οργάνων διαθέτει ακόμη πιο εκλεπτυσμένη υφή που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη σύγχρονη πολυτέλεια του εσωτερικού.

bmw
Φωτογραφία: BMW Group

Ο στάνταρ ατμοσφαιρικός φωτισμός στις νέες BMW Σειρά 4 Coupé και BMW Σειρά 4 Cabrio περιλαμβάνει τώρα επίσης περιμετρικό φωτισμό γύρω από τους κεντρικούς αεραγωγούς. Όπως και ο φωτισμός για την περιοχή των ποδιών, τον αποθηκευτικό χώρο στο εμπρός τμήμα της κεντρικής κονσόλας και τα ανοίγματα των θυρών, αυτός μπορεί να ρυθμιστεί ως προς το χρώμα και τη φωτεινότητα ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις. Μεταξύ των λειτουργιών του εσωτερικού φωτισμού είναι ένα animation καλωσορίσματος και αποχαιρετισμού και φωτεινά σήματα που υποδηλώνουν μια ανοιχτή πόρτα ή εισερχόμενη τηλεφωνική κλήση.

Η υψηλή ακαμψία του αμαξώματος, η ευφυής σχεδίαση με γνώμονα τον περιορισμό του βάρους, η κατανομή του σε αναλογία 50:50 και οι βελτιστοποιημένες αεροδυναμικές ιδιότητες δημιουργούν την τέλεια βάση που προσδίδει στις νέες BMW Σειράς 4 Coupé και BMW Σειράς 4 Cabrio εξαιρετικά ευέλικτες και δυναμικές ικανότητες ελέγχου. Σε αυτό συμβάλλει περαιτέρω η εξελιγμένη τεχνολογία πλαισίου που έχει ρυθμιστεί με ακρίβεια για την εκάστοτε κατανομή του βάρους.

Τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και στάθμευσης

Η λίστα συστημάτων για αυτοματοποιημένη οδήγηση και στάθμευση είναι εξίσου εκτενής. Οι νέες BMW Σειρά 4 Coupé και Σειρά 4 Cabrio είναι στάνταρ εξοπλισμένες με το σύστημα προειδοποίησης εμπρόσθιας σύγκρουσης με παρέμβαση φρένων, Cruise Control με λειτουργία πέδησης, Speed Limit Info με ένδειξη απαγόρευσης προσπέρασης, χειροκίνητο Speed Limit Assist και Lane Departure Warning με επιστροφή στη λωρίδα κυκλοφορίας. Ξεχωρίζει το προαιρετικό πακέτο Driving Assistant Professional που περιλαμβάνει Steering & Lane Control Assistant, Active Cruise Control με λειτουργία Stop&Go, αυτόματο Speed Limit Assist, έλεγχο ταχύτητας διαδρομής και αναγνώριση φωτεινών σηματοδοτών.

Το Park Distance Control με αισθητήρες τόσο εμπρός όσο και πίσω αποτελεί μέρος των στάνταρ προδιαγραφών. Το Parking Assistant, επίσης στάνταρ, επιτρέπει αυτοματοποιημένους ελιγμούς μέσα και έξω από χώρους στάθμευσης, ενώ διαθέτει επίσης κάμερα υποβοήθησης οπισθοπορείας και Reversing Assistant. Υπάρχει επίσης η επιλογή του Parking Assistant Plus με τις λειτουργίες Park View, Panorama View και Remote 3D View.

Photo Credits: BMW Group

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!