Formula 1: «Μπλόκο» των ομάδων στην εξέλιξη των κινητήρων της Red Bull

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Formula 1: «Μπλόκο» των ομάδων στην εξέλιξη των κινητήρων της Red Bull
Οι κατασκευαστές κινητήρων της F1 πέτυχαν το στόχο τους ώστε η Red Bull Racing να μην έχει πλεονέκτημα στην εξέλιξη της επόμενης γενιάς μονάδων ισχύος.

Τους τελευταίους μήνες η Red Bull Racing παλεύει ώστε το τμήμα Red Bull Powertrains να θεωρείται ως νέος κατασκευαστής κινητήρων το 2026. Εκείνη τη χρονιά θα κάνουν το ντεμπούτο τους οι μονάδες ισχύος νέας γενιάς και οι τεχνικοί κανονισμοί θα προβλέπουν το χρόνο εξέλιξης τον οποίο θα έχουν τα εργοστάσια στη διάθεσή τους.

Οι νέοι κατασκευαστές, θα έχουν περισσότερες ώρες στους πάγκους δοκιμών από τους υπάρχοντες και αυτό διεκδικούσαν οι «ταύροι». Τα σχέδιά τους όμως φαίνεται πως τα χάλασαν οι αντίπαλες ομάδες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Gazzetta dello Sport, υπήρξαν έντονες πολιτικές πιέσεις από τις Ferrari, Mercedes-AMG και Alpine, ώστε να μην ευνοηθεί το τμήμα Red Bull Powertrains από τους κανονισμούς. Στη μάχη αυτή μπήκε και η Audi, η οποία θα εισέλθει στη Formula 1 το 2026 μέσω της Sauber Motorsport.

Red Bull Racing

Το επιχείρημα ώστε η RBPT να μην έχει επιπλέον προνόμια είναι πως ήδη κατέχει άφθονη γνώση και τεχνογνωσία των μονάδων ισχύος της Formula 1. Έτσι, οι παραπάνω ώρες σε πάγκους δοκιμών θα την έβαζαν ένα βήμα μπροστά από ένα νεοσύστατο τμήμα που εξελίσσει κινητήρες για το σπορ. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει εκτεταμένες προσλήψεις στελεχών από άλλες εταιρείες, με πολλά να είναι σε υψηλόβαθμες θέσεις.

Επιπλέον το Red Bull Powertrains ήδη συνεργάζεται με τη Honda, η οποία παρέχει κινητήρες στις Red Bull Racing και Scuderia AlphaTauri. Ως αποτέλεσμα, η γνώση η οποία έχει η αυστριακή ομάδα για τους κινητήρες της F1, ειδικά στο κομμάτι του υβριδικού συστήματος, δεν μπορεί να την καθιστά νεοσύστατη οντότητα.

RBPT

Σύμφωνα επίσης με τους Ιταλούς, η Ferrari αρνήθηκε να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο σχετικά με τη συμμετοχή της ως πάροχος μονάδων ισχύος το 2026 εάν δεν είχε ξεκαθαρίσει η FIA το τοπίο σχετικά με τη Red Bull. H παγκόσμια ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού έχει δηλώσει πως έξι κατασκευαστές έχουν υποβάλλει τη φόρμα συμμετοχής για εκείνη τη χρονιά.

Το 2026 η Red Bull Racing θα συνεργαστεί με τη Ford στην εξέλιξη των μονάδων ισχύος και θα φέρουν το όνομα, Red Bull Ford Powetrains.

Φωτογραφίες: Redbullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!