Formula 1: Αυτοί είναι οι έξι κολοσσοί που θα μάχονται στην F1 από το 2026

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Αυτοί είναι οι έξι κολοσσοί που θα μάχονται στην F1 από το 2026
Η παγκόσμια ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού γνωστοποίησε τις εταιρείες που θα κατασκευάζουν τις υβριδικές μηχανές της F1 στη νέα εποχή τεχνικών κανονισμών.

Η είδηση της μεγάλης επιστροφής της Ford στον μαγικό κόσμο της Formula 1, γέννησε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μέλλον του κορυφαίου μηχανοκίνητου σπορ που επιβεβαιώνεται πως… ανθίζει!

Όπως γνωστοποίησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, συνολικά έξι κατασκευαστές έχουν δηλώσει συμμετοχή στον επόμενο κύκλο τεχνικών κανονισμών για τους κινητήρες της Formula 1, δηλαδή την περίοδο 2026-2030.

Οι 6 μονομάχοι

Alpine Racing
Audi
Ferrari S.p.A.
Honda Racing Corporation
Mercedes-AMG High Performance Powertrains Ltd.
Red Bull Ford

Οι στόχοι των νέων κανονισμών

Το γράμμα του νόμου για τις υβριδικές μηχανές που θα δίνουν ώθηση στα μονοθέσια την περίοδο 2026-2030 πήραν τον περασμένο Αύγουστο το πράσινο φως από την Κομισιόν της F1 και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Αυτοί αφορούν τρεις βασικούς πυλώνες…

Το θέαμα – οι μονάδες ισχύος του 2026 θα έχουν παρόμοιες επιδόσεις με τις παρούσες, χρησιμοποιώντας V6 κινητήρες εσωτερικής καύσης, υψηλής ισχύος και υψηλών στροφών. Στοχεύουν στην αποφυγή της μεγάλης διαφοροποίησης σε απόδοση ανάμεσα στους κατασκευαστές, εξασφαλίζοντας ανταγωνισμό.

GP Ουγγαρίας

Περιβαλλοντική βιωσιμότητα – οι μονάδες ισχύος του 2026 θα έχουν αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στο 50% και θα χρησιμοποιούν 100% βιώσιμο καύσιμο.

Οικονομική βιωσιμότητα – Οι οικονομικοί κανονισμοί σχετικά με τις μονάδες ισχύος θα μειώσουν το συνολικό κόστος για τους ανταγωνιστές, διατηρώντας κορυφαία τεχνολογία, στοιχείο που βρίσκεται στον πυρήνα της Formula 1.

Τι λέει η FIA

Μετά την ανακοίνωση των έξι «παικτών» στην τεχνολογική μάχη που θα αρχίσει σε τρία χρόνια, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού δεν θα μπορούσε παρά να δηλώνει ικανοποίηση.

Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ

Ο Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ είπε: «Η επιβεβαίωση ότι θα υπάρχουν έξι κατασκευαστές μονάδων ισχύος που θα αγωνίζονται στη Formula 1 από το 2026, είναι απόδειξη της δύναμης του πρωταθλήματος και των ισχυρών τεχνικών κανονισμών που έχουν δημιουργηθεί επιμελώς από τη FIA, σε στενή συνεργασία με τη Formula 1 και τους κατασκευαστές. Η μονάδα ισχύος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής καινοτομίας, κάνοντας το μέλλον της Formula 1 πιο βιώσιμο, διατηρώντας παράλληλα θεαματικούς τους αγώνες. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη των κορυφαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων παγκοσμίως που αποδεικνύεται από τη δέσμευσή τους στη Formula 1».

Φωτογραφίες: Aston Martin F1, Scuderia Ferrari, Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!