Επίσημο: Η Ford επιστρέφει στη Formula 1 σε συνεργασία με τη Red Bull

Πάνος Σεϊτανίδης
Επίσημο: Η Ford επιστρέφει στη Formula 1 σε συνεργασία με τη Red Bull
Η μεγάλη είδηση στην παρουσίαση της Red Bull Racing για τη σεζόν του 2023 στην F1, είναι η ανακοίνωση της συνεργασία με το μπλε οβάλ!

Ήταν ένα από τα χειρότερα φυλαγμένα μυστικά τις τελευταίες ημέρες αλλά πλέον είναι επίσημο: η Ford θα αποτελεί τον προμηθευτή υβριδικών μηχανών της Red Bull Racing από το 2026 που ξεκινά το νέο κεφάλαιο σχετικά με τους τεχνικούς κανονισμούς της Formula 1.

H είδηση αυτή κλέβει την παράσταση στην επίσημη παρουσίαση που πραγματοποιεί η αυστριακή ομάδα στη Νέα Υόρκη και στην οποία παρουσιάζει την ομάδα και τα επίσημα χρώματά της για το 2023. Όπως ανακοινώθηκε, η Ford θα παρέχει τα υβριδικά συστήματα κίνησης τόσο στη Red Bull Racing όσο και στη Scuderia AlphaTauri, από το 2026 και έως - τουλάχιστον - το 2030.

Μάλιστα η επιβεβαίωση δεν ήρθε την ώρα του event αλλά μισή ώρα νωρίτερα, με τη Formula 1 να ανακοινώνει μέσω social media την μεγάλη επιστροφή του μπλε οβάλ. Η τελευταία εμπλοκή του αμερικανικού κολοσσού στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού ήταν το 2004, όταν οι κινητήρες Ford-Cosworth έδιναν ώθηση στα μονοθέσια της Jaguar.

«Αυτή είναι η αρχή ενός συναρπαστικού νέου κεφαλαίου στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού της Ford, η οποία ξεκίνησε όταν ο προπάππους μου κέρδισε έναν αγώνα που συντέλεσε στο ξεκίνημα της εταιρείας μας», δήλωσε ο Μπιλ Φορντ, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας. «Η Ford επιστρέφει στην κορυφή του σπορ φέρνοντας τη μακρά παράδοση της Ford στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τον εξηλεκτρισμό σε μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες σκηνές στον κόσμο».

Παρά την απουσία της εδώ και δύο δεκαετίες, η Ford παραμένει ο τρίτος πιο επιτυχημένος κατασκευαστής κινητήρων στην ιστορία, έχοντας κατακτήσει 10 Πρωταθλήματα Κατασκευαστών και 13 Πρωταθλήματα Οδηγών. Και επιστρέφει σε μία εποχή όπου το σπορ έχει κάνει άλματα δημοτικότητας στις ΗΠΑ.

«Τα σημερινά νέα ότι η Ford έρχεται στη Formula 1 από το 2026 είναι υπέροχα για το σπορ και είμαστε ενθουσιασμένοι που τη βλέπουμε να πλαισιώνει του απίστευτους συνεργάτες μας που βρίσκονται ήδη στη F1», δήλωσε ο Στέφανο Ντομενικάλι, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. «Η Ford είναι μια παγκόσμια μάρκα με απίστευτη κληρονομιά στους αγώνες και στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας και βλέπει την τεράστια αξία που παρέχει η πλατφόρμα μας με πάνω από μισό δισεκατομμύριο θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Η δέσμευσή μας να επιτύχουμε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2030 και να εισάγουμε βιώσιμα καύσιμα στα μονοθέσια της F1 από το 2026 είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος για την απόφασή της Ford να μπει στη F1. Πιστεύουμε ότι το σπορ μας παρέχει τις ευκαιρίες και την απήχηση που δεν συναντά κανείς σε κανένα άλλο άθλημα, και ανυπομονούμε να δούμε το λογότυπο της Ford στις εμβληματικές πίστες της F1 από το 2026».

Ο Πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ, δήλωσε: «Υπάρχουν λίγοι κατασκευαστές που έχουν μια τόσο περίφημη ιστορία στο μηχανοκίνητο αθλητισμό όπως η Ford, οπότε το να την βλέπεις να επιστρέφει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 είναι κάτι το εξαιρετικό. Αυτό υπογραμμίζει περαιτέρω την επιτυχία των κανονισμών για τις μονάδες ισχύος του 2026 που έχουν στο πυρήνα τους τη δέσμευση για βιωσιμότητα και θέαμα. Φυσικά το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το σπορ στις ΗΠΑ είναι σημαντικό για τη συνεχή ανάπτυξη της κορυφαίας σε όλο τον κόσμο κατηγορίας αγώνων στο μηχανοκίνητο αθλητισμό».

Μπορείτε να δείτε όλη την παρουσίαση της Red Bull Racing, η οποία αρχίζει στις 16.00 ώρα Eλλάδας, πατώντας play…

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!