Spirit of Ecstasy: Το διάσημο έμβλημα της Rolls-Royce έκλεισε τα 112

Κώστας Μπιτσικώκος
Spirit of Ecstasy: Το διάσημο έμβλημα της Rolls-Royce έκλεισε τα 112
Το γλυπτό που βρίσκεται στο καπό κάθε Rolls-Royce συντροφεύει κάθε μοντέλο της υπερπολυτελούς μάρκας.

Τα 112α γενέθλιά του γιορτάζει το Spirit of Ecstasy, το γλυπτό έμβλημα της Rolls-Royce. Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Φεβρουαρίου 1911 όταν κατοχυρώθηκε ως πνευματική ιδιοκτησία της βρετανικής μάρκας. Και μπορεί με την πάροδο των δεκαετιών η δημιουργία του γλύπτη Τσαρλς Σάικς να έχει αλλάξει ελαφρά, παραμένει όμως το σήμα-κατατεθέν της μάρκας που είναι συνώνυμο της πολυτέλειας και της αρτιότητας.

Φέτος, το Spirit of Ecstacy κάνει την εμφάνισή του στην πιο αθλητική και αεροδυναμική του μορφή, στο εμπρός μέρος της Spectre. Πρόκειται για την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική Rolls-Royce και το γλυπτό δέχτηκε επεμβάσεις ώστε να συμβάλλει στην όσο το δυνατόν μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση. Μετά από 830 ώρες εργασίας στον υπολογιστή και την αεροδυναμική σήραγγα, οι σχεδιαστές κατέληξαν στην οριστική μορφή του «Πνεύματος της Έκστασης», που συμβάλλει σε συντελεστή οπισθέλκουσας (cd) 0,26 (ο χαμηλότερος από οποιοδήποτε μοντέλο της Rolls-Royce).

Rolls-Royce

Η Spectre, το εντυπωσιακό δίθυρο μοντέλο με την fastback σιλουέτα, έχει βάρος που πλησιάζει τα 3.000 κιλά, μήκος στα 5,45 μέτρα και πλάτος στα 2,08 μέτρα. Η ισχύς ανέρχεται σε 585 ίππους, η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα διαρκεί 4,5 δευτερόλεπτα και η αυτονομία αγγίζει τα 520 χλμ.

Όπως επιβεβαίωσε ο CEO της Rolls-Royce, Τορστεν Μίλερ-Ότβος, οι παραγγελίες έχουν ήδη καλύψει μεγάλο μέρος του 2023 και αν συνεχιστεί αυτή η τάση η εταιρεία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει την παραγωγή, έτσι ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει τη ζήτηση.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!