Ιστορική στιγμή για την Rolls-Royce: Το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της βρετανικής μάρκας (vid)

Κώστας Μπιτσικώκος
Ιστορική στιγμή για την Rolls-Royce: Το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της βρετανικής μάρκας (vid)
H Spectre είναι ένα εντυπωσιακό και υπερπολυτελές coupe μηδενικών ρύπων, που έχει ισχύ 585 ίππων και επιταχύνει στα 100 χλμ/ώρα σε 4,5 δευτερόλεπτα.

Η μεγάλη στιγμή για την Rolls-Royce έφθασε. Η luxury βρετανική μάρκα που αποτελεί μέλος του BMW Group αποκάλυψε την Spectre, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην μακρά ιστορία της που μετρά 120 χρόνια. Μέχρι το 2030, όλες οι νέες Rolls-Royce θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρικές.

Το εντυπωσιακό δίθυρο μοντέλο με την fastback σιλουέτα που χαρακτηρίζεται από την Rolls-Royce ως το «ultra-luxury electric super coupe» θα κυκλοφορήσει στους δρόμους το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Το βάρος της Spectre πλησιάζει τα 3.000 κιλά, το μήκος φθάνει τα 5,45 μέτρα και το πλάτος τα 2,08 μέτρα. Το μεταξόνιο των 3,21 μέτρων μεταφράζεται σε ένα άκρως ευρύχωρο εσωτερικό για τέσσερις επιβάτες.

Rolls-Royce Spectre

Το εμπρός μέρος χαρακτηρίζεται από τη φαρδιά γρίλια (την μεγαλύτερη που εμφανίστηκε έως σήμερα σε μοντέλο της μάρκας) που χωρίζει τα φωτιστικά σώματα σε δύο επίπεδα. Οι σχεδιαστές έδωσαν έμφαση στην αεροδυναμική σχεδίαση (ο συντελεστής οπισθέλκουσας είναι μόλις 0,25 cd), ώστε να υπάρχει όφελος τόσο στις επιδόσεις όσο και στην αυτονομία.

Πατώντας σε τεράστιους τροχούς 23 ιντσών, η Spectre είναι κατά 30% πιο άκαμπτη από κάθε άλλη Rolls-Royce. Σε αυτό έχουν συμβάλει τόσο η εκτεταμένη χρήση αλουμινίου όσο και το γεγονός ότι η μπαταρίας (βάρους 700 κιλών) αποτελεί μέρος του δομικού συνόλου.

Rolls-Royce Spectre

Ο κατασκευαστής δεν έχει ανακοινώσει τις οριστικές τιμές για ισχύ, επιτάχυνση και αυτονομία, οι οποίες θα γίνουν γνωστές μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών εξέλιξης. Σύμφωνα πάντως με τα προκαταρκτικά δεδομένα, η ισχύς ανέρχεται σε 585 ίππους, η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα διαρκεί 4,5 δευτερόλεπτα και η αυτονομία αγγίζει τα 520 χλμ.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε την τιμή της Spectre, η Rolls-Royce ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί εμπορικά ανάμεσα στις Cullinan και Phantom. Κάτι που σημαίνει ότι θα κοστίζει γύρω στις 400.000 ευρώ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!