Formula 1: H Liberty Media θέλει τον Σουλαγέμ εκτός FIA

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: H Liberty Media θέλει τον Σουλαγέμ εκτός FIA
Η κόντρα ανάμεσα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού και τη Formula 1 γέννησε ένα σενάριο που θα συζητηθεί.

Δεν είναι πια μυστικό το γεγονός πως η FIA δεν διανύει περίοδο μέλιτος στις σχέσεις της με τη Liberty Media, που είναι η κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1. Τους τελευταίους μήνες υπήρχαν αρκετά σύννεφα στη συνεργασία των δύο πλευρών, τα οποία μάλλον οδηγούν σε… κακοκαιρία.

Κι αν στην αρχή τα θέματα ήταν ήσσονος σημασίας, τον τελευταίο μήνα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού έχει προκαλέσει με τις τοποθετήσεις του, αφού οι Αμερικανοί κρίνουν πως υπερβαίνει τον ρόλο του ως επικεφαλής της ομοσπονδίας και μπλέκει στα δικά τους «χωράφια».

Andretti-Cadillac

Από τη μία υπάρχει το γεγονός πως έχει πολλάκις μιλήσει δημόσια για την αίτηση συμμετοχής της Andretti-Cadillac ουσιαστικά βγάζοντας στη... σέντρα τις υπάρχουσες ομάδες που δεν είναι διατεθειμένες να μοιραστούν την πίτα και από την άλλη ήρθε η πρόσφατη τοποθέτησή του σχετικά με τη φημολογούμενη πρόταση εξαγοράς της Formula 1.

Η Liberty Media φέρεται να δέχθηκε πρόταση που άγγιζε το εξωπραγματικό ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να παραχωρήσει τα εμπορικά δικαιώματα της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε επενδυτικό σχήμα προερχόμενο από τη Σαουδική Αραβία.

GP Σαουδικής Αραβίας

Μετά από αυτό, ο Σουλαγέμ έκανε αναρτήσεις στα social media, όπου ουσιαστικά χαρακτήριζε διογκωμένη την προαναφερθείσα τιμή, καλώντας άπαντες -άρα τη Liberty- να εφαρμόσουν κοινή λογική και σκεφτούν το καλό του σπορ.

Η Liberty αντέδρασε άμεσα και απέστειλε επιστολή που μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο πρόεδρος της FIA παρεμβαίνει στα δικαιώματά της με απαράδεκτο τρόπο.

Από τη στιγμή λοιπόν που έχουν βγει μαχαίρια, ήταν θέμα χρόνου να προκύψει και ρεπορτάζ που θα μιλούσε για πιθανή… επόμενη ημέρα. Αυτό ήρθε από το έγκυρο γερμανικό sport1.de και το πολύπειρο δημοσιογράφο Ραλφ Μπαχ και περιλάβανε βόμβα!

Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ

Το εν λόγω δημοσίευμα λέει πως η Liberty Media μεθοδεύει ήδη τη διάδοχη κατάσταση, με το πρόσωπο της επιλογής της να είναι ο Ντέιβιντ Ρίτσαρντς! Ένα πρόσωπο με δεκαετίες στο προσκήνιο, που έχει θητεύσει στην F1 ως επικεφαλής των Benetton και BAR, είναι πρόεδρος της Motorsport UK και αφεντικό της θρυλικής Prodrive που αυτή την περίοδο έχει ως κορυφαίο της πρόγραμμα αυτό της Bahrain Raid Xtreme με την οποία ο Σεμπαστιάν Λεμπ κυνηγά τη νίκη στο Ράλλυ Ντακάρ.

Αμφιλεγόμενο πρόσωπο, που από μόνο του σηκώνει συζήτηση. Αν και πριν φτάσουμε εκεί, πρέπει να σημειώσουμε πως η Liberty Media δεν έχει δικαιοδοσία που να της επιτρέπει να επηρεάζει όσα συμβαίνουν στη FIA. Ο ρόλος της εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, θα είναι να λειάνει το έδαφος μεθοδευμένα.

GP Μπαχρέιν

Από εκεί και πέρα, ο Σουλαγέμ αντικατέστησε τον Ζαν Τοντ στον προεδρικό θώκο της ομοσπονδίας, τον Δεκέμβριο του 2021. Η προβλεπόμενη θητεία σε αυτόν, αφορά τετραετία. Άρα οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στα τέλη του 2025. Εκτός αν o 61χρονος υποπέσει σε κάποιο πολύ σοβαρό παράπτωμα που κινήσει διαδικασίες νωρίτερα. Ή φυσικά αν ενδεχόμενη συνεχιζόμενη πίεση και κόντρα, τον οδηγήσει σε παραίτηση.

Αν και με όσα μας έχει δείξει έως τώρα ο γεννημένος στο Ντουμπάι Σουλαγέμ, δεν είναι από τους τύπους που φεύγουν μακριά από μία μάχη.

Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool, Twitter/Ben_Sulayem

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!