Formula 1, Ο Μπότας απαντά στη FIA: «Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλουν να μας ελέγχουν»

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Formula 1, Ο Μπότας απαντά στη FIA: «Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλουν να μας ελέγχουν»
Ο Φινλανδός οδηγός της Alfa Romeo δεν συμφωνεί με την επιλογή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να απαγορέψει στους οδηγούς της F1 πολιτικά, θρησκευτικά ή προσωπικά μηνύματα.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του 2022, η FIA ανακοίνωσε αλλαγές στο Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα (ΔΑΚ). Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από το 2023 και αφορούν όλους τους οδηγούς που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα που τελούν υπό την αιγίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Οι αλλαγές έχουν στόχο να σταματήσουν την προβολή πολιτικών, θρησκευτικών ή προσωπικών μηνυμάτων στο πλαίσιο αγωνιστικών τριημέρων.

Η απόφαση αυτή, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός κι εκτός του κόσμου του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Mercedes-AMG, Τότο Βολφ, πιστεύει πως το θέμα έχει υπερδραματοποιηθεί και η πραγματικότητα θα είναι διαφορετική.

F1 2022

Ο οδηγός της Alfa Romeo, Βάλτερι Μπότας διαφωνεί με την κίνηση της FIA. Όμως ο 33χρονος αναγνωρίζει πως τα πολιτικά ζητήματα είναι ένα καθημερινό ζήτημα για όλους τους ανθρώπους.

«Προσωπικά, δεν μου αρέσουν τα πολιτικά παιχνίδια. Μου αρέσει να κάνω αυτό που αγαπώ, το οποίο είναι να τρέχω σε αγώνες ταχύτητας. Την ίδια ώρα όμως, τα πολιτικά θέματα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας», ανέφερε ο Φινλανδός στη σουηδική Expressen.

Βάλτερι Μπότας

Ωστόσο ο οδηγός της Alfa Romeo τονίζει, πως είναι λάθος η FIA να προσπαθήσει να ελέγξει και να λογοκρίνει τους οδηγούς: «Πιστεύω πως η Formula 1 έχει κάνει πολύ καλή δουλειά για να θίξει σημαντικά θέματα και αρκετοί οδηγοί έχουν εκφράσει την άποψή τους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να μας ελέγξουν. Πιστεύω πως έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για ό,τι θέλουμε. Έτσι το βλέπω εγώ, αλλά θα δούμε τι θα γίνει».

Η FIA βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας για μία ακόμη φορά. Ο πρόεδρός της, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ, έχει τραβήξει τα βλέμματα πάνω του το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τη Formula 1 να είναι πολύ δυσαρεστημένη μαζί του.

Μάλιστα, το νομικό τμήμα του σπορ, απέστειλε «σκληρή» επιστολή προς τον Σουλαγέμ σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων του, έπειτα από τη δημόσια τοποθέτησή του για τη φημολογούμενη πρόταση εξαγοράς της F1 από επενδυτικό σχήμα της Σαουδικής Αραβίας.

Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ

Φωτογραφίες: Sauber Media, redbullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!