Formula 1: Ο Μπινότο δεν είχε ποτέ τη στήριξη του Έλκαν

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Ο Μπινότο δεν είχε ποτέ τη στήριξη του Έλκαν
Ο ιταλικός Τύπος αποκαλύπτει ένα από τα βασικά προβλήματα εντός της Scuderi Ferrari.

Τώρα που το πρώτο μέρος του σίριαλ ολοκληρώθηκε και ο Ματία Μπινότο ετοιμάζει τις βαλίτσες του για άλλες πολιτείες, κι ενόσω αναμένουμε το όνομα του αντικαταστάτη του στο «τιμόνι» της Scuderia Ferrari, αναδύονται λεπτομέρειες όσων ίσχυαν στο Μαρανέλο τα τελευταία χρόνια.

Ο 53χρονος ανέλαβε τα ηνία της ιταλικής ομάδας το 2019, έχοντας ήδη 25 χρόνια στον οργανισμό. Κλήθηκε τότε να καλύψει το κενό που άφησε η απομάκρυνση του Μαουρίτσιο Αριβαμπένε, αφήνοντας το ρόλο του επικεφαλής τεχνικού υπεύθυνου των «κόκκινων» για να αναλάβει τη γενικότερη διοίκηση της Gestione Sportiva.

Σαρλ Λεκλέρ

Στα 82 Grand Prix με αυτόν επικεφαλής, η Ferrari κέρδισε τα επτά. Οι τέσσερις από αυτές τις νίκες ήρθαν φέτος – μάλιστα οι δύο ήταν στα πρώτα τρία Grand Prix της σεζόν, πράγμα που γέννησε τεράστιες προσδοκίες για επιστροφή στην κορυφή. Ως γνωστόν, η συνέχεια ήταν διαφορετική. Προβλήματα αξιοπιστίας στην F1-75, λάθη στρατηγικής, λανθασμένες προτεραιότητες με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σίλβερστον, έγειραν γρήγορα την πλάστιγγα υπέρ της Red Bull Racing και του Μαξ Φερστάπεν.

Με τη διοίκηση να μην τον στηρίζει όσο θα ήθελε, ο Μπινότο παραιτήθηκε και η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Ferrari, Τζον Έλκαν. Έρχεται μάλιστα δημοσίευμα του calciomercato.com, που φιλοξενεί λόγια του έγκυρου Λέο Τουρίνι, που ρίχνουν φως στις ψυχρές σχέσεις των δύο ανδρών.

Ματία Μπινότο

«Ο Μπινότο είχε τις ευλογίες του Σέρτζιο Μαρκιόνε. Ο μακαρίτης δεν πίστευε στον Αριβαμπένε και πριν “φύγει” είχε πάρει την απόφαση αλλαγής φρουράς. Όμως ο Τζον Έλκαν δεν δέθηκε ποτέ με τον Μπινότο. Ήταν σαν το νερό με το λάδι κι όλοι το ήξεραν αυτό», έγραψε ο Ιταλός που είναι γνωστό πως έχει στενούς δεσμούς με τη Scuderia.

«Ο Μπινότο είχε τις ατέλειές του, συμπεριλαμβανομένης μίας διακριτικής τάσης αυταπάτης αυτοδυναμίας. Θα έπρεπε να εμφανίζεται λιγότερο και να διαχειρίζεται τα media καλύτερα. Ωστόσο, ποτέ δεν είχε την στήριξη του προέδρου του στα σημαντικά θέματα. Ακούσατε έστω μία λέξη από τον Έλκαν σχετικά με την παραβίαση του ορίου δαπανών από τη Red Bull ή τις διαρκείς ρυθμίσεις των κανονισμών υπέρ της Mercedes; Καμία. Δεν υπήρχε λοιπόν πραγματική στήριξη. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας να πίστευε στον διευθυντή της».

Τζον Έλκαν

Η Ferrari φέρεται να έχει δεχθεί αρνητικές απαντήσεις από τον Κρίστιαν Χόρνερ, τον Αντρέας Σάιντλ, τον Φρανζ Τοστ και άλλους, με τον Φρεντ Βασέρ της Alfa Romeo να είναι στην κορυφή της λίστας όσων θα ήταν διατεθειμένοι να πάνε στο Μαρανέλο.

Όσο για τον Μπινότο, φαντάζει περιζήτητος, με τα ιταλικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για προχωρημένες συζητήσεις με την Audi.

Σαρλ Λεκλέρ

Φωτογραφίες: Scuderia Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!