Ο Πρόεδρος της FIA θέλει να πατήσει φρένο στο διαδικτυακό bullying

Πάνος Σεϊτανίδης
Ο Πρόεδρος της FIA θέλει να πατήσει φρένο στο διαδικτυακό bullying
Ο Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ ανακοίνωσε μία σειρά από δράσεις με τις οποίες η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού ξεκινά αγώνα κατά των διαδικτυακού επιθέσεων.

Υπό την Προεδρία του Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού δεν περιορίζεται μόνο στα αγωνιστικά δρώμενα αλλά επιταχύνει τις διαδικασίες για την εξάλειψη της διαδικτυακής ρητορικής μίσους.

To «Drive it Out»

Τον περασμένο Ιούλιο η FIA και η Formula 1 ανακοίνωσαν την καμπάνια «Drive it Out», η οποία ήρθε μετά τα φαινόμενα σεξιστικών επιθέσεων στις κερκίδες πιστών που φιλοξενούν Grand Prix και λανσαρίστηκε με ξεκάθαρο μήνυμα που μεταξύ άλλων ανέφερε: «…Αυτοί που κρύβονται πίσω από τα social media και έχουν υβριστικές και ασεβείς απόψεις, δεν είναι οπαδοί μας. Αν δεν μπορείς να σεβαστείς, δεν είσαι μέρος του σπορ μας».

H καμπάνια αυτή είχε/έχει στόχο την καταπολέμηση της τοξικότητας και των υβριστικών συμπεριφορών τόσο στα αγωνιστικά τριήμερα της Formula 1 όσο και στα social media.

Οι διαδικτυακές απειλές σε αγωνοδίκη

Ωστόσο, παρά τις έως τώρα προσπάθειες, το φαινόμενο του διαδικτυακού bullying δεν λέει να κοπάσει – το αντίθετο μάλιστα. Η επιθέσεις που δέχθηκε η Σίλβια Μπελότ, που εκτελεί χρέη αγωνοδίκη.

Η πολύπειρη Ισπανίδα ήταν στο πάνελ του Grand Prix των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που αποφάσισε την ποινή που είχε θέσει, προσωρινά, τον Φερνάντο Αλόνσο, εκτός βαθμών. Μία επίθεση την οποία έσπευσε να καταδικάσει τόσο ο Ισπανός οδηγός όσο και η ομάδα του, Alpine.

Το παράδειγμα του Μάικλ Μάσι

Όλα αυτά, συμβαίνουν λιγότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη του μεγαλύτερου διαδικτυακού bullying στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με «θύμα» τον πρώην Διευθυντή Αγώνων της F1, Μάικλ Μάσι.

Μάικλ Μάσι

Όσο κι αν οι αποφάσεις του Αυστραλού στο κρίσιμο φινάλε του περυσινού Grand Prix του Άμπου Ντάμπι ήταν αμφιλεγόμενες, η ρητορική μίσους βρήκε τροφή μέσω της επικοινωνιακής στρατηγικής της Mercedes και οδήγησε σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση και διαρκείς απειλές για τη ζωή του Μάσι.

Η ανακοίνωση της FIA

Όλα αυτά οδήγησαν τον Μπεν Σουλαγέμ να αναλάβει δράση. Όχι στη θεωρία αλλά με στοχευμένες κινήσεις και δράσεις, που σταδιακά θα εξαλείψουν αυτά τα τραγικά φαινόμενα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού:

«Οι διαδικτυακές επιθέσεις έχουν εξελιχθεί σε πλήγμα για το σπορ μας. Η παρατεταμένη τοξικότητα έχει φτάσει σε επίπεδα κρίσης. Είναι καιρός όλοι μας να ενωθούμε – και να δράσουμε.
Πρόσφατα, μία από τις γυναίκες αγωνοδίκες της FIA, η Σίλβια Μπελότ, δέχθηκε απειλές για τη ζωή της. Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι ένας εθελοντής όπως η Silvia ή οποιοσδήποτε από τους κριτές και τους αξιωματούχους μας, που αφιερώνουν εθελοντικά το χρόνο τους για να μας επιτρέψουν να έχουμε αγώνες, εισπράττει τόσο μίσος.

FIA

Πράγματι, πολλοί υπάλληλοι της FIA έχουν επίσης στοχοποιηθεί με αναρτήσεις παρενόχλησης και μίσους τα τελευταία χρόνια.
Είναι εντελώς απαράδεκτο να υποβάλλονται σε αυτή την ακραία κακοποίηση οι εθελοντές, οι αξιωματούχοι και οι υπάλληλοί μας. Αυτά δεν έχουν θέση στο άθλημα μας. Έχουν καταστροφική επίδραση στην ψυχική υγεία μας και σε εκείνη των αγαπημένων μας.

Θα υπερασπίζομαι πάντα το προσωπικό και τους εθελοντές μου. Κι επιτρέψτε μου να είμαι σαφής – χωρίς αυτούς τους ανθρώπους δεν θα υπήρχαν αγώνες. Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος θα ήθελε να επιδιώξει να γίνει κορυφαίος αξιωματούχος σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Η πραγματικότητα είναι προφανής – αν συνεχιστεί αυτό, θα καταστρέψει στο άθλημα μας.
Ως διαιτητής και ως Πρόεδρος, φυσικά περιμένεις από τον κόσμο να διαφωνήσει με τις αποφάσεις που παίρνεις. Όμως αυτές οι απόψεις και τα σχόλια θα περίμενε κανείς να έρχονται με σεβασμό. Αυτό είναι όλο και πιο σπάνιο. Μόνο μέσω μίας συλλογικής προσέγγισης θα επιτύχουμε στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας στο άθλημά μας.

FIA Comission

Έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία μέσω των παρακάτω ενεργειών:
-Έχουμε ξεκινήσει διάλογο με πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας να παίξουν το ρόλο τους και έχουμε ξεκινήσει τη συνεργασία με κυβερνήσεις κι άλλους αθλητικούς φορείς, ώστε να ενωθούμε και να αναλάβουμε δυναμικές δεσμεύσεις κοινής δράσης.
-Αναθέτουμε έρευνα μέσω του FIA University που αφορά το ψηφιακό μίσος και τα τοξικά σχόλια, ειδικά για τον αθλητισμό. Αυτό θα παρέχει μία πλατφόρμα για ανταλλαγή γνώσεων, εκπαίδευση και πρόληψη.
-Συνεργαστήκαμε με την Arwen.ai για να χρησιμοποιήσουμε το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει, για τον εντοπισμό και την εξάλειψη καταχρηστικού περιεχομένου στα δικά μας κανάλια.
-Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουμε μία συντονισμένη εκστρατεία αξιοποιώντας τη δύναμη και την εμβέλεια ολόκληρης της ομοσπονδίας μας, η οποία αριθμεί 244 αυτοκινητικούς και αθλητικούς οργανισμούς, σε 146 χώρες, σε 5 ηπείρους.
-Αυτή η καμπάνια θα βασιστεί στη συλλογική δουλειά της FIA και της Formula 1 μέσω της πρωτοβουλίας Drive it Out.

Φερστάπεν, Σουλαγέμ, Χόρνερ

Θα πω περισσότερα για αυτό το θέμα στο Grand Prix του Άμπου Ντάμπι, αργότερα αυτόν τον μήνα.
Τα πάθη είναι έντονα στον αθλητισμό αλλά η διαδικτυακή παρενόχληση, κακοποίηση και η ρητορική μίσους δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές.
Όλοι στο άθλημά μας, από τα media, τις ομάδες, τους οδηγούς και τους θεατές, έχουν ένα ρόλο να παίξουν. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που συμβαίνει. Προτρέπω όλο το οικοσύστημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού να πάρει θέση.

Πρέπει να το φωνάξουμε. Αυτό πρέπει να σταματήσει
».

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool, Twitter/Ben_Sulayem, Getty Images

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!