Test drive Fiat 500e (RED): Όλα στο κόκκινο

Test drive Fiat 500e (RED): Όλα στο κόκκινο

Νίκος Γιαννούλας
Test drive Fiat 500e (RED): Όλα στο κόκκινο
Το νέο ηλεκτρικό Fiat 500e στην έκδοση (RED) συνεχίζει να αποτελεί το ιδανικό αυτοκίνητο πόλης - αλλά όχι μόνο.

Το ηλεκτρικό Fiat 500e δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στα χέρια μας. Ούτε επίσης η πρώτη που σε κάθε αστική μας μετακίνηση, το κλειδί του γίνεται «μήλον της Έριδος». Με μήκος 3,62 μέτρα το Fiat 500e είναι -και στην έκδοση (RED)- ένα από τα πλέον συμπαγή τετραθέσια αυτοκίνητα της αγοράς. Επομένως, ιδανικό για κίνηση και στάθμευση στους κορεσμένους αστικούς δρόμους.

500e

Ως αμιγώς ηλεκτρικό, έχει όλα τα πλεονεκτήματα του είδους, όπως μηδενικό θόρυβο, εύκολη οδήγηση και με ένα πεντάλ αν το επιλέξει ο οδηγός, άμεση απόκριση και εξαιρετική οικονομία -ειδικά με τις τιμές των υγρών καυσίμων πέριξ των 2 ευρώ/λίτρο.

Ηλεκτρική καρδιά

Στην έκδοση της δοκιμής, το Fiat 500e (RED) διαθέτει τον ηλεκτρικό κινητήρα των 118 ίππων ισχύος, με ροπή 220 Nm από την πρώτη στροφή λειτουργίας. Φυσικά το κιβώτιο είναι αυτόματο και οι επιδόσεις εξαιρετικές για αυτοκίνητο πόλης, με 9 δλ. για τη διαδικασία επιτάχυνσης από 0-100 χλμ./ώρα και 150 χλμ./ώρα μέγιστη ταχύτητα. Όπως και σε όλα τα ηλεκτρικά 500, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία προγράμματα οδήγησης (Normal, Range και Sherpa), αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες κίνησης και την ενεργειακή κατάσταση της μπαταρίας.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθιστούν το Fiat 500e (RED) εξαιρετικά ευχάριστο στην καθημερινή μετακίνηση. Αν προστεθούν δε σε αυτά η ενδοτική και πολύ καλά ρυθμισμένη ανάρτηση, το άκαμπτο αμάξωμα και η καλή ορατότητα, τότε το μικρό ιταλικό πεντακοσαράκι αποτελεί από μόνο του λόγο να παίρνεις τους δρόμους.

500e

Εσωτερικά το αυτοκίνητο έχει πολύ καλούς χώρους για τους εμπρός επιβάτες και επαρκείς μόνο για μικρά παιδιά στο πίσω κάθισμα, ενώ τα 185 λίτρα του χώρου αποσκευών είναι μια πολύ καλή τιμή για αυτοκίνητο πόλης. Αυτό όμως που το καθιστά πραγματικά αγχολυτικό, είναι η αυτονομία του: χωρίς ιδιαίτερα προσεκτική χρήση, μπορεί να καλύψει πλέον των 250 χιλιομέτρων με μια πλήρη φόρτιση των μπαταριών του, με παράλληλη χρήση συστήματος κλιματισμού σε πραγματικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η μέγιστη αυτονομία που μπορεί να επιτευχθεί είναι τα 320 χλμ./ώρα, γεγονός όχι απίθανο, αλλά εφικτό μόνο στην πόλη και με ιδανικές καιρικές συνθήκες.

Έτσι, το Fiat 500e (RED) μπορεί να γίνει εύκολα το πρώτο και μόνο αυτοκίνητο νέων οδηγών ή μιας... start up οικογένειας. Αυτά όμως τα γνωρίζουμε ήδη από τις παλαιότερες δοκιμές του μοντέλου. Ας δούμε, λοιπόν, τι νέο φέρνει η έκδοση (RED).

Τι σημαίνει (RED)

Ο (RED) είναι ένας οργανισμός που καταπολεμά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το AIDS και ο COVID: κάθε φορά που αγοράζετε ένα προϊόν (RED), ενεργοποιείται μια δωρεά στο Παγκόσμιο Ταμείο για την υποστήριξη της πρόληψης, της θεραπείας, της συμβουλευτικής, των δοκιμών, της εκπαίδευσης και τις υπηρεσίες φροντίδας στις κοινότητες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ως προϊόν ωστόσο, το Fiat 500e (RED) έχει ακόμα περισσότερα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κατ' αρχάς το έντονο -αλλά όχι και μοναδικό καθώς διατίθεται επίσης και σε γκρι, λευκό ή μαύρο- κόκκινο χρώμα. Ιδιαίτερα μας άρεσε η «χαριτωμενιά» με τα εμπρός καθίσματα, όπου το ένα έχει κόκκινη και το άλλο μαύρη απόχρωση.

500e

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της έκδοσης έχουμε να προσθέσουμε το φίλτρο της καμπίνας, το οποίο διαθέτει βιοκτόνα ουσία ώστε να καταπολεμά το 99% των βακτηριδίων που εισέρχονται στο αυτοκίνητο. Επίσης οι επενδύσεις στο τιμόνι, στα καθίσματα και στο χώρο αποσκευών, διαθέτουν ειδική βιοκτόνο επεξεργασία.

Ταυτόχρονα, τα καθίσματα του Fiat 500e (RED) είναι σε ένα μεγάλο μέρος τους (23%) κατασκευασμένα από SEAQUAL® MARINE PLASTIC. Το SEAQUAL® MARINE PLASTIC είναι κατασκευασμένο 100% από πλαστικό που βρέθηκε στην θάλασσα, μειώνοντας έτσι την ανάγκη χρήσης πρωτογενών υλών και φυσικά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Πιστοποιημένα ασφαλές

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι το Fiat 500e αξιολογήθηκε από τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό Green NCAP (θυγατρικός του Euro NCAP) με τη μέγιστη βαθμολογία 10 στα 10 και φυσικά διακρίθηκε με 5 αστέρια στις τρεις κατηγορίες ενεργειακής αξιολόγησης που διεξήχθησαν πρόσφατα. Το Fiat 500e εκτός από τις δοκιμές στις εκπομπές ρύπων που ήταν μηδενικές λόγω του ότι είναι αμιγώς ηλεκτρικό, έλαβε τη μέγιστη βαθμολογία για την συνολικότερη αποδοτικότητα του χάρη στο προηγμένο σύστημα ηλεκτροκίνησης που χρησιμοποιεί, αλλά και το συγκρατημένο βάρος του. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι οι τεχνολογίες που διαθέτει το 500 όπως τα δίκτυα V2G (Vehicle-to_Grid) και η επαγωγική φόρτιση που αναμένεται στο μέλλον να συμβάλλουν περαιτέρω στη βελτίωση της ηλεκτροκίνησης.

500e

Το κόκκινο χρώμα βρίσκεται πληθωρικό και στο εσωτερικό του Fiat 500e (RED), στις σκληρές πλαστικές επενδύσεις του ταμπλό. Το τελευταίο, συνολικά, διακρίνεται για την ποιότητα, τη στιβαρότητα αλλά και την πληρότητά του, με δύο ψηφιακές οθόνες, 7'' και 10,25'', για τον πίνακα οργάνων και το σύστημα πολυμέσων αντίστοιχα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκτός όλων των άλλων δυνατοτήτων, το σύστημα πολυμέσων του Fiat 500e (RED) μπορεί να ενσωματώσει ασύρματα το κινητό σας μέσω Android Auto ή Apple CarPlay.

Συνολικά ως μοντέλο, το Fiat 500e μας αρέσει σε κάθε του έκφανση -κλειστό, ανοιχτό ή 3+1. Ειδικότερα στην έκδοση (RED), έχεις αυτό το επιπλέον κίνητρο της παγκόσμιας δράσης του οργανισμού που ίδρυσε ο Bono, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνεσαι οικονομικά, καθώς η έκδοση ξεκινά από το κόστος των 33.550 ευρώ με το hatchback αμάξωμα και ανεβαίνει στα 36.800 ευρώ με το cabrio. Αν συνυπολογιστεί και το όφελος της δράσης Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ, τότε το Fiat 500e (RED) συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!