Formula 1: Όλοι οι συνδυασμοί αποτελεσμάτων που βγάζουν πρωταθλητή

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Όλοι οι συνδυασμοί αποτελεσμάτων που βγάζουν πρωταθλητή
Ο Μαξ Φερστάπεν μπορεί σήμερα να κατακτήσει τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο του στον μαγικό κόσμο της F1.

Το πρώτο match ball του Μαξ Φερστάπεν, στο Grand Prix Σιγκαπούρης, δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Ο Ολλανδός εκκίνησε μόλις όγδοος στη Μαρίνα Μπέι και μετά από έναν επεισοδιακό για εκείνον αγώνα, με μάχες, επαφές και εξόδους, ολοκληρώθηκε με την έβδομη θέση στην κατάταξη. Πράγμα που έδωσε παράταση στη στέψη του οδηγού της Red Bull Racing.

Μία εβδομάδα μετά, ο 25χρονος έχει το δεύτερο κατά σειρά match ball στο κυνήγι του δεύτερου παγκόσμιου τίτλου του. Όμως αυτή τη φορά, οι πιθανότητες είναι υπέρ του. Υπάρχουν λιγότεροι διαθέσιμοι βαθμοί στο τραπέζι και αυτή τη φορά εκκινεί από την pole position.

Μαξ Φερστάπεν

Πάμε όμως να δούμε τα αποτελέσματα που χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Χρειάζεται 8 βαθμούς περισσότερους από αυτούς που θα κερδίσει ο Σαρλ Λεκλέρ της Scuderia Ferrari και 6 περισσότερους από τον ομόσταβλό του στην RBR, Σέρχιο Πέρεζ.

Τα σενάρια τίτλου

Συνολικά μιλάμε για 24 συνδυασμούς αποτελεσμάτων που θα επιτρέψουν στον Φερστάπεν να πανηγυρίσει στη Σουζούκα. Ας τους δούμε αναλυτικά…

Αν νικήσει στο Grand Prix Ιαπωνίας και σημειώσει και τον ταχύτερο γύρο, είναι πρωταθλητής άσχετα με το τι θα κάνουν οι υπόλοιποι.

Αν νικήσει δίχως να πετύχει τον ταχύτερο γύρο, του αρκεί να είναι ο Λεκλέρ από την 3η θέση και πίσω.

Αν τερματίσει δεύτερος σημειώνοντας και τον ταχύτερο γύρο, θα πάρει τον τίτλο με τον Λεκλέρ από την 5η θέση και πίσω και τον Πέρεζ από την 4η και πίσω.

Αν τερματίσει δεύτερος, πρέπει οι αντίπαλοί του να είναι πάλι από στις θέσεις 5 και 4 αντίστοιχα, αλλά δίχως να έχουν σημειώσει τον ταχύτερο γύρο.

Μαξ Φερστάπεν και Σαρλ Λεκλέρ

Αν τερματίσει τρίτος και κάνει και το καλύτερο πέρασμα του αγώνα, θα πετύχει το στόχο του εφόσον ο Μονεγάσκος είναι από την 6η θέση και πίσω ενώ ο Μεξικανός από την 5η και πίσω.

Αν τερματίσει τρίτος χωρίς το ταχύτερο πέρασμα του GP, θέλει τον Λεκλέρ 7ο και τον Πέρεζ 6ο.

Αν τερματίσει τέταρτος και γράψει και τον ταχύτερο γύρο, θέλει τον οδηγό της Scuderia εκτός επτάδας και τον teammate του εκτός εξάδας.

Αν τερματίσει τέταρτος αλλά δεν κάνει τον ταχύτερο γύρο, θέλει τους αντιπάλους τους στις προαναφερθείσες θέσεις αλλά χωρίς να έχει πετύχει κάποιος εξ αυτών το κορυφαίο πέρασμα της ημέρας.

Αν τερματίσει πέμπτος και με τον καλύτερο γύρο του αγώνα, θέλει τον Λεκλέρ ένατο και τον Πέρεζ όγδοο.

Αν τερματίσει πέμπτος, ισχύουν τα ίδια πλασαρίσματα για τους διώκτες του αλλά και το να μην πετύχει ένας από αυτούς τον ταχύτερο γύρο.

Αν τερματίσει έκτος και με μωβ ένδειξη στη δική του κορυφαία επίδοση της ημέρας, θέλει τον Μονεγάσκο δέκατο και τον Μεξικανό ένατο.

Αν τερματίσει έκτος, πρέπει ο Λεκλέρ να μείνει εκτός βαθμών και ο Πέρεζ ένατος, χωρίς τον ταχύτερο γύρο στο ενεργητικό του.

Σενάρια Τίτλου

Πως χάνει τον τίτλο ο Φερστάπεν

Πέραν των συνδυασμών που παρουσιάσαμε, όπου κάθε υπέρβαση των Λεκλέρ-Πέρεζ τους κρατά ζωντανούς στη μάχη του τίτλου, το ίδιο θα συμβεί κι αν ο Ολλανδός τερματίσει από την έβδομη θέση και πίσω.

Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα κι αν οι διώκτες του μείνουν στο μηδέν, θα έχουμε νέο match ball, σε δύο εβδομάδες στο Circuit of the Americas στο Όστιν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Οι υπόλοιποι βαθμοί στο τραπέζι

Πριν την εκκίνηση του Grand Prix Ιαπωνίας, ο Φερστάπεν είναι στους 341 βαθμούς, με τον Λεκλέρ στους 237 και τον Πέρεζ στους 235. Αυτοί είναι οι τρεις οδηγοί που έχουν ακόμα μαθηματικά ελπίδες για τον τίτλο. Με ένα μεγάλο φαβορί και δύο αουτσάιντερ.

Μαξ Φερστάπεν

Μετά τη μάχη της Ιαπωνίας, θα απομένουν τέσσερις αγώνες για την ολοκλήρωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2022, πράγμα που μεταφράζεται σε 112 βαθμούς - 100 για τις νίκες σε Η.Π.Α., Μεξικό, Βραζιλία και Άμπου Ντάμπι, 4 για τους ταχύτερους γύρους στα Grand Prix και 8 για τη νίκη στον αγώνα Sprint του Ιντερλάγκος.

Η περίπτωση ισοβαθμίας

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν έχοντας ως δεδομένο πως σε περίπτωση ισοβαθμίας, αυτός που πανηγυρίζει είναι ο Φερστάπεν. Βλέπετε τότε, το πάνω χέρι έχει ο οδηγός με τις περισσότερες νίκες. Ο οδηγός της Red Bull Racing έχει ήδη 11 νίκες φέτος, έναντι 3 του Λεκλέρ και 2 του Πέρεζ.

Μαξ Φερστάπεν

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool, Scuderia Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!