Formula 1: Η FIA θα καθυστερήσει τις αποκαλύψεις για τα budget caps

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Η FIA θα καθυστερήσει τις αποκαλύψεις για τα budget caps
Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου για να μάθουμε αν κάποιες ομάδες παραβίασαν τους οικονομικούς κανονισμούς της F1.

Μάταια περιμέναμε, όπως κι όλος ο κόσμος του motorsport, τα ευρήματα της ενδελεχούς έρευνας της FIA σχετικά με τη διαχείριση των πόρων των ομάδων της Formula 1.

Με τα όρια προϋπολογισμών να έχουν τεθεί από το 2021 σε ισχύ, η ενδεχόμενη παραβίασή τους έχει έρθει τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο και αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στα paddock κατά τη διάρκεια του Grand Prix της Σιγκαπούρης.

Οι φήμες για παράβαση των κανονισμών

Υπήρξε έντονη φημολογία πως οι Aston Martin F1 και Red Bull Racing ξεπέρασαν το όριο των 148.6 εκατομμυρίων δολαρίων κι αυτό έφερε… κακό χαμό στα paddock. Οι πλευρές των Mercedes και Ferrari ήταν λαλίστατες επί του θέματος, λογικό ως βασικοί αντίπαλοι των «ταύρων» πέρυσι και φέτος αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η Αυστριακή ομάδα έχει απαντήσει με έντονο ύφος στις αβάσιμες όπως τις θεωρεί κατηγορίες.

Grand Prix Ουγγαρίας

Το αν είναι βάσιμες ή όχι, θα αποδειχθεί όταν δημοσιευτούν τα ευρήματα της σχετικής έρευνας της FIA αλλά μάταια τα περιμέναμε σήμερα. Με ανακοίνωσή της, η Παγκόσμια Ομοσπονδία μετέθεσε τις ανακοινώσεις για τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

H ανακοίνωση της FIA

Ενώ λοιπόν όλοι περίμεναν… αριθμούς και ενδεχομένως παραβάτες, η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού ανέφερε τα παρακάτω:

«Η FIA ενημερώνει πως η ανακοίνωση του πορίσματος της ανάλυσης των οικονομικών υποβολών του 2021 από τις ομάδες της Formula 1 και κατά συνέπεια η έκδοση των Πιστοποιητικών Συμμόρφωσης με τους Οικονομικούς Κανονισμούς, δεν θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου. Η ανάλυση αυτή είναι μία μακρά και περίπλοκη διαδικασία που βρίσκεται εν εξελίξει και θα ολοκληρωθεί ώστε να είναι εφικτή η έκδοση των Πιστοποιητικών, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου. Οι Οικονομικοί Κανονισμοί εγκρίθηκαν ομόφωνα από όλες τις ομάδες, που συνεργάστηκαν με την Επιτροπή Εφαρμογής Cost Cap της FIA, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ισχύος των κανονισμών αυτών.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, υπήρξαν σημαντικές και αβάσιμες εικασίες σχετικά με αυτό το θέμα και η FIA επαναλαμβάνει πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω πληροφόρηση μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας. Επίσης η FIA επαναλαμβάνει πως οποιαδήποτε υπόνοια πως μέλος της αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες, είναι εξίσου αβάσιμη
».

Grand Prix Ουγγαρίας

Φωτογραφίες: Pirelli, Scuderia Ferrari, Sauber Motorsport

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!