Formula 1: Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή της Honda;

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Formula 1: Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή της Honda;
Ο επικεφαλής της Red Bull Racing, Κρίστιαν Χόρνερ, μίλησε για το σενάριο επιστροφής της Honda στον μαγικό κόσμο της F1.

To 2015 η Honda έκανε τη μεγάλη επιστροφή στον κόσμο της Formula 1 παρέχοντας υβριδικές μηχανές στην ομάδα της McLaren. Η συνεργασία των δύο απέτυχε παταγωδώς και στο τέλος του 2017 οι δρόμοι τους χώρισαν. Η ιαπωνική φίρμα μετακόμισε αρχικά στην Toro Rosso (νυν Scuderia AlphaTauri) το 2018 και την επόμενη σεζόν ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη Red Bull Racing.

Ο «γάμος» των δύο είχε τεράστια επιτυχία, με την αυστριακή ομάδα να κατακτά το πρωτάθλημα οδηγών με τον Μαξ Φερστάπεν το 2021. Όμως η σεζόν αυτή σήμανε το τέλος της εμπλοκής της Honda στη Formula 1 και παρά το γεγονός πως συνεχίζει να κατασκευάζει τις μονάδες ισχύος για τη Red Bull Racing, η επίσημη ονομασία τους είναι Red Bull Powertrains.

H τεχνολογία της F1 το σημείο «κλειδί» για τη Honda

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές είναι οι φήμες οι οποίες θέλουν τους Ιάπωνες να σκέφτονται την επιστροφή τους στη Formula 1. Για τις φήμες αυτές ρωτήθηκε ο επικεφαλής της Red Bull Racing, Κρίστιαν Χόρνερ, ο οποίος στο Beyond the Grid ανέφερε: «Υπάρχουν πολλές εικασίες. Η Honda ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει επειδή η γκάμα των αυτοκινήτων της θα ακολουθούσε το μονοπάτι του ηλεκτρισμού και προφανώς οι κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν είναι μέρος του μέλλοντός της. Είναι δύσκολο να φανταστώ πως θα κάνουν στροφή 180 μοιρών σε αυτό. Όμως μπορεί να υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να την κάνουν να θέλει να επιστρέψει. Η μοιρασιά 50-50 μεταξύ της θερμικής ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας στις μελλοντικές μονάδες ισχύος, μπορεί να αποτελέσει τη δίοδο ώστε να διατηρήσουν την εμπλοκή τους στη Formula 1. Όμως τίποτα απ' όσα κάνουμε στην παρούσα φάση δεν εξαρτάται από αυτό. Είμαστε στο δικό μας μονοπάτι».

Honda F1

Το 2026 θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τη Honda, να επιστρέψει στη Formula 1, μιας και υιοθετηθούν οι νέοι κανονισμοί μονάδων ισχύος που θα χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα. Ήδη έχει επισημοποιηθεί πως η Audi θα κάνει τη μεγάλη είσοδό της στο σπορ εκείνη τη σεζόν, με τη γερμανική φίρμα να είναι κοντά στην εξαγορά της Sauber.

H νέα Formula 1 είναι πόλος έλξης κατασκευαστών

To ενδιαφέρον νέων κατασκευαστών αυξάνει συνεχώς την αξία της Formula 1 και αυτό το αναγνωρίζει ο Χόρνερ. Μάλιστα, η είσοδος της Audi δεν περνά απαρατήρητη από άλλες φίρμες, καθώς το σπορ εμπνέει τεράστιο πάθος σε σύγκριση με άλλα πρωταθλήματα.

«Είναι φοβερό πως κατασκευαστές έρχονται στη Formula 1. Δείχνει το πόσο σχετική είναι σήμερα η Formula 1 και πόσο ισχυρή είναι η εμπορική της παρουσία, διότι βλέπουμε νούμερα τηλεθέασης που δεν έχουμε ξαναδεί. Βλέπουμε μία κατάσταση όπου δεν συμφέρει τους κατασκευαστές να μην βρίσκονται εδώ. Αρκετοί έχουν ανακοινώσει πως θα φτιάξουν τον τελευταίο τους κινητήρα εσωτερικής καύσης, όμως εμείς είμαστε εδώ, δεσμευόμαστε στον V6 με συνθετικά καύσιμα για το μέλλον. Η Formula 1 γεννά συναισθήματα και περιλαμβάνει τεχνική αριστεία. Είναι φοβερό που βλέπουμε έναν κατασκευαστή όπως η Audi και ευελπιστώ και η Porsche να έρθει στη Formula 1, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρουν κι από πολλούς άλλους», ανέφερε ο 48χρονος.

Honda F1

Η εταιρεία που έχει δηλώσει πως δεν την ενδιαφέρει η Formula 1 αυτή τη στιγμή είναι η BMW. H γερμανική φίρμα πιστεύει πως το καλύτερο μέρος για να βρίσκεται κάποιος στο μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι οι αγώνες αντοχής.

Φωτογραφίες: Redbullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!