Formula 1: Η Red Bull έστειλε «σπίτι του» τον Βιπς για ρατσιστική συμπεριφορά

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Η Red Bull έστειλε «σπίτι του» τον Βιπς για ρατσιστική συμπεριφορά
Ο ταλαντούχος Εσθονός οδηγός της F2 που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα, αποδεσμεύτηκε από τους «ταύρους».

Σε μία εποχή που θα έπρεπε ο ρατσισμός κάθε είδους να έχει εξαλειφθεί, σε ό,τι αφορά στον παγκόσμιο μηχανοκίνητο αθλητισμό έχει δυστυχώς εξελιχθεί σε θέμα της ημέρας! Και δεν είναι μόνο οι δηλώσεις του τρεις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Νέλσον Πικέ κατά του Λούις Χάμιλτον που τάραξαν συθέμελα το σπορ.

Την περασμένη εβδομάδα ο ταλαντούχος οδηγός Γιούρι Βιπς, που αγωνίζεται στη Formula 2 και ήταν ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα της Ακαδημίας Νέων Οδηγών της Red Bull, είχε κάνει παρόμοια ατοπήματα. Είχε χρησιμοποιήσει την ίδια ρατσιστική έκφραση κατά τη διάρκεια ενός live stream, όπου έπαιζε video games με έναν άλλο οδηγό της Red Bull Junior, τον συγκάτοικό του, Λίαμ Λόουσον.

Η αυστριακή ομάδα είχε αντιδράσει άμεσα, με ανακοίνωση που ανέφερε: «Η Red Bull Racing αναστέλλει με άμεση ισχύ και μέχρι να γίνει πλήρης έρευνα σχετικά, τη συμμετοχή του οδηγού της ακαδημίας της, Γιούρι Βιπς, σε κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. Ως οργανισμός καταδικάζουμε τέτοια συμπεριφορά και ακολουθούμε πολιτική μηδαμινής ανοχής στη χρήση ρατσιστικής γλώσσας ή συμπεριφοράς εντός του οργανισμού μας».

Ο 21χρονος που είχε δύο νίκες φέτος στη Formula 2 και παράλληλα, είχε ρόλο αναπληρωματικού οδηγού και δοκιμαστή στη Red Bull Racing στη Formula 1, έσπευσε να απολογηθεί δημοσίως για τα ατοπήματά του. Όμως όπως αποδείχθηκε, αυτό δεν ήταν αρκετό.

Όπως ανακοίνωσε η αυστριακή ομάδα με νέα ανακοίνωσή της, το συμβόλαιο του Βιπς τερματίστηκε: «Μετά την έρευνα που πραγματοποιήσαμε γύρω από το συμβάν που έγινε online με τη συμμετοχή του Γιούρι Βιπς, η Oracle Red Bull Racing διέκοψε το συμβόλαιο του Γιούρι ως δοκιμαστή και αναπληρωματικό οδηγό της. Η ομάδα δεν συγχωρεί οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού».

Ο Βιπς ανήκε στην «οικογένεια» των ταύρων από το 2018 ενώ παράλληλα με τα προαναφερθέντα καθήκοντά του, δούλευε και στον προσομοιωτή της ομάδας στο Μίλτον Κινς.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα συμμετείχε για πρώτη φορά και σε ελεύθερες δοκιμές Grand Prix της Formula 1, αντικαθιστώντας τον Σέρχιο Πέρεζ στο FP1 της Ισπανίας.

Γιούρι Βιπς

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!