Αστυπάλαια: Συμφέρει να νοικιάσω ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Αστυπάλαια: Συμφέρει να νοικιάσω ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Οι τιμές για ενοικίαση συμβατικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο νησί-πρότυπο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Ο μετασχηματισμός της Αστυπάλαιας σε ένα «έξυπνο και βιώσιμο νησί» προχωρά με γρήγορο ρυθμό. Στην πρόσφατη εκδήλωση, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Volkswagen, Χέρμπερτ Ντις, έγιναν τα εγκαίνια της δεύτερης φάσης του προγράμματος.

Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή astyMOVE, μέσω της οποίας γίνονται οι κρατήσεις για υπηρεσίες ride sharing με το ηλεκτρικό βαν ID. Buzz και vehicle sharing με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, scooter και ποδήλατα. Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση στην υπηρεσία vehicle sharing γίνεται με την ώρα (δείτε εδώ τις τιμές).

Με τα κίνητρα όμως που δόθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων από ιδιώτες και επαγγελματίες, ήδη στην Αστυπάλαια κυκλοφορούν αρκετά ηλεκτρικά αυτοκίνητα από εταιρείες ενοικίασης (rent a car). Πόσο όμως κοστίζει η ολιγοήμερη μίσθωση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην «Πεταλούδα του Αιγαίου»;

Κόστος ενοικίασης ηλεκτρικού αυτοκινήτου (rent a car)

Κάνοντας τη σχετική έρευνα σε εταιρείες rent a car της Αστυπάλαιας διαπιστώσαμε τις εξής τιμές:

για το 4θέσιο ηλεκτρικό e-up! το κόστος ανά ημέρα κυμαίνεται από 40 έως 45 ευρώ.
για το 5θέσιο ηλεκτρικό ID.3 το κόστος ανά ημέρα κυμαίνεται από 55 έως 80 ευρώ.

Προσοχή όμως: ορισμένα γραφεία rent a car περιλαμβάνουν στην τιμή και το κόστος φόρτισης, ενώ άλλα όχι. Βέβαια οι αποστάσεις στην Αστυπάλαια είναι μικρές, οπότε το κόστος φόρτισης ανά ημέρα (όπως άλλωστε και ανεφοδιασμού για συμβατικά αυτοκίνητα) είναι μικρότερο από άλλα νησιά.

Volkswagen Αστυπάλαια

Κόστος ενοικίασης συμβατικού αυτοκινήτου

Για να δούμε πόσο κοστίζει η ενοικίαση αντίστοιχου μεγέθους αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης:

για το Kia Picanto το κόστος ανά ημέρα ανέρχεται σε 23 ευρώ.
για το Fiat 500 το κόστος ανά ημέρα ανέρχεται σε 22 ευρώ.
για το compact SUV Suzuki Vitara το κόστος ανά ημέρα ανέρχεται σε 35 ευρώ.

Από τη σύγκριση προκύπτει ότι οι τιμές για ενοικίαση ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι υψηλότερες, ακόμη και αν προσθέσουμε το κόστος βενζίνης ανά ημέρα (με 2,5 ευρώ το λίτρο). Η επιλογή πάντως ενός αυτοκινήτου με μηδενικές εκπομπές ρύπων συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και το ταχύτερο... πέρασμα στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τιμές είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ημερομηνίες ενοικίασης (π.χ. Ιούλιο ή Αύγουστο) και τη διαθεσιμότητα. Άρα θα πρέπει να γνωρίζετε τις ακριβείς ημερομηνίες παραμονής σας στην Αστυπάλαια, ώστε να διασφαλίσετε το ακριβές ποσό ενοικίασης αυτοκινήτου ανά ημέρα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!