Volkswagen Group: Εξηλεκτρίζει την Ισπανία

Volkswagen Group: Εξηλεκτρίζει την Ισπανία
Με δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ένα μπαταριών, η Ισπανία θα μεταμορφωθεί σε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό hub στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Μία σημαντική επένδυση που θα φθάσει τα 10 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Όμιλος Volkswagen. Στην εκδήλωση που εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο βιομηχανικό πάρκο Sagunt II στην περιοχή της Βαλένθια, παρουσία του Πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του στρατηγικού πλάνου Future: Fast Forward.

Μέσω μίας σειράς επενδύσεων από το Volkswagen Group και τη Seat, θα γίνει ο «εξηλεκτρισμός» της Ισπανίας. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου (gigafactory) κατασκευής μπαταριών αλλά και τις απαραίτητες μετατροπές στα εργοστάσια στο Μαρτορέλ και την Παμπλόνα ώστε να παράγουν ηλεκτρικά οχήματα.

Το πρώτο Gigafactory μπαταριών στο έδαφος της Ισπανίας θα κατασκευαστεί σε έκταση 2.000 στρεμμάτων, θα έχει δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 40 GWh και θα παρέχει τις απαραίτητες μπαταρίες για τις μονάδες σε Μαρτορέλ και Παμπλόνα. Η ενέργεια για τη λειτουργία του εργοστασίου θα προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές.

Οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου θα αρχίσουν το 2023 και η παραγωγή μπαταριών θα εκκινήσει το 2026. Το 2030 θα εργάζονται εκεί περισσότερα από 3.000 άτομα. Όπως έχει ανακοινωθεί, στο εργοστάσιο της Seat στο Μαρτορέλ θα κατασκευάζονται από το 2025 ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης για τις μάρκες Cupra, Skoda και Volkswagen.

«Η κατασκευή του gigafactory μπαταριών θα προωθήσει το στρατηγικό πλάνο της χώρας μας, στο οποίο η πρόοδος συμβαδίζει με τη βιωσιμότητα», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ. «Ο Όμιλος Volkswagen και η ισπανική κυβέρνηση έχουν ένα κοινό όραμα: να καταστεί η Ισπανία κεντρικό σημείο στην Ευρώπη για την ηλεκτροκίνηση. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την μεταμόρφωση», είπε από την πλευρά του ο Χέρμπερτ Ντις, Διευθύνων Σύμβουλος του Volkswagen Group.

Πέδρο Σάντσεθ Χέρμπερτ Ντις

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!