Δημόσια έργα: Εξάμηνη παράταση και πριμ για την ολοκλήρωσή τους

Δημόσια έργα: Εξάμηνη παράταση και πριμ για την ολοκλήρωσή τους
Σε πέντε παρεμβάσεις για την προστασία από τη διεθνή κρίση των εκτελούμενων και δημοπρατούμενων έργων προχωρά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η ενεργειακή κρίση αλλά και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επιφέρουν σημαντικές καθυστερήσεις και αύξηση του κόστους στα δημόσια έργα. Πρόσφατα μάλιστα ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος προειδοποίησε για διακοπή σημαντικών έργων υποδομών λόγω της αύξησης του κόστους και ζήτησε από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να γίνουν ρεαλιστικές αναθεωρήσεις τιμών.

Τώρα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν δημόσια έργα, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι προχωρά στην υιοθέτηση και προώθηση παρεμβάσεων. Η αντιμετώπιση της αύξησης στις τιμές των υλικών αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής και ο αρμόδιος Υφυπουργός για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, με εκπροσώπους των εργοληπτών.

Στη συνάντηση, ο Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εταιρειών ότι άμεσα προωθείται διπλό πακέτο παρεμβάσεων: τέσσερεις θεσμικές για τη συνέχιση των έργων και μια τεχνικής φύσεως-με επιμήκυνση προθεσμιών.

Οι τέσσερεις θεσμικές παρεμβάσεις είναι:
- Έκδοση συντελεστών αναθεώρησης για το Δ’ τρίμηνο του 2021 εντός Μαΐου
- Τιμολόγηση ασφάλτου, PVC και πολυαιθυλενίου με απολογιστικό τρόπο
- Θέσπιση πριμ ολοκλήρωσης έργων
- Ενεργοποίηση επιτροπής διαπίστωσης τιμών Δημοσίων έργων.

Επίσης, επιμηκύνεται η προθεσμία εκτέλεσης των έργων έως 6 μήνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δίνει κίνητρα στους αναδόχους προκειμένου να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τα έργα, αφού το πριμ θα δίνεται μόνο σε ολοκληρωμένα και χωρίς καθυστερήσεις έργα. Παράλληλα, με τις πέντε παρεμβάσεις, παρέχεται η αναγκαία ανάσα στην αγορά με την επιμήκυνση των έργων χωρίς τον κίνδυνο δικαστικών εμπλοκών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!