Διακόπτονται έργα ασφαλτόστρωσης λόγω της ακρίβειας: Στο +200% η τιμή της ασφάλτου!

Κώστας Μπιτσικώκος
Διακόπτονται έργα ασφαλτόστρωσης λόγω της ακρίβειας: Στο +200% η τιμή της ασφάλτου!
Ρεαλιστικές αναθεωρήσεις τιμών, για όλες τις εργασίες που αφορούν την εκτέλεση δημόσιων έργων, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Τον κίνδυνο διακοπής σημαντικών έργων υποδομών στους δήμους της χώρας, λόγω της εκτίναξης του κόστους κατασκευής τους, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου επισημαίνει ότι το πρόβλημα άρχισε μεν από τα τέλη του 2020, όμως οξύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως μετά την έναρξη του Πολέμου στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι σήμερα έχουν σταματήσει να υλοποιούνται πολλά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Φιλόδημος, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στις τιμές των σωληνώσεων PVC, που ξεπερνά το 100%. Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται στην υλοποίηση έργων που αφορούν νέες κτιριακές υποδομές και μεταλλικά κτίρια, λόγω της αύξησης των τιμών χάλυβα – οικοδομικού σιδήρου άνω του 100%. Μάλιστα όσον αφορά τα έργα ασφαλτόστρωσης, όπου το κόστος της ασφάλτου έχει αυξηθεί κατά 200%, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, έργα που ήδη «τρέχουν» σταματούν, με τους αναδόχους να ελπίζουν ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών κάποια στιγμή στο μέλλον, προκειμένου να τα συνεχίσουν. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, εργοληπτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει μετά από διαγωνισμούς την κατακύρωση των έργων, να μην έρχονται να υπογράψουν τις συμβάσεις προτιμώντας την κατάπτωση των εγγυήσεων που έχουν δώσει, από το να αναλάβουν ένα έργο που «δεν τους βγαίνει οικονομικά».

«Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Παπαστεργίου, «είναι σημαντικό να μην σταματήσει η υλοποίηση έργων που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης κι απασχόλησης, αλλά και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ιδιαίτερα την τρέχουσα χρονική περίοδο, που υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσα από προγράμματα όπως το Φιλόδημος, το Αντώνης Τρίτσης, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το ΕΣΠΑ, πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν και να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων».

έργα ασφαλτόστρωσης

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση απόφασης, που θα προβλέπει νέες, ρεαλιστικές αναθεωρήσεις τιμών, για όλες τις εργασίες που αφορούν την εκτέλεση δημόσιων έργων. Επίσης, προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα ώστε το αναθεωρημένο προς τα πάνω κόστος, να καλυφθεί από τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τα έργα των Δήμων μας. Ταυτόχρονα, κρίνουμε αναγκαίο να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο σας, για παράταση των προθεσμιών όλων των συμβάσεων δημόσιων έργων».

«Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος», καταλήγει ο κ. Παπαστεργίου, «πιστεύουμε πως οι έκτακτες καταστάσεις σαν αυτές που βιώνουμε, απαιτούν έκτακτες κι άμεσες αποφάσεις. Είναι αναγκαίο μέσα από τη συνεργασία μας να βρεθεί μια ρεαλιστική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να μην αποστερηθούν οι τοπικές μας κοινωνίες και η χώρα έργα απαραίτητα, που θα διασφαλίσουν προοπτικές ανάπτυξης κι ένα καλύτερο μέλλον, για όλους».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!