H Mercedes-Benz VISION EQXX έκανε 1.000 χιλιόμετρα χωρίς φόρτιση

Κώστας Παστρίμας
H Mercedes-Benz VISION EQXX έκανε 1.000 χιλιόμετρα χωρίς φόρτιση
Το εντυπωσιακό ηλεκτρικό πρωτότυπο έκανε πράξη τις υποσχέσεις που έδωσε η Mercedes-Benz όταν το παρουσίασε.

Στις αρχές του 2022 η Mercedes-Benz παρουσίασε τη VISION EQXX, ένα πρωτότυπο όχημα που υποσχέθηκε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που βλέπουμε την ηλεκτροκίνηση. Η VISION EQXX δίνει έμφαση σε τομείς όπως η διαχείριση της ενέργειας, η αεροδυναμική και το χαμηλό βάρος για να επεκτείνει την αυτονομία της και όχι στη χρήση όλο και μεγαλύτερης (και βαρύτερης) μπαταρίας. Με αυτόν τον τρόπο, είπαν ότι η πραγματική αυτονομία μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 χιλιόμετρα.

eqxx

Μέχρι τώρα όλα αυτά ήταν θεωρητικά, αλλά πλέον έχουν αποδειχτεί και στην πράξη. Οι άνθρωποι της Mercedes-Benz έβγαλαν την VISION EQXΧ σε δημόσιους δρόμους για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους. Έτσι, την 5η Απριλίου ξεκίνησαν από το Σιντελφίγκεν στη Νότια Γερμανία και μέσω των Ελβετικών Άλπεων και της Βόρειας Ιταλίας έφτασαν στο Κασίς, που βρίσκεται στις ακτές της Νότιας Γαλλίας.

eqxx

Το ταξίδι αυτό είχε μήκος λίγο πάνω από 1.000 χιλιόμετρα (1.008 για την ακρίβεια) και πραγματοποιήθηκε χωρίς στάση για φόρτιση. Ξεκίνησε σε κρύες και βροχερές συνθήκες και πραγματοποιήθηκε με κανονικές ταχύτητες, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης με ταχύτητα έως και 140 χλμ/ώρα στον γερμανικό αυτοκινητόδρομο και κοντά στο όριο ταχύτητας στους άλλους. Η μέση ωριαία ταχύτητα της 12ωρης διαδρομής ήταν 87,4 χλμ/ώρα και η μέση κατανάλωση ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή: μόλις 8,7 kWh ανά 100 χιλιόμετρα. Η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας κατά την άφιξη ήταν περίπου 15%, αντιστοιχώντας σε μια υπολειπόμενη αυτονομία περίπου 140 χιλιομέτρων.

eqxx

Κι επειδή είναι Γερμανοί και δεν αφήνουν τα πράγματα στην τύχη, η θύρα φόρτισης σφραγίστηκε κατά την έναρξη του ταξιδιού και σε όλη τη διάρκειά του ήταν παρών ένας αντιπρόσωπος του φορέα πιστοποίησης TÜV Süd.

eqxx

«Τα καταφέραμε! Κάναμε εύκολα περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση και κατανάλωση μόνο 8,7 kWh/100 km σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας. Η VISION EQXX είναι η πιο αποτελεσματική Mercedes που κατασκευάστηκε ποτέ. Το τεχνολογικό πρόγραμμα πίσω από αυτήν σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων. Υποστηρίζει τον στρατηγικό μας στόχο να ‘Ηγηθούμε Ηλεκτρικά’», είπε ο ενθουσιασμένος Όλα Καλένιους, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group AG.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!