Mercedes-Benz VISION EQXX: Το όραμα του μέλλοντος (vid)

Κώστας Παστρίμας
Mercedes-Benz VISION EQXX: Το όραμα του μέλλοντος (vid)
Η Mercedes παρουσίασε το ηλεκτρικό πρωτότυπο των 1.000 χιλιομέτρων αυτονομίας που υπόσχεται να βάλει τέλος στο «άγχος της εμβέλειας».

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πλέον μέρος της ζωής μας αλλά τα σημαντικότερα από τα μειονεκτήματά τους παραμένουν. Το βασικότερο από αυτά είναι η εμβέλεια, η απόσταση δηλαδή που μπορεί το όχημα να διανύσει με μία μόνο φόρτιση. Η Mercedes-Benz προτείνει μια οριστική λύση για αυτό το πρόβλημα, παρουσιάζοντας το VISION EQXX, ένα πρωτότυπο μοντέλο που αλλάζει τα δεδομένα, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η αποδοτικότητα είναι το παν

Είναι γνωστό ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια όταν κινούνται στον ανοιχτό δρόμο και αυτό περιορίζει σημαντικά την εμβέλειά τους. Το VISION EQXX της Mercedes είναι εστιασμένο στο να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, αλλά με έναν πιο αποδοτικό τρόπο. Αντί να «φορτώσουν» το αυτοκίνητο με μια τεράστια μπαταρία απλώς για να μπορεί να πάει πιο μακριά, φρόντισαν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά την κίνησή του.

eqxx

Πρώτον, υπάρχει η μπαταρία των 900 volt. Αναπτύχθηκε από κοινού με τη High Performance Powertrains (HPP) που κατασκευάζει τις υβριδικές μονάδες ισχύος της Mercedes για τα μονοθέσια Formula 1. H μπαταρία έχει χωρητικότητα 100 kWh, ίδια με αυτή του αυτοκινήτου της EQS 450+, αλλά είναι 50% μικρότερη και 30% ελαφρύτερη, ζυγίζοντας μόλις 495 κιλά.

eqxx

Αυτό βοηθά στη διατήρηση του συνολικού βάρους του αυτοκινήτου σε εντυπωσιακά χαμηλό νούμερο (1750 κιλά), μαζί με άλλες λύσεις, όπως ζάντες μαγνησίου, δίσκοι φρένων από κράμα αλουμινίου, πλαστικές πόρτες ενισχυμένες με άνθρακα και γυαλί και το λεπτό πάνελ οροφής, το οποίο έχει ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά (117 ηλιακά κύτταρα), που συνεισφέρουν 25 χλμ. στην ηλεκτρική αυτονομία.

eqxx

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αυτονομίας παίζει ο συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd), που είναι μόλις 0,17. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορες έξυπνες λύσεις, όπως ο ρυθμιζόμενος σε μήκος διαχύτης και η ρύθμισης της ψύξης της μπαταρίας μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο. Σύμφωνα με τη Mercedes έχουν επιτύχει το 95% της ενέργειας της μπαταρίας να φτάνει στους τροχούς.

«Πράσινο» μέσα-έξω

Το VISION EQXX δεν βάζει φωτιά στο δρόμο, καθώς η απόδοση του μοναδικού ηλεκτροκινητήρα που διαθέτει είναι περίπου 150 kW, δηλαδή λίγο πάνω από 200 ίπποι. Το ζητούμενο όμως είναι η μέγιστη αποδοτικότητα και εκεί είναι που εντυπωσιάζει. Με κατανάλωση ενέργειας κάτω από 10 kW/100 χλμ, το πρωτότυπο της Mercedes μπορεί σε πραγματικές συνθήκες να ξεπεράσει τα 1.000 χιλιόμετρα με μία φόρτιση.

eqxx

Το VISION EQXX αποτελεί τη βιτρίνα της Mercedes για τις τεχνολογίες του μέλλοντος και αυτό γίνεται φανερό στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Υπάρχει μια τεράστια οθόνη αφής 47,5 ιντσών, ανάλυσης 8Κ μπροστά από τον οδηγό και τον συνοδηγό που εκτείνεται από τη μία άκρη της καμπίνας μέχρι την άλλη και υπόσχεται πολλά χαρακτηριστικά λειτουργικότητας και συνδεσιμότητας.

eqxx

Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό, τα οποία πρέπει να δείχνουν πολυτελή αλλά ταυτόχρονα να είναι οικολογικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται καθίσματα από Dessertex, μια ταπετσαρία που προέρχεται από κάκτους, με λεπτομέρειες που παρέχονται από το μυκήλιο, που είναι ένα vegan δέρμα φτιαγμένο από μανιτάρια. Ακόμη πιο καινοτόμα είναι η χρήση ενός βιώσιμου πλαστικού, που προέρχεται από ανακυκλωμένα απορρίμματα για την κατασκευή των μη δομικών στοιχείων του πίσω δαπέδου.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Mercedes-Benz VISION EQXX

Ωφέλιμη χωρητικότητα μπαταρίαςkWh<100
Μέγιστη Τάση Volts>900
Κατανάλωση ενέργειαςkWh/100 km<10
Τιμή Cd 0.17
Μέγιστη απόδοσηkW~150
Μεταξόνιοcm280
Απόβαροkg~1,750

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!