Τα κορυφαία γήπεδα του κόσμου (70-61)

Gazzetta team
Τα κορυφαία γήπεδα του κόσμου (70-61)

bet365

Η Βόλτα του FourFourTwo στα γήπεδα του πλανήτη συνεχίζεται. Σειρά παίρνουν τα στάδια από τη θέση 70 μέχρι την 61η.

70. Borg El Arab Stadium
Το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο στην Αφρική βρίσκεται 50 χιλιόμετρα στα δυτικά της Αλεξάνδρειας και μοιράζεται το όνομα της περιοχής. Αρχικά, ήταν να χρησιμοποιηθεί ως plus στην προσπάθεια της Αιγύπτου να διοργανώσει το Μουντιάλ του 2010, όμως συμβιβάστηκε με το να φιλοξενήσει το εναρκτήριο ματς του Μουντιάλ U20 το 2009. Είναι ένα μοντέρνο γήπεδο και θα φιλοξενήσει τους Φαραώ τα επόμενα χρόνια.

69. Goodison Park
Είναι η έδρα της Έβερτον από το 1882. Ήταν το πρώτο στάδιο στην Αγγλία, που είχε 4 εξέδρες δύο ορόφων, τρεις εκ των οποίων είχαν σχεδιαστεί από τον διάσημο αρχιτέκτονα Άρτσιμπαλντ Λιτς. Το 1971 κατασκευάστηκε η νέα κεντρική εξέδρα, που σεβάστηκε πλήρως το αρχιτεκτονικό παρελθόν του σταδίου, ενώ η τελευταία μεγάλη αλλαγή ήρθε το 1994. Αυτό είναι μέρος και της γοητείας του. Ένα... old school στάδιο.

68. El Cilindro
Για δεκαετίες το στάδιο έδινε τη δυνατότητα στους οπαδούς της Ρασίνγκ να μπορούν να κινούνται από η μία εστία στην άλλη στις εξέδρες. Και η ομάδα του άξιζε να την παρακολουθούν, καθώς όταν κέρδισε τη Σέλτικ έγινε η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια από τη Λατινική Αμερική. Τη δεκαετία του '80, όμως, μετά τον υποβιβασμό της, το στάδιο νοικιαζόταν τα καλοκαίρια και χρησιμοποιούταν ως αποθήκη για πατάτες. Μετά από χρόνια ο πρόεδρος Ντανιέλ Λαλίν αποφάσισε να διεξάγει εξορκισμό μετά τις φήμες ότι οι οπαδοί της Ιντεπεντιέντε είχαν κάνει μαύρη μαγεία! Τελικά, ήρθαν και οι πρώτοι τίτλοι μετά από χρόνια το 2001 και το 2015. Μην ξεχνάμε, φυσικά, ότι μέχρι και φάντασμα εμφανίστηκε στις εξέδρες...

67. Telia Parken
Το ποδόσφαιρο παίζεται σε αυτό το στάδιο από το 1911. Το χρησιμοποιούσε η εθνική ομάδα της Δανίας, μέχρι την κατασκευή του μοντέρνου σταδίου στη θέση του το 1992. Εμπνευσμένο από τα ιταλικά γήπεδα της δεκαετίας του '90, ο αρχιτέκτονας Γκερτ Άντερσον αποφάσισε να κρατήσει τους οπαδούς κοντά στον αγωνιστικό χώρο. Η κεντρική εξέδρα αρχικά είχε μείνει ανέπαφη, όμως τελικά κατεδαφίστηκε το 2007.

66. Ataturk
Στο στάδιο διεξήχθη ο πιο συγκλονιστικός τελικός στην ιστορία του Champions League και ξυπνάει εκπληκτικές μνήμες σε κάθε οπαδό της Λίβερπουλ. Χτίστηκε σε μία αποτυχημένη προσπάθεια για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 και αποδείχθηκε ότι είναι αχανές. Μόνο η Μπεσίκτας το χρησιμοποιηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικού της νέου σταδίου.

65. Bukit Jalil Stadium
Χτίστηκε το 1998 και περιλαμβάνει και άλλες εγκαταστάσεις, όπως γήπεδο χόκεϊ. Φιλοξένησε το Ασιατικό Κύπελλο το 2007, όταν η Μαλαισία ήταν συνδιοργανώτρια με την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, όμως, παραμένει χρόνιο πρόβλημα. Το γκρουπ «Ultras Malaya» κάνει την ατμόσφαιρα εκπληκτική. Υπάρχουν μεγάλα πλάνα για ανακαίνιση του σταδίου και των γύρω χώρων, που αναμένεται να κάνει το σύμπλεγμα ένα από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο.

64. Estádio do Dragão
Αν το δείτε από τον ουρανό μοιάζει με ένα τεράστιο... UFO. Το σχέδιό του, όμως, είναι ευφυές. Μία από τις έδρες του Euro το 2004 έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα «πιο όμορφα και ενδιαφέροντα» στον κόσμο. Για τους οπαδούς της Πόρτο ήταν το καλύτερο ξεκίνημα μίας νέας εποχής, που ξεκίνησε με τη νίκη 2-0 επί της Μπαρτσελόνα στα μέσα της σεζόν 2003-04, που το τέλος της βρήκε τους Δράκους στην κορυφή της Ευρώπης.

63. CenturyLink Field
Το στάδιο μοιράζονται οι Seattle Sounders με τους Seahawks. Τα ντεσιμπέλ έχουν φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 137,6 τον Δεκέμβριο του 2013. Η ατμόσφαιρα είναι εκπληκτική. Με τους Sounders να έχουν μέσο όρο εισιτηρίων περίπου στις 40.000.

62. Vicente Calderon
Το στάδιο είναι γνωστό για πολλούς λόγους. Βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Mazanares, που ήταν και η αρχική του ονομασία, πριν αλλάξει προς τιμή του θρυλικού προέδρου Καλδερόν το 1971. Ήταν το πρώτο στάδιο στην Ισπανία, που είχε μόνο καθίσματα και το πρώτο, που έλαβε την κορυφαία αξιολόγηση από την UEFA. Υπάρχει ένα μικρό, αλλά συναρπαστικό μουσείο και προλαβαίνετε να το δείτε, πριν η Ατλέτικο μετακομίσει στο νέο της στάδιο, που βρίσκεται υπό κατασκευή.

61. Estadio de Liga Deportiva Universitaria
Φιλοξένησε τον τελικό του Copa Libertadores το 2008, εκείνον του Copa Sudamericana το 2009 και εκείνον του Recopa Sudamericana το 2009 και το 2010. Την ίδια στιγμή, η Λίγκα Ντε Κίτο περνάει την πιο επιτυχημένη περίοδο στην ιστορία της, κερδίζοντας 6 εγχώριους και 4 διεθνείς τίτλους. Μέχρι και το Εκουαδόρ έχει ποσοστό νικών στο 100% εκεί. Σχεδιάστηκε και χτίστηκε προσεκτικά σε 400 στρέμματα. Το γρασίδι εισήχθη από τη Γαλλία και αναπτυσσόταν για δύο χρόνια εκτός του γηπέδου. Όταν ήταν έτοιμο μεταφέρθηκε στο στάδιο και οι παίκτες έπρεπε να πλύνουν καλά τα παπούτσια τους, πριν το πατήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό!

*Δείτε εδώ τη λίστα 100-91, εδώ τη λίστα 90-81 και εδώ τη λίστα 80-71.

 

Τελευταία Νέα