Η Ελλάδα ήταν καλύτερη από τη Σλοβενία, αλλά… (vids)

Η Ελλάδα ήταν καλύτερη από τη Σλοβενία, αλλά… (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Η Ελλάδα ήταν καλύτερη από τη Σλοβενία, αλλά… (vids)

bet365

Στα δύο ντέρμπι κορυφής του ομίλου που έκριναν την 1η θέση η «γαλανόλευκη» έκανε 30 τελικές, είχε περίπου 10 «καθαρές» ευκαιρίες, δέχθηκε μόλις 1 και κρατούσε μπάλα σε ποσοστό πάνω από 60%

Μπασκόνια - Παναθηναϊκός: Δεκάδες ειδικά για πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, εύστοχα τρίποντα. Συναρπαστική εμπειρία στοιχήματος! |21+

Ο στόχος της κατάκτησης της 1ης θέσης του ομίλου στο Nations League δεν επετεύχθη για την Εθνική μας και εκ των υστέρων δύναται να ειπωθεί πως τα πάντα κρίθηκαν στα δύο ματς με τους Σλοβένους. Οπου οι αντίστοιχες «λευκές» ισοπαλίες που έληξαν οι αγώνες, έστειλαν τους δεύτερους την κορυφή με 14 βαθμούς, έναντι 12 της «γαλανόλευκης».

Ας γυρίσουμε όμως τον χρόνο πίσω, τόσο στη χθεσινή αναμέτρηση της Ριζούπολης όσο και στο βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου και το 0-0 της Λουμπλιάνας. Ηταν λοιπόν οι αντίπαλοι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος καλύτεροί του;
Λένε, και έχουν δίκιο, πως στο ποδόσφαιρο οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια, αλλά σε μία γρήγορη ανάγνωση θα δούμε πως σε αυτά τα δύο ματς η Ελλάδα έκανε 30 τελικές έναντι 11 των αντιπάλων της, ενώ μέτρησε κατοχή μπάλας σε επίπεδα άνω του 60%.
Σίγουρα τελική καταγράφεται τόσο σε «σκοτωμένο» σουτ από τη σέντρα όσο και στο χαμένο τετ α τετ, άρα εκ νέου η παραπάνω αναφορά μπορεί να μην δείχνει ως η πλέον αντιπροσωπευτική. Ας κάνουμε focus λοιπόν στις «καθαρές» ευκαιρίες που απώλεσαν οι δύο ομάδες.
Στο Στόζιτσε η Ελλάδα έβγαλε 14 τελικές έναντι 5 των Σλοβένων (9-3 on target αντίστοιχα), ενώ η κατοχή μπάλας ήταν 61%-39% υπέρ της. Ας δούμε όμως πότε πραγματικά/ουσιαστικά «απείλησαν» οι δύο ομάδες σε εκείνο το παιχνίδι που έληξε χωρίς σκορ.
*Στο 6’ ο Μάνταλος «τσίμπησε» για τον Παυλίδη, ο οποίος από τα όρια της μεγάλης περιοχής σούταρε, όμως ο Ομπλακ μπλόκαρε σχετικά εύκολα.
*Στο 16’ ο Μπακασέτας άπλωσε αριστερά για τον Γιαννούλη που έκανε τη σέντρα και ο Μπλάζιτς στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα, την έστειλε να περάσει δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι της ομάδας του.
*Στο 26’ σέντρα του Λημνιού από τα δεξιά ύστερα από ωραία ατομική του προσπάθεια, ο Γιαννούλης μόνος στο δεύτερο δοκάρι δεν πρόλαβε να βρει την μπάλα και να τη σπρώξει σε άδεια εστία. Σε μία πολύ καλή ευκαιρία που μάλιστα δεν λογίζεται ως τελική.
*Στο 52΄ο Παυλίδης «έσπασε» από τον άξονα την μπάλα δεξιά στον αμαρκάριστο Λημνιό, που πήρε μέτρα, πάτησε περιοχή, αλλά από καλή θέση σούταρε στην αγκαλιά του Ομπλακ.
*Στο 81’ σε στατική μπάλα ο Κουρμπέλης έκανε το γέμισμα στα αντίπαλα καρέ, ο Σιόβας βγήκε στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας απέναντι από τον Ομπλακ, όμως δεν ένα καλό τελείωμα και έστειλε την μπάλα στην αγκαλιά του 27χρονου πορτιέρε.
*Οι Σλοβένοι από την πλευρά τους «φλέρταραν» με το 1-0 στο 86’, όταν ο Ζίβετς σέντραρε από τα δεξιά και ο Σπόραρ έκανε την προβολή από το ύψος της μικρής περιοχής, όμως η μπάλα πέρασε λίγο έξω από τα καρέ του Μπάρκα.
Πάμε στον «τελικό» της Ριζούπολης, όπου η Ελλάδα ήθελε νίκη για να πάρει την άνοδο στην πάνω κατηγορία, ενώ για τους Σλοβένους αρκούσε να μην χάσουν. Το τελικό 0-0 χάρισε την 1η θέση στους φιλοξενούμενους, σε έναν αγώνα που εκ νέου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε περισσότερες τελικές (16-6 συνολικά, 11-4 on target), όπως και αντίστοιχο με το πρώτο παιχνίδι κατοχή μπάλας (61%-39%). Ας δούμε τις καλύτερες στιγμές των δύο ομάδων.
*Στο 4' ο Μπακασέτας σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, η μπάλα κόντραρε, αλλοιώθηκε η πορεία της και πέρασε «ξυστά» κόρνερ.
*Στο 6’ ο Λημνιός βρήκε ωραία τον Γιακουμάκη στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, εκείνος του «έκοψε» την μπάλα καθώς ο νεαρός εξτρέμ ακολούθησε τη φάση, αλλά το πλασέ του μέσα από τα αντίπαλα καρέ ήταν «χλιαρό» και ο Ομπλακ μπλόκαρε εύκολα.
*Στο 14' ο Γιακουμάκης πήρε την κεφαλιά μετά από σέντρα του Τσιμίκα, αλλά όμως η μπάλα κόντραρε και πέρασε εκτός της εστίας του γκολκίπερ της Ατλέτικο Μαδρίτης.
*Στο 30' ο μπακ της Λίβερπουλ «γέμισε» ξανά, ο Φορτούνης πήρε – τη δύσκολη – κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, η μπάλα απέκτησε πορεία προς το τέρμα όμως ο Μπλάζιτς την απομάκρυνε πριν περάσει τη γραμμή.
*Στο 66’ ο Μπακασέτας βρήκε χώρο, σούταρε αλλά ο Ομπλακ απέκρουσε εντυπωσιακά και δύσκολα το σουτ του σε κόρνερ.
*Στο 78' ο Κουρμπέλης «άγγιξε» το 1-0. Οι Παυλίδης, Λημνιός, Φορτούνης συνδυάστηκαν όμορφα, ο τελευταίος «έκοψε» για τον έμπειρο χαφ που πλάσαρε, αλλά η μπάλα πέρασε βασανιστικά άουτ.
*Στο 81’ απευθείας εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη, η μπάλα πέρασε άουτ. Πάντως ο Ομπλακ είχε πέσει στην πορεία της.
*Στο 84’ ο Παυλίδης έκανε το «ψαλιδάκι», αλλά ο 27χρονος Σλοβένος γκολκίπερ αντέδρασε εξαιρετικά (με τη βοήθεια και του δοκαριού του) και έδιωξε σε κόρνερ.
*Η καλύτερη στιγμή των Σλοβένων ήταν η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ιλισιτς στις καθυστερήσεις, που πέρασε άουτ.
Ετσι μετά από δύο 90λεπτα η Εθνική μας απώλεσε περίπου 10 ουσιαστικές φάσεις, ενώ οι Σλοβένοι είχαν μόνο εκείνη του πρώτου αγώνα με τον Σπόραρ. Κλασικότατη μεν, αλλά μία. Μήπως τελικά η Ελλάδα ήταν στη «σούμα» καλύτερη από τη Σλοβενία, αλλά στην μπάλα – και για αυτό είναι η «μαγεία» της – δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος;
 

UEFA NATIONS LEAGUE Τελευταία Νέα