Εθνική Ελλάδος: Το πρώτο ημίχρονο έδειξε τον δρόμο στον Φαν'τ Σχιπ (vids)

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Εθνική Ελλάδος: Το πρώτο ημίχρονο έδειξε τον δρόμο στον Φαν'τ Σχιπ (vids)

bet365

Ο Ολλανδός τεχνικός με ορθολογικό και δημιουργικό κέντρο... ομόρφυνε το παιχνίδι της Εθνικής και έστειλε... sms για τα ματς με Μολδαβία και Σλοβενία!
Έπρεπε να φτάσουμε σε ένα φιλικό δοκιμών με την Κύπρο για να μην δούμε ένα σχήμα με δύο «εξάρια» στο κέντρο από την Εθνική Ελλάδας. Απέναντι στην Κύπρο - η οποία είναι σίγουρα καλύτερη ομάδα από τη Μολδαβία - ο Ολλανδός τεχνικός Τζον Φαν'τ Σχιπ διάλεξε ένα σχήμα 4-3-3 ή 4-1-4-1 εάν θέλετε, το οποίο απέδωσε στο πρώτο 45λεπτο.
Με μία διάταξη με ένα καθαρό εξάρι, τον Ζέκα (που λόγω τρεξιμάτων και μαχητικότητας χρειάζεται πολύ στην Εθνική) και δύο δεκάρια τα οποία λειτούργησαν περισσότερο ως οκτάρια, ήτοι τους Φορτούνη και Μπακασέτα και ας είναι παίκτες που αγωνίζονται σε ελεύθερο ρόλο. Με δύο παίκτες που μπορούν να παίξουν ακραίοι, τους Χατζηγιοβάνη και Τζόλη και έναν φορ του Γιακουμάκη που σε αυτή τη φάση δείχνει καλύτερος του Παυλίδη.
Αμυντικά ο Κουρμπέλης μπορεί να παίξει ως στόπερ (την ξέρει τη θέση) και από εκεί και πέρα ο Τσιμίκας κλασικός αριστερός μπακ που παίρνει όλη την πλευρά. Τα άλλα δύο πρόσωπα ήταν κάπως... πειραματικά: Μιχαηλίδης και Μαυρίας. Παρόλα αυτά στο α' μέρος η Εθνική έβγαλε δύο γκολ και πριν καλά καλά μπούμε στο πρώτο 20λεπτο, είχε καλές φάσεις, πήρε πολλά θετικά στη δημιουργία από Φορτούνη, Τσιμίκα και Μπακασέτα και είχε σκόρερ τους Τζόλη και Γιακουμάκη. Μία εικόνα που δεδομένα είναι ενθαρρυντική.
Ο Γιακουμάκης ήταν και στις δύο φάσεις των γκολ ενώ Μπακασέτας και Φορτούνης ουσιαστικά ξεκίνησαν και έφτιαξαν τη φάση του 1-0. Δύο παίκτες τους οποίους ο Φαν'τ Σχιπ έδειξε πως τους σκέφτεται για να συνυπάρξουν στην 11άδα στα επόμενα και κρίσιμα επίσημα ματς.
Ένα α' μέρος που θα πρέπει να είναι οδηγός για τον Τζον Φαν'τ Σχιπ. Με πιο λειτουργική και ορθολογική μεσαία γραμμή κερδίζεις πολλά περισσότερα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται μία καλύτερη εικόνα στον άξονά της και φυσικά την επιθετική αποτελεσματικότητα που της έλειψε στο προηγούμενο διάστημα. Θα πρέπει βέβαια να αντιληφθούμε πως το ματς με τη Μολδαβία εκτός έδρας θα έχει... παγίδες αλλά το εντός έδρας με τη Σλοβενία δεδομένα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό. Εδώ λοιπόν θα χρειαστεί η καλύτερη δυνατή διαχείριση από τον πάγκο αλλά και παίκτες - προσωπικότητες να πάρουν τα δύο ματς.

Οι Κουρμπέλης, Ζέκα και Μπακασέτας δεν βγαίνουν σχεδόν ποτέ από την 11άδα του Ολλανδού

Ένα ακόμα στοιχείο άξιο παρατήρησης και επισήμανσης από το Ελλάδα - Κύπρος είναι πως υπάρχουν συγκεκριμένοι παίκτες που πολύ δύσκολα βγαίνουν από την 11άδα του Φαν'τ Σχιπ. Ο λόγος για τους Κουρμπέλη, Μπακασέτα και Ζέκα. Με τον Ζέκα ο Ολλανδός νιώθει πιο σίγουρος αμυντικά στο κέντρο, τον Μπακασέτα τον έχει αρχηγό της Εθνικής ενώ τον Κουρμπέλη επισήμανε πως τον χρησιμοποίησε ως στόπερ διότι ήθελε να ξεκουράσει τον Χατζηδιάκο. Με τον Ολλανδό ο Κουρμπέλης έχει κάνει 12 ματς στην Ελλάδα, ο Μπακασέτας 11 και ο Ζέκα 9. Οι Κουρμπέλης και Μπακασέτας μαζί με τον Λημνιό (που έχει επίσης 11 συμμετοχές με τον Φαν'τ Σχιπ αλλά δεν ήταν βασικός στο Ελλάδα - Κύπρος) είναι οι διεθνείς που έχει χρησιμοποιήσει περισσότερο στην θητεία του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας.

Η Εθνική δεν νοείται να μην έχει αποκλειστικά δικό της προπονητήριο

Ασχέτως με το που θα κάτσει η... μπίλια για το Ελλάδα - Σλοβενία όλο αυτό που γίνεται με την έδρα της Εθνικής δεν είναι ευχάριστο. Το αντίθετο. Είναι και άσχημο και στενάχωρο. Μία Εθνική που εν μέσω πανδημίας και lockdown αδυνατεί να βρει ένα γήπεδο να παίξει το ματς... τελικό με τη Σλοβενία για το Nations League. Θα τονίσει κανείς ότι πως να περίμενε τέτοια εξέλιξη με τον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ όμως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να έχεις plan B. Μία Εθνική που υπό κανονικές συνθήκες χρόνια τώρα θα έπρεπε να έχει το αποκλειστικά δικό της προπονητήριο. Το δικό της... σπίτι προκειμένου να εξαρτάται καθαρά από εκείνη το που θα αγωνίζεται.
Οι χειρισμοί με Ριζούπολη και Τούμπα δεδομένα προβληματίζουν και μας έφτασαν στο... σήμερα. Όμως το πρόβλημα είναι πιο γενικό και πιο σημαντικό. Μία Εθνική Ελλάδας έπρεπε να είχε τις δικές της εγκαταστάσεις. Και αφού δεν τις είχε τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να δημιουργηθεί το πλαίσιο για να αποκτήσει έστω και τώρα το δικό της... σπίτι, το δικό της προπονητήριο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.