Μπορεί η Εθνική να πάει στο Μουντιάλ από το Nations League; - Το σύστημα διεξαγωγής και τα δεδομένα

grenations

bet365

Το Gazzetta επιχειρεί να ξεδιαλύνει το τοπίο γύρω από το μονοπάτι που οδηγεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 και αναλύει το… βουνό που πρέπει να ανέβει η Εθνική ομάδα.

Η κλήρωση του Nations League που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης έφερε την Εθνική σε έναν δύσκολο όμιλο, καθώς θα βρει απέναντί της την Αγγλία, την Φινλανδία και την Ιρλανδία. Η αλήθεια είναι πως ο βαθμός δυσκολίας στη διοργάνωση αυξήθηκε για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, συγκριτικά με την συμμετοχή του στην αμέσως προηγούμενη διοργάνωση και αυτό διότι το γκρουπ του Γκουστάβο Πογέτ τερματίζοντας στην πρώτη θέση του ομίλου προάχθηκε στη League B.

Για ποιο λόγο υπάρχει το Nations League;

Πριν αναφέρουμε οτιδήποτε άλλο, να υπενθυμίσουμε πως πρακτικά για ομάδες όπως η Ελλάδα, το Nations League αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο πρόκρισης στα μεγάλα τουρνουά. Δηλαδή, στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και στα Παγκόσμια Κύπελλα. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο σε όλους, πλέον, πως η Εθνική ομάδα έχει ακόμα ολοζώντανες ελπίδες πρόκρισης στο Euro του προσεχούς καλοκαιριού χάρη στην πρώτη θέση που κατέλαβε στο προηγούμενο Nations League.

Μπορεί μέσω των προκριματικών να μην τα κατάφερε να εξασφαλίσει την παρουσία της στα γήπεδα της Γερμανίας, όμως, η δεύτερη ευκαιρία είναι ακόμα εκεί. Φυσικά, για ομάδες μεγαλύτερης δυναμικής από την Εθνική μας, το Nations League αποτελεί μία ακόμα δυνατότητα διεκδίκησης ενός τίτλου. Το αφήνουμε στην άκρη, όμως, αυτό, καθώς αφορά μόνο όσες συμμετέχουν στην League A.

Μπορεί το Nations League να στείλει την Εθνική στο Μουντιάλ;

Η απάντηση είναι «δύσκολα». Και αυτό διότι δεν είναι το ίδιο απλή υπόθεση να κατακτήσει μία ομάδα ένα εισιτήριο για το Μουντιάλ μέσω του Nations League, σε σχέση με το να κατακτήσει ένα εισιτήριο για το Euro.

Πάμε, όμως, να εξηγήσουμε τι ακριβώς εννοούμε. Με την πρώτη θέση στο πιο πρόσφατο Nations League, η Εθνική γνώριζε πως ουσιαστικά θα βρισκόταν μόλις δύο αγώνες μακριά από το Euro. Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, με το προσεχές Nations League και το Μουντιάλ του 2026. Και θα αναλύσουμε το γιατί.

Η UEFA έχει στη διάθεσή της για να μοιράσει 16 εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό το 2026. Μέχρι πρότινος, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 13, όμως, με την αύξηση των συμμετεχόντων στο μεγάλο ραντεβού, αυξήθηκαν κατά τρεις και οι θέσεις που αντιστοιχούν στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι 55 ομάδες μέλη της UEFA, χωρίς ακόμα να έχει ανακοινωθεί επίσημα τι θα συμβεί με την Ρωσία, θα χωριστούν σε 12 ομίλους στη διαδικασία των προκριματικών. Από αυτούς θα προκύψουν οι 12 πρώτες ομάδες που θα εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στο Μουντιάλ.

Οι 12 δεύτερες, μαζί με τις 4 καλύτερες ομάδες, βάσει overall ranking, του Nations League, που δεν θα έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους από τα προκριματικά, θα μπουν σε έναν νέο γύρο αγώνων από τους οποίους θα προκύψουν οι κάτοχοι των τεσσάρων τελευταίων εισιτηρίων.

Σε αυτή τη διαδικασία των play off, θα προκύψουν τέσσερα μονοπάτια, με τέσσερις ομάδες στο κάθε ένα από αυτά να λαμβάνουν μέρος. Οι αγώνες θα είναι μονοί και η γηπεδούχος ομάδα θα προκύψει μέσα από κλήρωση.

Τι πρέπει να κάνει η Εθνική για να έχει ελπίδες μέσω του Nations League;

Για αρχή θα πρέπει να κατακτήσει την πρώτη θέση στον όμιλό της, αφήνοντας πίσω τόσο το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα «Αγγλία», όσο, φυσικά και την Φινλανδία με την Ιρλανδία. Αυτό, διότι οι τέσσερις καλύτερες ομάδες του overall ranking, στο οποίο αναφερθήκαμε προηγουμένως, θα προκύψουν από νικητές ομίλων που δεν τα έχουν καταφέρει μέσω των προκριματικών. Θέλετε και την επιπλέον παράμετρο που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο της Εθνικής;

Δεν αρκεί η Εθνική να τερματίσει πρώτη, αλλά, πρέπει να το κάνει με τρόπο… επιβλητικό σε ό,τι έχει να κάνει με τα αποτελέσματά της, καθώς από αυτά θα ξεχωρίσουν οι τέσσερις καλύτερες ομάδες. Ας μην γελιόμαστε, μοιάζει με βουνό. Ίσως, χωρίς δόση υπερβολής, να είναι πιο εύκολη η κατάληψη μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων στον όμιλο των προκριματικών. Πάντα, με την σημείωση πως και εκεί κάθε άλλο παρά εύκολο αναμένεται να είναι το γκρουπ που θα σχηματιστεί.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

UEFA NATIONS LEAGUE Τελευταία Νέα