Ολυμπιακός: Οι 10 λόγοι που ο Μαρτίνς είναι ο απόλυτος MVP του τίτλου!

Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Οι 10 λόγοι που ο Μαρτίνς είναι ο απόλυτος MVP του τίτλου!

bet365

Ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει το 45ο πρωτάθλημά του και μαθηματικά και ο πλέον βασικός λόγος για αυτό είναι ο Πορτογάλος τεχνικός του, Πέδρο Μαρτίνς. Το Gazzetta εξηγεί το γιατί.

Είναι ο αρχιτέκτονας των φετινών επιτυχιών και διακρίσεων του Ολυμπιακού. Ο Πέδρο Μαρτίνς που έχοντας κλείσει δύο χρόνια στον πάγκο των Πειραιωτών υπέγραψε νέο συμβόλαιο.

Ο άνθρωπος που έφτασε τις 100 παρουσίες στον ερυθρόλευκο πάγκο και οδήγησε τους Πειραιώτες στο πρωτάθλημα (μαθηματική κατάκτηση και αήττητος έως τώρα ο Ολυμπιακός) αλλά και σε μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές. Βραδιές πρόκρισης όπως με Μίλαν πέρυσι και με Άρσεναλ φέτος. Διαβάστε παρακάτω τους 10 λόγους που ο Μαρτίνς είναι ο απόλυτος MVP των ερυθρόλευκων φέτος.

Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά

Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά

Συνθήκες, διαχείριση, επιτυχία με οποιοδήποτε σχήμα και σύστημα αλλά και δικαιοσύνη

Συνθήκες, διαχείριση, επιτυχία με οποιοδήποτε σχήμα και σύστημα αλλά και δικαιοσύνη

Φιλοδοξία, ευρωπαϊκές επιτυχίες και ανάλογο προφίλ & απόλυτος σεβασμός στον κόσμο

Φιλοδοξία, ευρωπαϊκές επιτυχίες και ανάλογο προφίλ & απόλυτος σεβασμός στον κόσμο

Πειθαρχία

Πειθαρχία

Ομοιογένεια, οικογένεια και κυριαρχία στα ντέρμπι

Ομοιογένεια, οικογένεια και κυριαρχία στα ντέρμπι

Κατανόηση του τι σημαίνει Ολυμπιακός

Κατανόηση του τι σημαίνει Ολυμπιακός

Νοοτροπία

Νοοτροπία

Προετοιμασία, φυσική κατάσταση, ανάδειξη παικτών και βοήθειες ακόμα και από ποδοσφαιριστές που έπαιζαν λίγο

Προετοιμασία, φυσική κατάσταση, ανάδειξη παικτών και βοήθειες ακόμα και από ποδοσφαιριστές που έπαιζαν λίγο

Σαφές πλάνο και πρότζεκτ κατάκτησης τίτλων

Σαφές πλάνο και πρότζεκτ κατάκτησης τίτλων

Προσαρμοστικότητα και πρωταθλητισμός

Προσαρμοστικότητα και πρωταθλητισμός
Στον Πορτογάλο πολλές φορές η ερώτηση για αυτήν την τρομερή χρονιά του Ολυμπιακού που οδήγησε σε ένα αήττητο πρωτάθλημα, στον τελικό Κυπέλλου αλλά και στο γεγονός ότι συνεχίζει στην Ευρώπη η ομάδα πάντα τονίζει πως δεν υπάρχει κανένα άλλο μυστικό εκτός από την δουλειά. Η εικόνα που βγάζουν οι παίκτες του στο γήπεδο, η εξέλιξή τους, η πρόοδος της ομάδας και το πόσο καλύτερη είναι από πέρυσι δείχνουν πραγματικά έναν άνθρωπο που έχει δουλέψει περισσότερο από κάθε άλλον για να τα καταφέρει. Ο Μαρτίνς που έφτασε με το ματς με την ΑΕΚ τα 100 παιχνίδια με 69 νίκες, 18 ισοπαλίες και μόλις 13 ήττες.

Ο Μαρτίνς έμαθε και τον εαυτό του και τους παίκτες να του παίζουν κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες και να πετυχαίνουν τον στόχο τους. Σε ματς χωρίς κόσμο. Σε ματς στην εποχή του κορονοϊού. Σε παιχνίδια με μόλις μία κανονική προπόνηση για προετοιμασία. Με κάθε παράμετρο και κάθε πρόγραμμα, όσο δύσκολο και βαρύ και να ήταν.

Παράλληλα δεν αδίκησε ποτέ κανέναν. Όσοι δουλεύουν, αξίζουν και προσφέρουν παίζουν. Επίσης έχει καταφέρει στον Ολυμπιακό να πάρει αποτελέσματα με κάθε λογής σύστημα: με 4-2-3-1, με 4-3-3, με 4-5-1, 4-4-2 και όχι μόνο. Έχει φτιάξει έναν Ολυμπιακό με χαρακτήρα, μέταλλο, προσωπικότητες ενώ και σε σχέση με πέρυσι έχει βελτιώσει πολύ το επίπεδο παρεμβατικότητάς του στα ματς και ενώ οι περισσότερες αλλαγές του είναι πετυχημένες και ουσιαστικές.

Ο Μαρτίνς εξαρχής έδειξε πως είναι ένας προπονητής που ονειρεύεται μεγάλες διακρίσεις με τον Ολυμπιακό. Πέτυχε σπουδαίες ευρωπαϊκές προκρίσεις όπως με Μίλαν και με Άρσεναλ, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη όμως δεν έμεινε εκεί. Ο ίδιος έλεγε και συνεχίζει να λέει πως αυτός ο κόσμος του Ολυμπιακού αξίζει το καλύτερο δυνατό και η ομάδα πρέπει έτσι να λειτουργεί πάντα. Προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι τυχαίο που ο κόσμος έχει αποθεώσει τον Πορτογάλο ακόμα και σε δύσκολες βραδιές της ομάδας. Και αυτό διότι μετά από καιρό είδε προπονητή με ικανότητα και πάνω απ' όλα προοπτική.
Όταν ένας προπονητής δεν διστάζει να βάλει στον... πάγο τον Κώστα Φορτούνη και να βγει και να πει ότι «κανένας δεν είναι πάνω από τον Ολυμπιακό» αυτό δείχνει προσωπικότητα και δυνατό χαρακτήρα αλλά και έναν προπονητή που ξέρει να επιβάλλεται στα αποδυτήριά του. Ο Φορτούνης ζήτησε συγγνώμη από τους συμπαίκτες και τον προπονητή του όμως και πάλι γύρισε μόνο όταν το έκρινε σωστό ο Μαρτίνς.

Είναι προφανές ότι από πλευράς διαχείρισης ο Μαρτίνς κατά καιρούς έχει επικριθεί. Κυρίως για το γεγονός ότι εμπιστεύεται συγκεκριμένο κορμό παικτών και ακόμα και ως προς τις εφεδρείες του και τους παίκτες που έρχονται από τον πάγκο λειτουργεί με συγκεκριμένη φόρμουλα.

Όμως έχει αποδειχθεί πως πάντα έχει σχέδιο για το πως εντάσσει και ενσωματώνει τους νέους παίκτες ενώ για εκείνον η ομοιογένεια, η χημεία και το οικογενειακό κλίμα είναι το παν εντός αλλά και εκτός γηπέδου. Ένα τρίπτυχο στο οποίο απέδειξε πως πέτυχε. Όταν ο Σεμέδο έχασε τη νονά του βγήκε και του αφιέρωσε τη νίκη με τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Όταν πέθανε ο Νίκος Αλέφαντος αφιέρωσε σε εκείνον και την οικογένειά του την πρόκρισή του στον τελικό του Κυπέλλου. Αυτός είναι ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο άνθρωπος που δεθεί με τον Ολυμπιακό και τον κόσμο και έχει πονέσει, πιεστεί, κλάψει και πανηγυρίσει με την ομάδα. Ο Πέδρο Μαρτίνς επίσης έφτιαξε έναν Ολυμπιακό απόλυτο κυρίαρχο στα περισσότερα μεγάλα ντέρμπι φέτος με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό.

Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν πρόκειται να αφήσει σε... ησυχία κανέναν παίκτη εάν δεν αντιλαμβάνεται το που βρίσκεται. «Είμαστε Ολυμπιακός και πρέπει να παίζουμε σαν Ολυμπιακός και να φερόμαστε σαν Ολυμπιακός», έχει πει τόσες μα τόσες φορές. Ο Πορτογάλος κόουτς με αυτόν τον τρόπο δείχνει σε όλους τι σημαίνει Ολυμπιακός, τι πρεσβεύει αλλά και πόσο ψηλά ήταν και παραμένει ο πήχης.

Το Α και το Ω σε μία ομάδα. Ο Πέδρο Μαρτίνς είτε η ομάδα του παίζει με την Καλαμάτα είτε αγωνίζεται με την Μπάγερν Μονάχου δεν βλέπει καμία διαφορά.

Και όταν λέμε διαφορά εννοούμε στο τι απαιτεί και αξιώνει από τους παίκτες του: να τα δίνουν όλα και να επικεντρώνονται σε κάθε ματς το ίδιο κάθε φορά και μόνο σε αυτό. Τα... γκάζια του με ομιλία ακόμα και στην ανάπαυλα δεν έχουν συμβεί προφανώς μία φορά. Έχει μεγάλη σημασία βέβαια και το background του Μαρτίνς. Τις απώλειες που έχει βιώσει και τις απόψεις του που μπορείτε να τα θυμηθείτε εδώ και εδώ.

Το είδαμε και στην εποχή μετά το lockdown λόγω της πανδημίας του. Ο Μαρτίνς με το επιτελείο του ξέρουν το πως να προετοιμάζουν καλά και σωστά μία ομάδα και να τη διατηρούν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση αλλά και σε εγρήγορση.

Δεν είναι μόνο αυτό. Ας δούμε πόσους παίκτες... έφτιαξε ο Μαρτίνς. Τον Σα και τον Σεμέδο που πριν έρθουν στον Ολυμπιακό δεν ήταν πρωταγωνιστές και έφτασαν μέχρι και Εθνική Πορτογαλίας. Τον Ποντένσε που πήρε μεταγραφή στη Γουλβς. Τον Τσιμίκα, τον Μασούρα, τον Μπουχαλάκη, τον Καμαρά και τόσους ακόμα. Ο Πέδρο Μαρτίνς επίσης βρήκε τρόπο να πάρει πράγματα και καλά στοιχεία ακόμα και από παίκτες που δεν έπαιζαν πολύ όπως ο Λοβέρα και ο Καφού. Και αυτό λέει πολλά...

Όταν το 2018 ο Μαρτίνς αναλάμβανε τον Ολυμπιακό είχε στο μυαλό του τι ήθελε να κάνει και να πετύχει.

Ήρθε στον σύλλογο έχοντας πλάνο για το πως εξελιχθεί και η ομάδα για να παίζει το ποδόσφαιρο που θέλει ο ίδιος και το ποδόσφαιρο που θα ξαναφέρει τίτλους αλλά και το πως θα εξελιχθεί και ο ίδιος για γίνει προπονητής των τίτλων. Αυτό είχε υποσχεθεί εξάλλου στην διοίκηση και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Την αγωνιστική αναγέννηση και εξέλιξη της ομάδας σε όλα τα επίπεδα για να επιστρέψει στην κατάκτηση τροπαίων.

Ο 49χρονος τεχνικός δεν είχε κάνει ποτέ ξανά στο παρελθόν πρωταθλητισμό στην καριέρα του. Δεν είχε δουλέψει ποτέ εκτός Πορτογαλίας και σε ομάδα με τέτοιες απαιτήσεις.

Έδειξε όμως όχι μόνο μεγάλη προσαρμοστικότητα και ικανότητα αλλά και οξυδέρκεια για να δει το τι χρειάζεται για να εξελιχθεί και να πετύχει. Βρήκε τον τρόπο να γίνει προπονητής πρωταθλητισμού. Σε αυτό βέβαια είχε και τη συμβολή των Καρεμπέ και Μοντέστο. Δύο ανθρώπων - κλειδιά και δύο δυνατών στελεχών. Ειδικά ο Κριστιάν Καρεμπέ έβαλε πολλή... πλάτη για τον Πέδρο Μαρτίνς και τον στήριξε πολύ ειδικά στις δύσκολες στιγμές.