Τι συνέβη με το ΟΑΚΑ, γιατί... ταλαιπωρούμαστε τόσο με τα γήπεδα;

Δημήτρης Τομαράς
Τι συνέβη με το ΟΑΚΑ, γιατί... ταλαιπωρούμαστε τόσο με τα γήπεδα;

bet365

Η ποιότητα του χλοοτάπητα στα γήπεδα ποδοσφαίρου είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί το ελληνικό ποδόσφαιρο για πολλές δεκαετίες. Ποιο ακριβώς όμως το πρόβλημα ή τα προβλήματα;

Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Το Gazzetta.gr με τη βοήθεια ειδικών καταγράφει το τι συμβαίνει και τι ισχύει με τους χλοοτάπητες στην Ελλάδα. Ένα θέμα που ταλαιπωρεί το ελληνικό ποδόσφαιρο για πολλές δεκαετίες.
Το παράδοξο είναι ότι ο αθλητικός χλοοτάπητας του οποίου η κατασκευή και η συντήρηση αποτελεί το πιο μικρό μέρος στον προϋπολογισμό ενός γηπέδου παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην επιτυχία του συνολικού αποτελέσματος. Επιπλέον, αποτελεί έναν από τους ουσιαστικότερους παράγοντες ασφάλειας των ποδοσφαιριστών και των αθλητών, των οποίων το τίμημα της αγοράς και των αμοιβών τους είναι υπερπολλαπλάσιo της δαπάνης για την κατασκευή και την συντήρηση ενός έργου. Για παράδειγμα, ο τραυματισμός ενός παίκτη από κακό αγωνιστικό χώρο μπορεί να στοιχίσει από μερικές δεκάδες μέχρι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ λόγω της αδυναμίας του να αγωνιστεί αλλά και των εξόδων αποθεραπείας του.
Επίσης σε έναν κακό αγωνιστικό χώρο (όπως συνέβη πρόσφατα στο γήπεδο της Λαμίας και του Ολυμπιακού Σταδίου) οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να αποδώσουν σύμφωνα με τη δυνατότητά τους. Η συνεχής παρακολούθηση της πραγματικότητας στην Ελλάδα για πάνω από 20 χρόνια, όπως επισημαίνει Έλληνας καθηγητής Πανεπιστημίου διεθνούς αναγνώρισης εξειδικευμένος σε αθλητικούς χλοοτάπητες, σχετικά με την κατάσταση και την ποιότητα των χλοοταπήτων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, έχει οδηγήσει στα παρακάτω συμπεράσματα:
  • Οι μελέτες κατασκευής βασίζονται συχνά σε λανθασμένες και απαρχαιωμένες μεθοδολογίες, οι οποίες αυξάνουν τον προϋπολογισμό του έργου, χωρίς να εγγυώνται τη βελτίωση της υποδομής και της κατασκευής του αθλητικού χλοοτάπητα.
  • Στα περισσότερα γήπεδα κατά το στάδιο της μελέτης δεν λαμβάνεται υπόψιν ο προσανατολισμός του γηπέδου καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Για παράδειγμα διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες επικρατούν σε ένα γήπεδο στα Γιάννινα από ένα γήπεδο στο Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης δεν λαμβάνονται υπόψιν παράγοντες που μπορεί να βλάψουν τον χλοοτάπητα όπως σκίαση και κακός αερισμός.
  • Στα περισσότερα γήπεδα, η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού συντήρησης του χλοοτάπητα βασίστηκε σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, οι οποίοι προμήθευαν επί δεκαετίες εξοπλισμό ο οποίος δεν ήταν κατάλληλος για τη διαχείριση ποδοσφαιρικών γηπέδων. Ακόμη και σήμερα αρκετές επαγγελματικές ομάδες δεν έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις το προσωπικό συντήρησης είναι ανειδίκευτο και χωρίς να διαθέτει γεωπονικές γνώσεις για το συγκεκριμένο αντικείμενο και φυσικά ούτε την απαραίτητη εξειδίκευση σε αθλητικούς χλοοτάπητες.
  • Οι προϋπολογισμοί δαπανών συντήρησης των χλοοταπήτων των ποδοσφαιρικών γηπέδων κατά κανόνα είναι υπερβολικά χαμηλοί. Για παράδειγμα, ο μέσος προϋπολογισμός συντήρησης σε ένα γήπεδο στην Ευρώπη είναι minimum 250.000€ ετησίως (ενώ σε Ισπανία και Αγγλία το ποσό αυτό μπορεί να υπερβεί και τις 700.000€) και στην Ελλάδα εκτός ελαχίστων περιπτώσεων η δαπάνη για την συντήρηση των γηπέδων κυμαίνεται 35.000€- 50.000€ ετησίως
  • Υπάρχει έλλειψη επαρκών και ποιοτικών προπονητικών εγκαταστάσεων με αθλητικό χλοοτάπητα κατάλληλης ποιότητας. Για παράδειγμα εν έτη 2020 υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες ακόμα και επιπέδου Superleague που δεν διαθέτουν ούτε ένα προπονητικό γήπεδο με συνέπεια να χρησιμοποιείται ο χλοοτάπητας του κεντρικού γηπέδου για τις προπονήσεις της ομάδας υποβαθμίζοντας την ποιότητα τους.
  • Υπάρχει έλλειψη μελετών (από φορείς όπως ΕΠΟ ή άλλες Αρχές) συσχέτισης της ποιότητας των αθλητικών χλοοταπήτων και των κακώσεων/τραυματισμών που υφίστανται οι αθλητές σε συνδυασμό με την έλλειψη καταμερισμού ευθυνών σε περίπτωση κακού αγωνιστικού χώρου.
Σε σχέση με τα προαναφερθέντα, υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα του Ολυμπιακού Σταδίου που αν και μετά την ανακατασκευή του είχε επαρκές διάστημα για την ριζοβολία του και την προετοιμασία του για αγωνιστική χρήση, δεδομένων και των καλών καιρικών συνθηκών, από τον πρώτο κιόλας αγώνα διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα τα οποία είχαν να κάνουν με την επιπεδότητα του αγωνιστικού χώρου και την ποιότητα του χλοοτάπητα. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια των αγώνων, ξεριζώνονταν κομμάτια χλοοτάπητα, δεν υπήρχε ομαλή κύλιση της μπάλας και το σημαντικότερο ήταν ότι ο χλοοτάπητας δεν παρείχε ευστάθεια με αποτέλεσμα οι ποδοσφαιριστές να γλιστρούν με μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού τους, με αποκορύφωμα στο ντέρμπι ΑΕΚ- Ολυμπιακού να χαρακτηριστεί «πίστα πατινάζ».
Οι αιτίες, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οφείλονται στο γεγονός ότι δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία στο ήδη υπάρχον υπόστρωμα του γηπέδου (το οποίο σημειωτέον είναι εξαιρετικά αμμώδες), σε συνδυασμό με το εντελώς ακατάλληλο υπόστρωμα του νέου χλοοτάπητα. Συγκεκριμένα το υπόστρωμα του νέου χλοοτάπητα είχε μεγάλη περιεκτικότητα σε άργιλο και πηλό (το οποίο σαν υλικό είναι εύπλαστο) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λακκούβες. Επιπλέον, συγκρατούσε μεγάλη ποσότητα υγρασίας και το σπουδαιότερο δεν μπόρεσε ποτέ να ριζώσει έτσι ώστε να 'δέσει' με το υπόστρωμα του γηπέδου. Το αποτέλεσμα ήταν να 'ξεσπιτωθούν' οι γηπεδούχοι, χρησιμοποιώντας άλλα γήπεδα τόσο η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός όσο και η Εθνική Ελλάδος.
Από έρευνα, παρόμοιος χλοοτάπητας είχε εγκαταστήσει προ διετίας στο γήπεδο ΄Κλεάνθης Βικελίδης' στον Άρη, το οποίο και αυτό αντικαταστάθηκε λόγω παρόμοιων προβλημάτων. Με πρωτοβουλία της ΑΕΚ ως γνωστόν, αποφασίστηκε η αντικατάσταση του προβληματικού χλοοτάπητα η οποία ξεκίνησε 23/12/20 και ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ των 5 ημερών. Η εταιρεία (Hellasod A.E.) η οποία ανέλαβε τις εργασίες, είναι καταξιωμένη στο χώρο με κατασκευές εκατοντάδων γηπέδων σε Ελλάδα όσο και σε όλες τις Βαλκανικές χώρες επιπέδου Champions League (π.χ. Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, Εθνικό Στάδιο Αλβανίας Kemal Stafa, Στάδιο Zeljeznicar Βοσνία Ερζεγοβίνη, Eθνικό Στάδιο Βουλγαρίας Σόφια και Steaua Βουκουρεστίου Ρουμανία).
- Παράδειγμα τεχνικού φωτισμού σε σύγχρονο γήπεδο / Στεάουα Βουκουρεστίου
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί πως στην Ελλάδα υπάρχουν υποδομές και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να καταγράψει και να προτείνει λύσεις οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν και να δημιουργήσουν ποδοσφαιρικά γήπεδα εφάμιλλα των ευρωπαϊκών γηπέδων. Αναμένεται το πότε και με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να υλοποιηθούν προς όφελος όλων: των Παραγόντων, των Ομάδων, των Ποδοσφαιριστών, του ποδοσφαιρικού κοινού, της εξοικονόμησης οικονομικών πόρων και της βελτιστοποίησης της ποιότητας του αθλήματος. Πάνω από όλα, όπως τονίζει στέλεχος μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας αθλητικών γηπέδων, όλα τα παραπάνω συνοψίζονται σε μια πρόταση με πολύ μεστό νόημα: «To σπουδαιότερο που πρέπει να αλλάξει, είναι η νοοτροπία των ιδιοκτητών των ομάδων, ώστε να αντιληφθούν ότι ο ποιοτικός χλοοτάπητας είναι το σημαντικότερο στοιχείο σε ένα γήπεδο δίνοντας αξία έτσι στο προϊόν τους, δηλαδή το ποδόσφαιρο.
Οι ποδοσφαιριστές αποδίδουν στο 100% των δυνατοτήτων τους, χωρίς τραυματισμούς που οφείλονται στον κακό αγωνιστικό χώρο άρα και η απουσία τους από ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τέλος, θα παρέχουν ποιοτική, αισθητική και τηλεοπτική εικόνα προσελκύοντας έτσι περισσότερους χορηγούς και κυρίως τηλεοπτικά συμβόλαια, τα οποία στην ουσία είναι ο 'αιμοδότης' του ποδοσφαίρου». Κλείνοντας θα πρέπει να εφαρμόζεται η δυνατότητα που έχουν οι Διοργανώτριες Αρχές (EΠΟ & Super League κτλ) στο να απαγορεύουν την διεξαγωγή παιχνιδιών σε υποβαθμισμένους αγωνιστικούς χώρους.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα