Η πρόοδος του ΠΑΟΚ και το πρόβλημα της ΑΕΚ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η πρόοδος του ΠΑΟΚ και το πρόβλημα της ΑΕΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει την εικόνα της ομάδας του Φερέιρα με τα προηγούμενα παιχνίδια της και την απόδοση της ομάδας του Καρέρα σε σχέση με τον μέσο όρο της.

Μίλαν - Ρόμα: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια του ντέρμπι και Live Streaming*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Η εικόνα του αγώνα στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Κυριακής δημιουργούσε στον παρατηρητή την αίσθηση ότι στο τερέν είχαν μπει δύο ομάδες με διαφορετική στρατηγική: η μία για να κρατήσει την εστία της ανέπαφη και η άλλη για να επιτεθεί στον αντίπαλο και να τον χτυπήσει στα αδύνατα σημεία του προκειμένου να πετύχει γκολ.

Αν το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού είναι το απόλυτο κριτήριο, το 1-1 του ΑΕΚ – ΠΑΟΚ μας λέει ότι οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες και ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλύτερο όφελος ως φιλοξενούμενος. Αν όμως η προσέγγιση είναι ποδοσφαιρική και επιδιώκει να καταγράψει την δυναμική των ομάδων και την προοπτική τους, το ντέρμπι είχε έναν μεγάλο κερδισμένο, τον Αμπέλ Φερέιρα, και από την απέναντι πλευρά μια ομάδα που ωφελήθηκε μόνο στο επίπεδο της δοκιμής της ικανότητάς της να υποφέρει ενόψει των αγώνων της στο Europa League – διότι κατά τα άλλα η ΑΕΚ δεν κέρδισε πολλή γνώση ενόψει της συνέχειας.

Ο ΠΑΟΚ καλύτερος από το "συνηθισμένο" του

Η ανάλυση των στατιστικών δεδομένων επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι ο ΠΑΟΚ έκανε πολλά καλά, δηλαδή ότι είχε πολλά καλά στοιχεία στο παιχνίδι του. Κράτησε την μπάλα περισσότερο από το συνηθισμένο του (63.5% στο ΟΑΚΑ, 54.08% ο μέσος όρος του), σούταρε όσο σουτάρει συνήθως (13) είχε μεγαλύτερο αριθμό τελικών ενεργειών από προνομιακή θέση συγκριτικά με το συνηθισμένο, επανέκτησε την κατοχή της μπάλας περισσότερες φορές από το συνηθισμένο, έφτασε τον μέσο όρο του στις κερδισμένες μονομαχίες, επέτρεψε στην ΑΕΚ πολύ λιγότερες ευκαιρίες (2) από αυτές που κατά μέσο όρο αφήνει ή δέχεται από τον αντίπαλο (8). Τα στοιχεία του Wyscout επιβεβαιώνουν στον θεατή την αίσθηση που είχε παρακολουθώντας το παιχνίδι: ο ΠΑΟΚ έπαιξε περισσότερο από την ΑΕΚ, κράτησε περισσότερο την μπάλα επειδή είχε πολύ καλή κυκλοφορία, έπαιξε με μεγαλύτερη ένταση, κράτησε την ΑΕΚ μακριά από την εστία του. Δεν ήταν αποτελεσματικός, και αυτή είναι η κύρια απάντηση στην «γιατί δεν νίκησε;» ερώτηση. Για μια ομάδα όμως που έβαλε στο τερέν 5-6 ποδοσφαιριστές που δεν ήταν βασικοί της περσινής σεζόν, η ιστορία αυτού του παιχνιδιού είναι ένα σημάδι βελτίωσης της απόδοσής της. Μια ομάδα που έχει αλλάξει πολύ, η οποία είχε στο τερέν δύο νεαρούς ποδοσφαιριστές και τρεις νεοαποκτηθέντες, κατάφερε να δείξει ανθεκτικότητα και να επιστρέψει στη διεκδίκηση της νίκης στο 86’ο λεπτό. Το αγωνιστικό σχέδιο του ΠΑΟΚ ήταν αποτελεσματικό καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού: δημιουργούσε, δηλαδή εκδήλωνε επιθέσεις και την ίδια ώρα κατάφερνε να επανακτά με άνεση την κατοχή της μπάλας και να μην επιτρέπει στην ΑΕΚ να δημιουργήσει. Ο ΠΑΟΚ έδειξε αδυναμία στις εκτελέσεις, και προφανώς αυτό είναι κομμάτι στο οποίο θα προσπαθήσει να γίνει καλύτερος, αποτελεσματικότερος. Και λογικά θα γίνει, όσο οι μικρότεροι μεγαλώνουν και αποκτούν εμπειρίες, και οι νεοαποκτηθέντες εξοικειώνονται με το νέο περιβάλλον και τονώνουν, μέσα από την δουλειά, την αυτοπεποίθησή τους.

ΑΕΚ πιο "φτωχή" από ποτέ

Τα στατιστικά δεδομένα που δημιούργησε η ΑΕΚ και η σύγκρισή τους με αυτά της μέσης απόδοσης που έχει ανά παιχνίδι επιβεβαιώνουν την γενική αίσθηση: η ΑΕΚ ήταν φτωχότερη από ποτέ στη σεζόν: Κράτησε την μπάλα πολύ λιγότερο (36.4% - με μέσο όρο το 52%), σούταρε αδιανόητα λιγότερο (2) από το συνηθισμένο (12), είχε αισθητά μικρότερη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις της (72% - μέσος όρος 82%), έχασε την κατοχή της μπάλας πιο εύκολα από το συνηθισμένο (112, με μέσο όρο το 102). Στην πραγματικότητα βεβαίως δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς τους αριθμούς για να κατανοήσει την εικόνα της απόδοσης της ΑΕΚ. Η ομάδα που έβαλε στο τερέν ο Μάσιμο Καρέρα κράτησε παθητική στάση, επέμεινε να αμύνεται με βάθος στην άμυνά της, δεν είχε τρόπο να χτίσει τις επιθέσεις της από την άμυνα και να ανταπεξέλθει στην πίεση του ΠΑΟΚ, δεν έβαζε ένταση ούτε στη φάση της άμυνας. Στη δημόσια συμπεριφορά του Ιταλού προπονητή ο παρατηρητής μπορούσε να διακρίνει την διάθεσή του να μην εκθέσει τους ποδοσφαιριστές του. Είπε το προφανές, ότι η ΑΕΚ δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα και είχε πολύ κακής ποιότητας επαφές με την μπάλα, και δεν αναφέρθηκε καθόλου στην συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών του στο κομμάτι της ανασταλτικής λειτουργίας για να μη γίνει, δημοσίως, κακός.

Ο,τι και αν είχε ζητήσει από τους ποδοσφαιριστές του, ο Καρέρα δεν το είδε, διότι η ΑΕΚ δεν έδειξε τίποτα. Και για μια τόσο προβληματική εικόνα δεν είναι επαρκής η δικαιολογία των πολλών σημαντικών απουσιών. Στην συντριπτική πλειονότητά τους, όσοι αγωνίστηκαν ήταν «ποδοσφαιριστές ενδεκάδας». Και δεν ήταν ζήτημα έλλειψης ομοιογένειας. Ηταν ζήτημα αθλητικό, δηλαδή δυνάμεων, και τεχνικoτακτικό, δηλαδή διάθεσης να βγάλουν δουλειά στο τερέν. Και στα δύο οι ποδοσφαιριστές δεν ανταποκρίθηκαν. Συνεπώς επρόκειτο είτε για θέμα φυσικών δυνάμεων, δηλαδή φυσικής κατάστασης, είτε για θέμα νοοτροπίας. Ο,τι και αν είναι εκ των δύο, ο Καρέρα έχει πολύ λίγο χρόνο για να το αντιμετωπίσει. Και λογικά θα εύχεται να είναι θέμα νοοτροπίας, που θεωρητικώς μπορεί να προλάβει να το «παλέψει» μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, που θα τον περιμένει η Μπράγκα και την Κυριακή, που τον περιμένει ο ΠΑΣ Γιάννινα, διότι αν είναι θέμα διαχείρισης δυνάμεων σε μια περίοδο γεμάτη από κρίσιμους αγώνες, δεν υπάρχει εύκολη και γρήγορη λύση.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.