«Σπουδαία δουλειά στην Αντβέρπ ο Μπόλονι, ποδόσφαιρο Β΄ κατηγορίας στη Γάνδη»

«Σπουδαία δουλειά στην Αντβέρπ ο Μπόλονι, ποδόσφαιρο Β΄ κατηγορίας στη Γάνδη»

«Σπουδαία δουλειά στην Αντβέρπ ο Μπόλονι, ποδόσφαιρο Β΄ κατηγορίας στη Γάνδη»

bet365

Ο... «παλαιομοδίτης» Μπόλονι του 2020 μέσα από την καριέρα του σε Αντβέρπ και Γάνδη. Ο Βέλγος ρεπόρτερ Κλαούντιο Ρούλενς αναλύει στο gazzetta.gr τον Ρουμάνο τεχνικό. «Θυμίζει Παναθηναϊκό η Αντβέρπ. Έκανε δουλειά σε ομάδα με προβλήματα. Λάθος επιλογή η Γάνδη».

Ο Λάζλο Μπόλονι έπειτα από οχτώ χρόνια επιστρέφει στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να διαδεχθεί τον Ντάνι Πογιάτος στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Προπονητής με 26ετή καριέρα στους πάγκους πιστώνεται ασφαλώς την ανέλιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, αλλά και την ανάδειξη τον Ρικάρντο Κουαρέσμα και Ούγκο Βιάνα.

Κατέκτησε νταμπλ με την Σπόρτινγκ το 2002, πρωτάθλημα με την Σταντάρ Λιέγης το 2009, ενώ ανέβασε ως πρωταθλήτρια τη Νανσί στη μεγάλη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου την σεζόν 1997/98.

Μετά τον ΠΑΟΚ (2011/12), εργάστηκε σε Κατάρ (Αλ-Κορ) και Σαουδική Αραβία (Ιτιχάντ) για να επιστρέψει την τελευταία τριετία στο Βέλγιο. Αρχικά στην Αντβέρπ την οποία επανέφερε στην ελίτ του βελγικού ποδοσφαίρου (ευρωπαϊκή έξοδος και πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Βελγίου που όμως δεν διεξήχθη ποτέ λόγω κορονοϊού). Αντίθετα το πέρασμα του από την Γάνδη τον περασμένο Αύγουστο αποδείχθηκε καταστροφικό, καθώς δεν ταίριαζε με τη χημεία του συλλόγου και δεν συμπλήρωσε ούτε μήνα!

Ο Βέλγος ρεπόρτερ της ιστοσελίδας voetbalnieuws.be, Κλαούντιο Ρούλενς αποτιμά την παρουσία του Ρουμάνου προπονητή (με ουγγρικές ρίζες) τα τελευταία χρόνια σε Αντβέρπ και Γάνδη, σημειώνοντας πως υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στην πρώτη και τον Παναθηναϊκό. Ο 67χρονος προπονητής δημιούργησε ένα συμπαγές σύνολο στην Αντβέρπ, το οποίο δίχως να θαμπώσει με το ποδόσφαιρο που έπαιζε κατάφερνε με κυνικό τρόπο να παίρνει αποτελέσματα σε μια άκρως γόνιμη τριετία. Αντίθετα η επιλογή του να αναλάβει την Γάνδη αποδείχθηκε εξαιρετικά ατυχής!

Γιατί θεωρείς απέτυχε ο Μπόλονι στη Γάνδη και απολύθηκε έπειτα από μόλις τρία ματς;

«Ο Μπόλονι είναι παλαιάς κοπής προπονητής. Η τακτική του προσέγγιση δεν είναι σύγχρονη. Στη Γάνδη οι παίκτες είχαν περισσότερη ελευθερία εντός αγωνιστικού χώρου με τον προκάτοχο του Μπόλονι, Τόρουπ. Ο Δανός ήταν πολύ νεότερος και ιδιαίτερα αγαπητός από τους ποδοσφαιριστές. Ο Μπόλονι ταιριάζει σε μια πιο οργανωμένη ομάδα. Οι παίκτες της Γάνδης δεν ήταν ευχαριστημένοι από το προπονητικό στιλ του αλλά και την αγωνιστική φιλοσοφία του.

Ήταν μια λανθασμένη επιλογή της διοίκησης. Δεν ήταν ο τύπος προπονητής ταίριαζε με αυτό το γκρουπ παικτών. Μάλιστα μετά από ένα μόλις παιχνίδι, ο φορ Γιάρεμτσουκ άσκησε κριτική στον Μπόλονι σε συνέντευξη Τύπου. Έπαιζαν σαν ομάδα Β΄ κατηγορίας. Αμυντικό ποδόσφαιρο σε διάταξη 4-2-3-1, το οποίο βέβαια στην Αντβέρπ τροποποιούσε όποτε έκρινε σκόπιμο».

Εντελώς διαφορετική κατάσταση στην Αντβέρπ. Την επανέφερε στην Ευρώπη και την οδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου. Πως το εξηγείς;

«Στην Αντβέρπ έκανε σπουδαία δουλειά. Ανέλαβε την ομάδα όταν δεν πήγαινε καλά και κατάφερε να την κάνει να παίξει όπως ακριβώς ήθελε. Physical game, με πολλές κερδισμένες μονομαχίες στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή την οποία επανέφερε στην κορυφή. Ήταν εξαιρετικός στην Αντβέρπ. Έγινε καλή δουλειά, θεωρώ πετυχημένο το έργο του εκεί.

Ο Μπόλονι τα πήγαινε πολύ καλά με το μεγάλο αφεντικό της Αντβέρπ που κάνει τις μεταγραφές, τον Ντ' Ονόφριο. Είχαν συνεργαστεί οι δυο τους και στη Σταντάρ Λιέγης».

Είναι προπονητής που αναδεικνύει νέα ταλέντα. Συνέβη το ίδιο και στην Αντβέρπ;

«Η Αντβέρπ ήταν μια πολύ έμπειρη ομάδα. Δεν διέθετε στο ρόστερ της πολλούς νεαρούς παίκτες. Αντίθετα στη Σταντάρ είχε δουλέψει με τους Βίτσελ, Μανγκαλά, Ντεφούρ, Φελαϊνί και στη Σπόρτινγκ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Με τον Μπόλονι πάντα αγωνίζονται οι καλύτεροι.

Γιατί όμως ο Μπόλονι αποχώρησε από την Αντβέρπ; Αυτό συνέβη διότι ήθελαν να παίξουν διαφορετικά. Πιο μοντέρνα. Πάντως κατάφερε να συνεργαστεί με 'δύσκολους' ποδοσφαιριστές όπως είναι οι Μποκανί, Ντεφούρ και Λαμκέλ Ζα. Είναι καλός στο να διαχειρίζεται προσωπικότητες».

Θεωρείς μπορεί να τα καταφέρει σε μια ομάδα με μεγάλες απαιτήσεις όπως είναι ο Παναθηναϊκός;

«Ο Μπόλονι μπορεί να αντέξει στην πίεση. Δεν είναι εύκολο να εργάζεσαι σε συλλόγους όπως οι Αντβέρπ και Σταντάρ Λιέγης όπου οι οπαδοί τους μοιάζουν με των ελληνικών ομάδων. Είναι πολύ παθιασμένοι. Του αρέσει αυτού του τύπου η πίεση. Ο Μπόλονι μπορεί να δημιουργήσει μια ομάδα με ποιότητα, αλλά πρέπει να τον υποστηρίξουν.

Μην περιμένετε να δείτε θεαματικό ποδόσφαιρο, όπως παίζει για παράδειγμα η Μάντσεστερ Σίτι. Θεωρώ πάντως πως μπορεί να πετύχει στον Παναθηναϊκό. Η Αντβέρπ είναι επίσης ένας μεγάλος σύλλογος που αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, αλλά τα κατάφερε. Είναι σημαντικό να έχει καλή επικοινωνία με την διοίκηση. Στο Βέλγιο άφησε καλές εντυπώσεις Η Γάνδη ήταν ένα λάθος όπως προανέφερα. Αν πάρει χρόνο θα φτιάξει καλή ομάδα».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα