Ο Πέδρο πρώτος χειροκρότησε τον Φορτούνη χθες

Ο Πέδρο πρώτος χειροκρότησε τον Φορτούνη χθες

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Πέδρο πρώτος χειροκρότησε τον Φορτούνη χθες

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta την χθεσινή πρεμιέρα του Ολυμπιακού, εστιάζοντας στον Φορτούνη και στον Εμβιλά.

bwin: Κορυφαίες οnline αποδόσεις στην Premier League. |21+

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, ξεκίνησε σαν πρωταθλητής, μάλλον σαν…νταμπλούχος, τη σεζόν. Με μία πολύ καθαρή, έστω στο β΄ ημίχρονο, επικράτηση επί του Αστέρα Τρίπολης, της μακράν πρώτης ομάδας στα πλέϊ άουτ του περασμένου πρωταθλήματος κι αυτής που ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με την σπουδαία νίκη, επί του φιλόδοξου φέτος Παναθηναϊκού.

Όχι, δεν…σκότωσε κανένα θηρίο ο Ολυμπιακός, και δη μέσα στο Καραϊσκάκη, αλλά όταν ο ΠΑΟΚ ξεκινάει το πρωτάθλημα με δύο παιχνίδια στην Τούμπα κερδίζοντας 1-0 τη Λάρισα και φέρνοντας 1-1 με τον Ατρόμητο, αν μη τι άλλο οι «ερυθρόλευκοι» εμφανίστηκαν πολύ πιο πειστικοί με αυτό το 3-0 επί της Τρίπολης. Όσο κι αν θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι ο ΠΑΟΚ είχε παίξει Τρίτη με την Μπενφίκα και κάπου είχε αδειάσει με την μεγάλη πρόκριση του…

Από χθες το πρωί σας είχα γράψει την ενδεκάδα και τον σχηματισμό με τον οποίο θα έπαιζε ο Ολυμπιακός. Η επιλογή του Μαρτίνς ήταν να δώσει χρόνο σε τρεις μεταγραφές (Ραφίνια, Χολέμπας, Εμβιλά) και στον Σεμέδο που είχε μείνει πίσω λόγω κορονοϊού.

Η πραγματοποίηση τεσσάρων αλλαγών σε σχέση με την 11άδα του τελικού του Κυπέλλου και της νίκης επί της ΑΕΚ δεν βοήθησε στην αρχή την ομάδα να βρει τα πατήματα της. Κάπως έτσι στο πρώτο τέταρτο ο Αστέρας μπήκε πιο καλά, αλλά ακίνδυνα, στο ματς. Ο Ολυμπιακός δεν άργησε να πάρει το πάνω χέρι στο παιχνίδι και να έχει το δικό του τέταρτο (15’-30’) στο οποίο θα μπορούσε εύκολα να ανοίξει το σκορ, κυρίως στις δύο περιπτώσεις με τον Ραντζέλοβιτς η, στην κεφαλιά του Βαλμπουενά η, έστω στα σουτ των Καμαρά κι Εμβιλά από καλές θέσεις. Δεν αξιοποίησε τις πέντε τελικές μέσα σε αυτά τα 15 λεπτά ο Ολυμπιακός κι η Τρίπολη αφού πήρε βαθιά ανάσα άρχισε κι αυτή να γίνεται επικίνδυνη, πρώτα με στατικές φάσεις και στη συνέχεια με σέντρες από την πλευρά των Χολέμπας, Βαλμπουενά, δηλαδή του Χολέμπας, αφού ο Γάλλος από επιστροφές ήταν στο μηδέν.

Ο Μαρτίνς δεν ήθελε να ρισκάρει άλλο, βλέποντας αυτή την ισορροπημένη εικόνα του α΄ ημιχρόνου κι επέλεξε να πάει σε ένα πιο δοκιμασμένο σχήμα στο β΄ μέρος. Όπως στον τελικό έπαιξε 4-2-3-1, έτσι έγινε και στα δεύτερα 45 λεπτά χθες, μόνο που ήταν ο Φορτούνης δεκάρι κι ο Βαλμπουενά στα πλάγια. Δεν ήταν σούπερ ο Ολυμπιακός, αλλά φανερά πιο πιεστικός και κάπως έτσι μέσα σε ένα πεντάλεπτο (59’-64’) το καθάρισε το ματς με δύο όμορφα γκολ από τις αλλαγές.

Αναρωτιέται ακόμη κανείς, γιατί άραγε είχα βάλει χθες στον τίτλο του άρθρου, «κι έξω πάλι Φορτούνη»;…Κάποια πράγματα φαίνονται από μακριά. Ο Φόρτου μπαίνοντας (και τότε) στο ημίχρονο είχε κάνει τη διαφορά και στο Γουλβς, αλλά και στο 2-0 με τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό (με ασίστ). Στο 3-0 με την ΑΕΚ είχε φτιάξει δύο γκολ. Στο 3-1 στον ΟΦΗ είχε βάλει δύο. Στο 2-1 στην ΑΕΚ επίσης είχε δημιουργήσει το ένα γκολ κι είχε δοκάρι. Στο 3-0 με τον ΠΑΟ ήταν μέσα και στα δύο πρώτα γκολ, όπως ήταν μέσα και στα δύο γκολ στο 2-1 με τον ΟΦΗ.

Δυσκολεύεσαι κάπου να πιστέψεις, με αυτή την εικόνα, ότι δεν ήταν ο Φορτούνης στην αρχική ενδεκάδα στα τρια τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού-στη Γουλβς, στον τελικό και στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Από την άλλη οφείλουμε να δεχθούμε ότι ο προπονητής έχει ένα πλάνο. Κι ότι τις περισσότερες φορές το πλάνο του βγαίνει. Και σημασία έχει να παίρνει αυτό που θέλει η ομάδα κι όχι να παίζει ο άλφα η, ο βήτα ποδοσφαιριστής, την παρουσία του οποίου π.χ. στις προπονήσεις την ξέρει καλά μόνο ο Πέδρο κι όχι εμείς.

Νομίζω όμως ότι ο Φόρτου συνεχίζοντας έτσι, θα κάνει τον Πέδρο να τον επαναφέρει στην ενδεκάδα και δη με χαρά του. Όχι, δεν έκανε κάποια τέλεια εμφάνιση χθες, αλλά στο μεγαλύτερο διάστημα του 45λεπτου ήταν πολύ «μέσα» στο παιχνίδι. Σίγουρα του έδωσε ψυχολογία το γκολ στο 59’, αλλά και πριν από αυτό είχε δείξει πράγματα, έβγαλε τη φάση στο Ραφίνια, πέρασε κάθετη στον Ελ Αραμπί , πήρε φάουλ με ωραία ενέργεια, είχε συνεργασίες. Και άρεσε πολύ σίγουρα ότι όχι μόνο μετά το γκολ έβγαλε κι άλλη φάση στον Χασάν, ξεκίνησε το 2-0 και δημιούργησε βέβαια και το 3-0, αλλά και ότι έκανε κι άλλα πράγματα: έκλεψε μπάλες, γύρισε πίσω δύο φορές και βοήθησε στο ανασταλτικό κομμάτι με έξοχο τρόπο και κάνοντας τον προπονητή του πρώτος αυτός να τον χειροκροτήσει.

Κοιτάξτε: σε κανένα παίκτη δεν αρέσει να μένει στον πάγκο, πόσο δε μάλλον σε έναν της ποιότητας του Φορτούνη. Και τον είδαμε χθες να δείχνει «εγώ», όταν σκόραρε. Όμως, όλα αυτά είναι μέσα στο ποδόσφαιρο και η ουσία είναι μία, όλοι να βοηθάνε την ομάδα, όταν αυτή τους χρειάζεται. Κι ο Φόρτου αυτό κάνει. Δεν έχω δε καμία αμφιβολία ότι όχι απλά θα συνεχίσει να το κάνει, αλλά θα το κάνει και καλύτερα. Τώρα, για τον σχηματισμό, πόσο χωράει και πόσο δεν χωράει ο Έλληνας διεθνής, στον οποίο δόθηκε (από τον Μπουχαλάκη) και το περιβραχιόνιο χθες στο τέλος του ματς, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, είναι κάτι που θα τα βρει ο Πέδρο. Και συμφωνούμε όλοι ότι συνήθως τα βρίσκει καλά!

Και δύο λόγια για τον Εμβιλά: ξεκίνησε πάρα πολύ καλά το ματς και στα πρώτα λεπτά τον είδαμε να πασάρει με φοβερή ακρίβεια, αλλά και ταχύτητα την μπάλα παίζοντας με τη μία. Μου κάνει μία εντύπωση ότι όσο περνούσε η ώρα περισσότερο έριχνε, παρά ανέβαζε τις στροφές. Προφανώς θα έχει να κάνει με το ότι έκανε όλες κι όλες τρεις προπονήσεις με την ομάδα-αν και στη Σεντ Ετιέν συμμετείχε κανονικά εδώ και κάποιες εβδομάδες στις προπονήσεις μετά από ένα μικροτραυματισμό στις αρχές Αυγούστου.

Είναι φανερό ότι του αρέσει να κινείται μεταξύ των στόπερ, ενίοτε και πιο πίσω από αυτούς (!) για να πάρει αυτός την μπάλα και να ξεκινήσει τις επιθέσεις. Επιχείρησε δύο μακρινές πάσες, η μία (η πιο δύσκολη) δεν του βγήκε, η άλλη του βγήκε. Έκοψε δύο-τρεις φορές σαν αμυντικός μέσος που είναι, έκανε και κάποιες λάθος μεταβιβάσεις, επιχείρησε χωρίς επιτυχία ένα τάκλιν, δεν μπόρεσε να κόψει μία επίθεση του Αστέρα στο πεδίο δράσης του, βγήκε μπροστά μία φορά και σούταρε, ενώ στην καλύτερη ιδέα που είχε για μπαλιά που θα έβγαζε προϋποθέσεις φάσης δεν την εκτέλεσε σωστά.

Για να είμαστε ρεαλιστές, η αλλαγή του ήταν δικαιολογημένη. Όχι ότι ήταν κακός, αλλά χρειάζονταν η ομάδα μεγαλύτερη φρεσκάδα κι ενέργεια στη μεσαία γραμμή. Είναι σαφές ότι ο Εμβιλά θέλει τον χρόνο του. ίσως απλά να κουράστηκε στις προπονήσεις και να του βγήκε.

Άσχετο:

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1305906725355126787

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.