bwin
 
 
ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα, αν είναι το πιο σωστό να φύγει ή να μείνει και να ενισχυθεί ο Φερέιρα…

Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα, αν είναι το πιο σωστό να φύγει ή να μείνει και να ενισχυθεί ο Φερέιρα…

Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα, αν είναι το πιο σωστό να φύγει ή να μείνει και να ενισχυθεί ο Φερέιρα…

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την επόμενη ημέρα του ΠΑΟΚ και όλα τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους όσοι αποφασίζουν ειδικά για το θέμα προπονητή.

Είναι ξεκάθαρο ότι η χρονιά τελείωσε αφήνοντας πολύ πικρή γεύση. Έγιναν πολλά δυσάρεστα και το κακό φινάλε των τελευταίων ημερών ήρθε να σφραγίσει το 2019-2020 ως μία από τις χειρότερες σεζόν, η οποία ακολούθησε την καλύτερη όλων των εποχών.

Ο ΠΑΟΚ έχασε το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ έχασε το κύπελλο στο οποίο δεν έφθασε ούτε στον τελικό, η αποτυχία ήταν μεγάλη και στην Ευρώπη, η χρονιά σημαδεύτηκε και από άλλα αρνητικά γεγονότα με αποκορύφωμα αυτό των καρτών υγείας και στο τέλος-τέλος έμεινε απλά η δεύτερη θέση. Μία θέση που έρχεται για να διαμορφώσει κάποια συγκεκριμένα δεδομένα ενόψει της νέας σεζόν που για τον ΠΑΟΚ ξεκινάει πιο γρήγορα από κάθε άλλη ελληνική ομάδα. (Αυτό το τελευταίο είναι πολύ κομβικό).

Αυτή τη φωτογραφία την ανέβασε πριν καιρό ο Γιώργος Σαββίδης. Πρόκειται για την περιγραφή μίας πραγματικότητας, που βρίσκει απόλυτη εφαρμογή σε λαοφιλείς ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ. Γιατί την θυμηθήκαμε;

Γιατί πολύ απλά όλοι εμείς ανήκουμε στις δύο πρώτες ομάδες και απλά… κρίνουμε, μιλάμε και καταγράφουμε ανέξοδα για όλα όσα συμβαίνουν στον ΠΑΟΚ. Δεν έχουμε δηλαδή την ευθύνη της απόφασης και της πράξης που ακολουθεί της όποιας καταγραφής και κριτικής. Το πρώτο στάδιο είναι το εύκολο, όσο και αν θεωρείται απαραίτητο για να έρθει και το δεύτερο. Αυτό το δεύτερο στάδιο των αποφάσεων όμως είναι τόσο σημαντικό ώστε να καθορίζει την ψυχική κατάσταση εκατομμυρίων ανθρώπων που είτε έχουν τον ΠΑΟΚ πάνω απ’ όλα, είτε για εκείνους ο ΠΑΟΚ είναι το πιο σημαντικό δευτερεύον πράγμα στη ζωή τους. Γι’ αυτό βέβαια, όσοι αποφασίζουν για τον ΠΑΟΚ έχουν και τέτοιες θέσεις, αλλά και τέτοιες αμοιβές.

Με αυτά και με αυτά, θέλω να εξηγήσω ότι έτσι όπως τελείωσε η χρονιά και με βάση τα δεδομένα με τα οποία αρχίζει η νέα, ΔΕΝ θα ήθελα να ήμουν στη θέση όσων πρόκειται να λάβουν αποφάσεις. Προφανώς και έχουν πολλά πλεονεκτήματα, από εκεί και πέρα όμως νιώθω ότι για τα πολύ-πολύ σοβαρά ζητήματα της ομάδας όπως αυτό του προπονητή, ΚΑΝΕΙΣ αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος για το… ποια είναι η σωστή απόφαση.     

Ο Αμπέλ Φερέιρα απέτυχε σε πολλούς τομείς και κυρίως στην καθημερινότητα με τους παίκτες, την εκγύμνασή τους, το δέσιμο μαζί τους. Από εκεί και πέρα όμως η αποτυχία οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και σε γεγονότα που έγιναν και επηρέασαν την ομάδα και την δουλειά του (σε όλο τον κατάλογο προσθέστε και τα τελευταία). Επιπροσθέτως είναι πάρα-πάρα πολύ σημαντικό το ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει σε πολύ λίγες ημέρες να ξεκινήσει τη νέα χρονιά και να είναι έτοιμος σε πέντε εβδομάδες για να δώσει πολύ μεγάλα και κρίσιμα ματς.

Συγνώμη, αλλά εγώ δυσκολεύομαι να το παίξω έξυπνος και να γράψω ποιο είναι το σωστό σε αυτή την περίσταση. Θα «πουλούσε» από την πλευρά μου το περίφημο, ιστορικό και άκρως λαϊκίστικο   … «Ιβάν διώξτους όλους, άλλαξε και τα πλακάκια» που θέλει να ακούσει και να διαβάσει μεγάλο μέρος του κοινού. Έτσι όμως ομάδες που κυνηγούν μεγάλους στόχους, αλλά και απαραίτητα εκατομμύρια μέσα από ευρωπαϊκές πορείες, ΔΕΝ γίνονται. Για να χτίσεις κάτι νέο, αφού αποφασίζεις να αλλάξεις τα παλιά που έφεραν και επιτυχίες, πρέπει να βάλεις γερές και σίγουρες βάσεις. Όταν τα αλλάζεις όλα με τη μία δεν υπάρχει περίπτωση να προσδοκάς σε άμεσα αποτελέσματα όπως αυτά που θέλει να πετύχει και μέσα στο καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ.  

Με επιφύλαξη λοιπόν και χωρίς καμία βεβαιότητα ότι αυτό θα έφερνε λύση στα προβλήματα και στις μεγάλες ανάγκες του ΠΑΟΚ, θεωρώ ότι η ομάδα πρέπει να αλλάξει προπονητή. Μία άποψη όμως είναι και αυτή και δεν γράφεται έτσι ώστε σε 2-3-4-5 μήνες να βγω και να τη θυμίσω στο στυλ… «τα έλεγα εγώ». Θεωρώ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο να το γυρίσει ο Φερέιρα, που αλήθεια είναι ότι στον ΠΑΟΚ προσπαθεί να μάθει τη διαχείριση της μεγάλης και δύσκολης ομάδας.

Από εκεί και πέρα όμως και η διαφαινόμενη λύση που δρομολογείται, δείχνει να βασίζεται σε μία ποδοσφαιρική λογική. Είναι πιθανό λοιπόν ο ΠΑΟΚ να κρατήσει τον Φερέιρα, αλλά να αλλάξει-ενισχύσει τον περίγυρό του. Να ενισχύσει τους συνεργάτες του, να αλλάξει το ιατρικό τημ, να αλλάξει τους ανθρώπους στην εκγύμναση, να ενισχύει το κομμάτι της ανάλυσης και να προσπαθήσουν όλοι μαζί, να πετύχουν αυτό που χθες ζήτησε ο… πάντα σοφός Άνχελ Κρέσπο: «Να είμαστε υγιείς και να σκεφτόμαστε μόνο το ποδόσφαιρο. Εμπιστευθείτε μας και θα επιστρέψουμε…».

*Παράδειγμα δύσκολης ψυχολογικής κατάστασης όλου του οργανισμού: Όταν οι παίκτες είναι άνευροι και δεν αντιδρούν σε τίποτα και δεν κάνουν ούτε φάουλ, δεν παίρνουν ούτε κίτρινη, τότε «φταίνε» για την απάθεια. Όταν τσαντίζονται και βγάζουν νεύρα κατά αντιπάλου που πάει για πολλοστή φορά να κλέψει χρόνο στο 90´ ενός αγώνα που δεν κερδίζουν τον Άρη, όπως χθες ο Βιεϊρίνια, τότε και πάλι είναι... ανεξήγητη η συμπεριφορά! Όταν δεν κερδίζεις, τότε φταίνε όλα... Ή δεν ξέρεις τι φταίει... Αλλά στον Βιεϊρίνια είναι μάταιη η προσπάθεια να του φορτωθούν και άλλες ευθύνες...

Διαβάστε επίσης