ΠΑΟΚ και ανανέωση με τον Αμπέλ Φερέιρα

ΠΑΟΚ και ανανέωση με τον Αμπέλ Φερέιρα

ΠΑΟΚ και ανανέωση με τον Αμπέλ Φερέιρα

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου άκουσε προσεκτικά όσα είπε ο Αμπέλ Φερέιρα στην τελευταία του συνέντευξη στο PAOK TV και σχολιάζει πόσο εφικτός είναι ο στόχος του ΠΑΟΚ που θέλει να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με την ανάδειξη νέων παικτών κυρίως από τις ακαδημίες.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Καλό μεσημέρι και Χριστός Ανέστη. Υγεία και δύναμη σε όλους γιατί από εδώ και πέρα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές περισσότερες δυσκολίες, όλες τις συνέπειες αυτής της απίστευτης κατάστασης.

Το ποδόσφαιρο δεν ξεφεύγει και δεν θα ξεφύγει από αυτή την κατάσταση, γι’ αυτό και όλες οι ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο προσπαθούν να σκεφτούν και να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για τη συνέχεια. Είναι δύσκολο να προβλέψεις τι έρχεται, αλλά σε κάθε περίπτωση όλος ο κόσμος θα προσπαθήσει -για την επόμενη σεζόν τουλάχιστον- να κάνει μία σχετική οικονομία.

Κάποιοι λαμβάνουν μέτρα για να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο, πάρα πολλοί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες και πολλοί για να επιβιώσουν. Για να μην διαλύσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα…

Είναι γνωστό ότι ο ΠΑΟΚ θα άλλαζε πολιτική και θα επιχειρούσε έναν καλύτερο εξορθολογισμό του μπάτζετ του (εδώ όσα γράφαμε από τις 17 Μαρτίου) ανεξάρτητα από το τι θα συνέβαινε με τον κορονοϊό και τις συνέπειές του. Τώρα, όλα αυτά απλά ενισχύονται.

Μέσα σε όλα όσα θα επιχειρήσουν οι ομάδες για να μειώσουν τα έξοδά τους, είναι και η προσπάθεια να ανανεώσουν το ρόστερ τους, μέσα από την ανάδειξη και καθιέρωση πιο νέων παικτών που θα προέρχονται και από τις ακαδημίες τους. Ο ΠΑΟΚ έχει εκπληκτικά αποτελέσματα σε όλες τις μικρές ηλικίες, «παράγει» πάρα πολλούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται και στις εθνικές ομάδες, αλλά δυσκολεύεται πολύ να τους χρησιμοποιήσει-καθιερώσει στην πρώτη ομάδα. Τώρα θα μπορέσει να πετύχει κάτι τέτοιο;

Προχθές ο Αμπέλ Φερέιρα έδωσε μία μεγάλη συνέντευξη στο PAOK TV. Για το συγκεκριμένο θέμα του τέθηκαν τρεις ερωτήσεις. Η μία μετά την άλλη. Το 1/3 των 35 λεπτών αναλώθηκε σε αυτό ακριβώς το ζήτημα. Πιέστηκε για να πει κάτι παραπάνω για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Πώς δηλαδή σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο, μία ομάδα με στόχους πρωταθλητισμού, μπορεί ταυτόχρονα να καθιερώσει και παίκτες από τις ακαδημίες της. Τρεις φορές ρωτήθηκε και τις τρεις ο Πορτογάλος προπονητής το ίδιο πράγμα εξήγησε, με διαφορετικά λόγια: «Είναι δύσκολο να αναδείξεις παίκτες και ταυτόχρονα να διεκδικείς τίτλους. Παντού το ίδιο συμβαίνει. Υπάρχει ρίσκο. Και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας προσπάθησε κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορούσε να κατακτήσει τίτλους».

Συμπλήρωσε για να στηρίξει την άποψή του: «Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ποιότητα, υπομονή και μετά καλή αξιολόγηση για το πότε ένας παίκτης είναι έτοιμος να σταθεί στην πρώτη ομάδα. Για εμάς το παράδειγμα είναι ο Γιαννούλης. Μετά από δύο χρόνια δανεισμού κάνει την καλύτερη του χρονιά. Ας αναλογιστούμε γιατί όλα αυτά τα χρόνια μόνο ο Πέλκας έκανε το βήμα από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και αυτός μετά από δανεισμό. Αφού δεν υπάρχουν Β΄ ομάδες σε εθνικές κατηγορίες δεν γίνεται αλλιώς».

Και ολοκλήρωσε τονίζοντας… «Ένας παίκτης που έχει ποιότητα, ανεβαίνει στην πρώτη ομάδα και προσπαθεί να βελτιωθεί μέσα από τις προπονήσεις με τους μεγάλους. Μετά αξιολογείται αν μπορεί να διεκδικήσει τίτλους μαζί τους για να συνεχίσει. Αλλιώς θα παραχωρηθεί προσωρινά κάπου αλλού. Δύο λέξεις περιγράφουν απόλυτα την κατάσταση. Χρόνος και υπομονή…».

Προσοχή! Δεν είναι μόνο ο Αμπέλ Φερέιρα που μιλάει τόσο επιφυλακτικά για το συγκεκριμένο θέμα. Τα ίδια (και πολύ χειρότερα) έλεγε –και έκανε- ο Λουτσέσκου, που ποτέ δεν ασχολήθηκε με τους νεαρότερους παίκτες. Όλοι οι προπονητές που πιέζονται για το αποτέλεσμα, διστάζουν-φοβούνται να πάρουν το ρίσκο ανάδειξης παικτών. Αν έρθουμε στη θέση τους, θα καταλάβουμε τι σημαίνει πίεση, πόσο πολύ υπολογίζουν το σήμερα και δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν το αύριο. Και ο Φερέιρα και ο Λουτσέσκου και σχεδόν όλοι οι προπονητές το ίδιο κάνουν όταν έρχονται σε αυτή τη θέση. Άλλα μπορεί να λένε όταν είναι στην… απέξω, όταν όμως αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας τον πολύ δύσκολο στόχο της κατάκτησης τίτλων, η ανάδειξη νέων περνάει και δεύτερη και τρίτη μοίρα.

Συμπερασματικά: Εύκολα λες και προγραμματίζεις την ανανέωση της ομάδας, πολύ ωραία ακούγεται κάθε πλάνο καθιέρωσης νεαρών παικτών κυρίως από τις ακαδημίες, αλλά σε μία ομάδα που πιέζεται για τίτλους, όλα τα παραπάνω πολύ-πολύ δύσκολα επιτυγχάνονται.

Θα δούμε τι θα πετύχει ο ΠΑΟΚ τη νέα σεζόν, ομάδα που σωστά λέει ο Αμπέλ Φερέιρα έχει ήδη αρκετούς νέους παίκτες που κάνουν πρωταθλητισμό.

* Σαν σήμερα πέρυσι τέτοια μέρα, ο ΠΑΟΚ πανηγύριζε ένα πρωτάθλημα όμοιο του οποίου δεν κέρδισε ΠΟΤΕ ξανά καμία ελληνική ομάδα. Το 26-4-0 σε πρωτάθλημα όπου ο πρώτος ξεκίνησε και με μείον δύο βαθμούς, είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο και είναι σχεδόν αδύνατο να επαναληφθεί. Προφανώς και δεν πρόκειται να χάσουμε χώρο και χρόνο με όσους και τώρα τελευταία το θυμήθηκαν και διέδωσαν μερικές ανοησίες για το τι –δήθεν- μπορεί να γίνει με αυτό. Όλα γίνονται γιατί τέτοιο πρωτάθλημα, και μέσα σε αυτές τις συνθήκες που συχνά-πυκνά θυμίζουμε, τέτοιο πρωτάθλημα δεν μπορεί κανείς να κερδίσει.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.