ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Πώς θα σχεδιάζεις αν δεν ξέρεις τα βασικά;

Πώς θα σχεδιάζεις αν δεν ξέρεις τα βασικά;

Πώς θα σχεδιάζεις αν δεν ξέρεις τα βασικά;

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τη δικαιολογημένη άγνοια των ομάδων επί των βασικών θεμάτων τα οποία όμως καθορίζουν τον προγραμματισμό και το σχέδιό τους…  

bwin - Περισσότερα από 2100 παιχνίδια καζίνο για να επιλέξεις. |21+

Τουλάχιστον τρεις εβδομάδες τώρα, δύο πράγματα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Η διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και το σενάριο επιστροφής του ιού κατά τον ερχόμενο φθινόπωρο αλλά και η αντίστοιχη οικονομική που θα αναγκάσει άπαντες να επιστρέψουν στην (προ οκταετίας) εποχή. Ήδη, οικονομικοί κολοσσοί σε παγκόσμιο επίπεδο τράβηξαν τα λουριά, προχώρησαν σε δραστικές μειώσεις μισθών, απολύσεις προσωπικού και το πιθανότερο είναι το εργασιακό μοντέλο που εφαρμόζεται σ’ αυτό το διάστημα να αποκτήσει μορφή μονιμότητας ούτως ώστε να μειωθούν τα κόστη. Στο κλίμα απόλυτης ανασφάλειας και κυρίως άγνοιας για το τι επιφυλάσσει το μέλλον, προσωπικά γελώ, ακούγοντας για πλάνα και… αεροπλάνα.

Εξειδικεύοντας το ζήτημα και επικεντρώνοντας στο ποδόσφαιρο, υπάρχουν τουλάχιστον τρία ερωτήματα. Πρώτον: Ποια θα είναι η διάρκεια της προσεχούς αγωνιστικής περιόδου; Στην παρούσα στιγμή, κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει διότι επικρατούν σκέψεις και όχι οριστικές αποφάσεις. Για παράδειγμα, όταν στον Άρη κατέστρωσαν το πλάνο της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου, η τριανδρία αποφάσισε το εξής. «Πάμε σε ρόστερ μάξιμουμ 15 ισάξιων ποδοσφαιριστών, 4-5 λιγότερο ποιοτικές λύσεις και το υπόλοιπο ρόστερ θα είναι παιδιά τα οποία θα αναρριχηθούν από τη δεύτερη ομάδα». Τι σκέφτηκαν δηλαδή; Ότι θα διέθεταν (τουλάχιστον) το 80% του αγωνιστικού προϋπολογισμού στους πρώτους 15 παίκτες και μ’ αυτό το σκεπτικό κατατέθηκαν οι προτάσεις με πλαφόν τα 200-240 χιλιάδες ευρώ για κάθε χρόνο του συμβολαίου.

Τότε όμως, στον Άρη (όπως και σε όλες τις ομάδες) έκαναν το πλάνο τους, δεδομένου του ότι η χρονιά αρχίζει (μάξιμουμ) στο τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου (δίχως τους ευρωπαϊκούς αγώνες) και ολοκληρώνεται τον Απρίλη. Δηλαδή, 26 αγώνες στο πλαίσιο της κανονικής διάρκειας, ακόμη 10 στα Playoffs εφόσον εξασφαλίσει συμμετοχή, τουλάχιστον έξι αγώνες στο Κύπελλο και φυσικά παιχνίδια για το Europa League. Σύνολο, τουλάχιστον 42 αγώνες σε διάστημα μεγαλύτερο των οκτώ μηνών. Έχει βάση. Δεν παίζεις κορώνα γράμματα με τις αντοχές των παικτών και περιορίζεις το επίπεδο του ρίσκο. Μπορεί να ισχύσει το ίδιο πλάνο σε περίπτωση διατήρησης του ίδιου συστήματος διεξαγωγής του Πρωταθλήματος (14 ομάδες) και έναρξης του Πρωταθλήματος στα τέλη Σεπτέμβρη ή στις αρχές του Οκτώβρη; Αδύνατο. Ακόμη κι αν «βγουν» από το καλεντάρι οι διακοπές λόγω των Εθνικών ομάδων. Για το δε σχέδιο των 18 ομάδων, είναι τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας για τη φετινή χρονιά και οι λόγοι είναι ευνόητοι, ακόμη και χωρίς Playoffs.

Για να τελειώσουμε επί του πρώτου ερωτήματος, πώς στον Άρη θα εφαρμόσουν το πλάνο που αναφέραμε όταν θα πρέπει η ομάδα να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλο αριθμό αγώνων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί να αλλάξει το σχέδιο και να γίνει μεγαλύτερο ρόστερ, άρα και οι προτάσεις που θα κατατεθούν δεν γίνεται να είναι ίδιες σε σχέση με αυτές που είχαν κατά νου οι «κίτρινοι».

Δεύτερο ερώτημα: Ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα; Ομάδες δίχως πολύ ισχυρό ιδιοκτήτη, την ερχόμενη σεζόν θα είναι σαν τον χαρταετό στην ανεμοθύελλα. Στη φετινή (θεωρητικά βατή) οικονομική χρονιά οι περισσότερες έχουν να δίνουν τουλάχιστον δύο μηνιάτικα στους παίκτες, διότι παρουσιάστηκε δυσλειτουργία πληρωμών μέσα από τις εμπορικές συμφωνίες που είχαν. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί την ερχόμενη χρονιά, όταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για την παγκόσμια αγορά.

Αν επίσης δρομολογηθούν ανατροπές στα εργασιακά, ποιο θα είναι το επίπεδο ασφάλειας των ομάδων όταν θα καταστρώσουν το πλάνο των εσόδων; Για παράδειγμα, θα παραμείνει αναλλοίωτη η βάση των κατόχων εισιτηρίων διαρκείας; Η λογική λέει ότι η μείωση είναι αναπόφευκτη, άρα και η απώλεια εσόδων.

Καταλήγοντας, όπως ισχύει για όλους, έτσι και οι αθλητικές ανώνυμες εταιρίες θα χρειαστεί να συμβιβαστούν με τις νέες επιταγές της αγοράς και σε κάποιες περιπτώσεις θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα να βαδίσουν πάνω σ’ έναν μπούσουλα και οφείλουν να προαποφασίσουν α) τη μείωση του αγωνιστικού προϋπολογισμού τους, β) την αγωνιστική άνοδο παικτών από τις ακαδημίες με την ελπίδα ότι 2-3 θα «βγουν» και θα δώσουν λύσεις σε αγωνιστικά προβλήματα. Η χρονιά που ακολουθεί είναι περισσότερο σεζόν διαχείρισης και επιβίωσης σε σοβαρό αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο.