Sokratis: Το «γράμμα» του στον... νεότερο εαυτό του και οι συμβουλές του στη νέα γενιά! (pics)

Sokratis: Το «γράμμα» του στον... νεότερο εαυτό του και οι συμβουλές του στη νέα γενιά! (pics)

Δημήτρης Τομαράς
Sokratis: Το «γράμμα» του στον... νεότερο εαυτό του και οι συμβουλές του στη νέα γενιά! (pics)

bet365

Με έναν εξαιρετικό και περιγραφικό τρόπο ο αρχηγός της Άρσεναλ αλλά και εκ των αρχηγών της Εθνικής μας, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, εξηγεί στα νέα παιδιά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να προχωρήσουν στο ποδόσφαιρο. Μία αναφορά σαν... γράμμα στον νεότερο εαυτό του!

Ο Sokratis κλήθηκε από τους ανθρώπους της ΕΠΟ και της Εθνικής να μεταφέρει μέσα από το πρόγραμμα της Πάσας στα θρανία τις δικές του εμπειρίες από το ποδόσφαιρο. Την πορεία του και τις συμβουλές του. Ας δούμε λοιπόν τι έγραψε:

Όταν ήμουν μικρός έπαιζα ποδόσφαιρο στις αλάνες, όπως όλα τα παιδιά. Παράλληλα, σε ηλικία 8 ετών, έκανα στίβο. Το αγώνισµά µου ήταν το έξαθλο, κάτι σαν το σύγχρονο δέκαθλο, αλλά µε λιγότερα σπορ λόγω ηλικίας. Αποφάσισα, όµως, να ασχοληθώ πιο σοβαρά µε το ποδόσφαιρο και κατέληξα ότι αυτό ήταν που µου άρεσε να κάνω. Πρώτη φορά έπαιξα οργανωµένα στον Αίαντα Καλαµάτας. Συµµετείχα στο πρωτάθληµα Γ’ τοπικής κατηγορίας, στη συνέχεια στην Β’ τοπική κατηγορία και δύο χρόνια αργότερα σταµάτησα τον στίβο και αφοσιώθηκα στο ποδόσφαιρο.

Είχα πολύ επίπονο εβδοµαδιαίο πρόγραµµα, γιατί παρακολουθούσα µαθήµατα σε αθλητικό σχολείο, στο οποίο το πρωί έκανα στίβο και το βράδυ ποδοσφαιρικές προπονήσεις. Το ποδόσφαιρο µε κέρδισε επειδή στα µάτια µου ήταν διαφορετικό. Ήταν πιο ευχάριστο.

Η µπάλα τού έδινε το στοιχείο του παιχνιδιού. Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο είχε αποφασιστική επίδραση στη διαµόρφωση της προσωπικότητάς µου. Όταν ακόµα ήµουν πολύ µικρός, µε έµαθε να παλεύω για όλα. Μου δίδαξε ότι κανείς δεν σου χαρίζει τίποτα και πως για να κατακτήσεις οτιδήποτε στη ζωή -µιλώ για τη ζωή που κυλάει έξω από το γήπεδο-, χρειάζεται κόπος και θυσία. Χρειάζεται προσπάθεια. Χρειάζεται οµαδικότητα.

Επίσης, το ποδόσφαιρο µου έµαθε τον σεβασµό: να σέβοµαι ανθρώπους και αξίες. Από 16 ετών ήµουν επαγγελµατίας. Έπαιζα στην ΑΕΚ και περνούσα πολλές ώρες καθηµερινά µέσα στα αποδυτήρια και στις προπονήσεις µε µεγαλύτερους συµπαίκτες από εµένα. Συνεπώς, η ενασχόλησή µου µε το ποδόσφαιρο, µε ωρίµασε. Με έµαθε να µοιράζοµαι, να είµαι οµαδικός, να είµαι πειθαρχηµένος µέσα στο σύνολο. Μου έδειξε ότι για να βρεις τον δρόµο της εκπλήρωσης των στόχων σου, πρέπει προηγουµένως να περάσεις από το µονοπάτι της προσπάθειας. Να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό για να τα καταφέρεις. Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ όµορφο άθληµα.

Γι’ αυτό είναι τόσο δηµοφιλές. Ωστόσο, προσωπικά θα σας συµβούλευα να το αντιµετωπίζετε όπως ακριβώς είναι η φύση του: ως ένα παιχνίδι. Ή ως χόµπι, που θα σας βοηθήσει να διασκεδάσετε, να γυµναστείτε, να κάνετε φιλίες. Δεν χρειάζεται πίεση, είτε αυτή είναι ψυχολογική είτε πνευµατική είτε σωµατική. Δεν χρειάζεται να γίνεται το ποδόσφαιρο αυτοσκοπός, µε αποτέλεσµα να χάνεται η µαγεία του. Όλοι σας έχετε το δικαίωµα να ονειρεύεστε να γίνετε επαγγελµατίες παίκτες, αλλά κατά τη γνώµη µου στα σχολικά χρόνια προέχει η µελέτη. Ας πάρετε, λοιπόν, από το ποδόσφαιρο όσα στοιχεία µπορούν να σας βοηθήσουν στη ζωή και να σας ωριµάσουν. Ας ζήσετε την χαρά του ποδοσφαίρου, η οποία είναι ο κεντρικός πυρήνας του παιχνιδιού! (στο κλείσιμο ο Σωκράτης αναφέρεται ως Διεθνής ποδοσφαιριστής Δευτεραθλητής Ευρώπης 2007 µε την Εθνική Οµάδα Νέων)

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

SUPERLEAGUE NEWS FEED