«Αδειοι» οι «αιώνιοι» συγκριτικά με τους Δικέφαλους, αλλά οι ανατροπές είναι πολλές...

«Αδειοι» οι «αιώνιοι» συγκριτικά με τους Δικέφαλους, αλλά οι ανατροπές είναι πολλές...

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα δυο ντέρμπι της ένατης αγωνιστικής των play offs, την πίεση της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ και τη μεγάλη απόσταση του «θέλω» από το «μπορώ» για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό...

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τα είπε όλα σωστά χθες: «Οπωσδήποτε πρέπει να νικήσουμε την ΑΕΚ. Πλέον παίζουμε για την τελική μας κατάταξη στην βαθμολογία και θέλουμε οπωσδήποτε να εξασφαλίσουμε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματος. Όλοι ξέρουμε πως υπάρχει το σενάριο να βγούμε τέταρτοι στο πρωτάθλημα και να κερδίσει ο Άρης το Κύπελλο και τότε θα είμαστε εκτός Ευρώπης. Επομένως πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε τα ματς που απομένουν για να είμαστε τουλάχιστον τρίτοι στο πρωτάθλημα και μετά αν ο τελικός του Conference μας δώσει και ένα καλύτερο ευρωπαϊκό εισιτήριο, καλώς να έρθει».

Μερικές φορές, όμως, η απόσταση του «μπορώ» με το «θέλω» είναι τεράστια. Οπως και η απόσταση των λόγων με τις πράξεις...

Είναι προφανές ότι ο «οργανισμός» Ολυμπιακός θέλει να το παίξει το αυριανό ματς με την ΑΕΚ στο... 1000%. Και για την τρίτη θέση, μα κυρίως για την ιστορία του. Πέρυσι το έπαιξε και το πήρε εναντίον του κορονο-Παναθηναϊκού (μόνο σε κενές εξέδρες τον έχει νικήσει τα τελευταία χρόνια στο Φάληρο), τη σήκωσε η ΑΕΚ την κούπα. Ασφαλώς δεν το έχασε από τον Ολυμπιακό το Τριφύλλι που είχε «αυτοκτονήσει» στη Λεωφόρο, όμως οι Ερυθρόλευκοι έκαναν αυτό που έπρεπε. Εδωσαν αυτό το (λίγο) που μπορούσαν τότε και απέναντι σ' έναν αναιμικό Παναθηναϊκό «έστεψαν» την Ενωση πρωταθλήτρια.

Δεν τον ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό ποιος θα το σηκώσει. Τον ενδιαφέρει εκείνος να κάνει σωστά τη δουλειά του. Μπορεί να νικήσει και ο ΠΑΟΚ να κάνει ισοπαλία εναντίον του Παναθηναϊκού. Δεν τον απασχολεί. Να τα έχει καλά με τον εαυτό του θέλει. Κι έχει κι έναν ακόμα σοβαρότερο λόγο, τον οποίο υπέροχα ανέλυσε με λίγα λόγια ο Μεντιλίμπαρ: «Το είπα στους παίκτες μου και πριν το ματς με τον ΠΑΟΚ και τους το είπα και σήμερα. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε σε τοπ επίπεδο. Δεν μπορούμε να ρίξουμε τις στροφές μας και να περιμένουμε πως σε 15 μέρες που θα γίνει ο τελικός του Κόνφερενς ξαφνικά θα είμαστε πολύ καλοί. Πρέπει να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι, να κρατάς την απόδοση σου σε υψηλά επίπεδα γιατί είναι σίγουρο πως αν τα παρατήσουμε αυτή τη στιγμή τότε θα φτάσουμε στον τελικό του Conference League σε άσχημη κατάσταση».

Απόλυτο το δίκιο του. Στην Τούμπα ξεκίνησε με τους τρεις αναπληρωματικούς μπροστά. Αύριο θα ξεκινήσει με τους βασικούς: Ποντένσε – Φορτούνη – Ελ Καμπί. Δύσκολο να μην βρει γκολ εναντίον της προβληματικής αμυντικά ΑΕΚ. Πίσω όμως; Πίσω... πρόμπλεμ. Μεγάλο. Τεράστιο. Χωρίς αριστερό μπακ, χωρίς Ρέτσο. Εξω και ο Ιμπόρα, ξανά, εκτός αποστολής ο Αλεξανδρόπουλος. Στο τέλος θα... κλωνοποιηθεί ως back up για όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής ο Καρβάλιο! Εσε – Τσικίνιο – Ορτα και... ξερό ψωμί! «Πάμε κι όπου βγει». Πόσο θ' αντέξουν όμως αυτοί οι τρεις; Για 90 λεπτά αποκλείεται. Και η ΑΕΚ είναι αλήθεια ότι αύριο θα είναι πιο «γεμάτη» από τον Ολυμπιακό σχεδόν σε όλες τις θέσεις.

Παράγων Νο 1 η κόπωση. Παράγων Νο 2 η δίψα για το αποτέλεσμα. Για την έδρα... ας το αφήσουμε καλύτερα. Από το Φάληρο έχει περάσει νικηφόρα η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ με τέσσερα, ο Παναθηναϊκός με τρία! Οταν η ομάδα δεν είναι καλά, η εξέδρα δεν μπορεί να τη σώσει. Οταν είναι καλά, μπορεί να της δώσει μια έξτρα ώθηση...

Ο Ολυμπιακός είναι καλά, αλλά η ΑΕΚ θα έχει περισσότερη ενέργεια, περισσότερα τρεξίματα, ίσως και περισσότερο πάθος. Προσοχή, όμως! Θα έχει και μεγαλύτερο άγχος! Η εξέδρα δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τους παίκτες του γηπεδούχου ακόμα κι αν χάνουν....0-3 που λέει ο λόγος. Είναι τόσο μα τόσο μεγάλο αυτό που κατάφεραν στο Conference League, καλύπτει τα πάντα μέχρι τον τελικό με τη Φιορεντίνα. Ακόμα και μια (όχι και τόσο απίθανη) τέταρτη θέση. Η πίεση, λοιπόν, θα είναι ολοδική της, της ΑΕΚ! Ο Ολυμπιακός μόνο δροσερό αεράκι θα έχει στην πλάτη του. Η Ενωση είναι εκείνη που θα κουβαλά τους τόνους του «πρέπει», είναι εκείνη που πρέπει να εμφανιστεί έτοιμη για όλα τα σενάρια που μπορεί να της προκύψουν, να είναι πνευματικά ισχυρότερη από τον αντίπαλό της. Ισχύει, όμως και σ' αυτή την περίπτωση πως από τα λόγια στην πράξη δεν μπορείς να γνωρίζεις πώς και πόσοι παίκτες μπορούν να ανταποκριθούν. Μοιάζει με «Χ2» αυτό το ματς, αλλά ασφαλώς δεν θα είναι έκπληξη και ο «άσος».

Αντιθέτως, θα είναι μεγάλη έκπληξη αν ο Παναθηναϊκός κόψει βαθμούς από τον «τρελαμένο» για τίτλο ΠΑΟΚ που προέρχεται από σερί νίκες επί ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Μεγάλο ερωτηματικό ο Παναθηναϊκός του Τερίμ... ανέκαθεν, ακόμα μεγαλύτερο αύριο μετά από 15θήμερη διακοπή. Ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο, χαρακτηριστικό ομάδων χωρίς ταυτότητα. Χωρίς τον Ιωαννίδη το πράγμα δυσκολεύει περισσότερο, αλλά η επιστροφή του Μπερνάρ είναι (θεωρητικά) σημαντική. Οποιοσδήποτε κι αν παίξει ως αμυντικός χαφ πλην Αράο θα είναι... πρόβλημα, γενικά ο Παναθηναϊκός αμυντικά έχει πολλά ζητήματα, συνεπώς όλα εξαρτώνται από τον ΠΑΟΚ σ΄ αυτό το ματς. Πιθανολογώ ότι αν έχει υπομονή και δεν βιαστεί με την κάψα της κερκίδας να «τελειώσει» το ματς γρήγορα, θα το πάρει.

Μπορείς, όμως, να είσαι σίγουρος με μια ομάδα που έριξε τρία στο Φάληρο, νίκησε την ΑΕΚ με ανατροπή και εν συνεχεία ηττήθηκε από τον Αρη στη Λεωφόρο μετά την τριάρα στην OPAP Arena; Οχι...

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...