Το mind game της Φιλαδέλφειας και οι… απαντήσεις που ψάχνει ο ΠΑΟΚ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για την «αετομαχία» στη Νέα Φιλαδέλφεια και τις απαντήσεις που ψάχνουν ο ΠΑΟΚ και ο Ραζβάν Λουτσέσκου στο αποψινό ντέρμπι κορυφής.

Το επίτευγμα του φετινού ΠΑΟΚ, αυτό καθαυτό το αθλητικό κομμάτι, είναι απλή πορεία συνέπειας και αυτοσεβασμού. Σεβασμού, δηλαδή, της φανέλας και των δυνατοτήτων. Κανένα παραμύθι. Κανένα θαύμα. Θαύμα θα είναι, με όλη τη σημασία, εάν φτάσει έως τον τελικό του Europa Conference League και κατακτήσει το πρωτάθλημα ή και το αντίστροφο.

Το ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι από το 1' έως το 90' ατόφιο mind game. Οχι με τη μεταφορική έννοια που δίνουν στον όρο οι Αγγλοι, δηλαδή τα συνηθισμένα ψυχολογικά τρικ στα οποία κάποτε διέπρεπαν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο Αρσέν Βενγκέρ και ο Ζοζέ Μουρίνιο.

Το αποψινό ντέρμπι θεωρώ πως (θα) είναι ολόκληρο ένα mind game. Παιχνίδι του νου. Ο,τι έχουν εκ των προτέρων μες στον νου (προσερχόμενοι στης Φιλαδέλφειας τα μέρη) οι δύο «Δικέφαλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ακριβώς αυτό θα βγάλουν στον αγωνιστικό χώρο και αυτό θα παίξουν απ' την αρχή έως το τέλος.

Ο οργανισμός ΠΑΟΚ, όπως έγραψα την επομένη της επιστροφής στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, τρίτη φορά μέσα στη σεζόν, τούτη την κρίσιμη καμπή συνεχίζει να αναδίδει την αίσθηση πως διαθέτει, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος σ' ένα κρίσιμο ντέρμπι, όπως αυτό που έρχεται απόψε στη Νέα Φιλαδέλφεια, συγκροτημένο πλάνο.

Για τον ΠΑΟΚ του μετρ του είδους στα mind game, Ραζβάν Λουτσέσκου, απαντά μέχρι τώρα η εικόνα της ομάδας του. Του δημιουργήματός του. Οταν δουλεύεις την ομάδα σου έξι από τις επτά ημέρες της εβδομάδας και 22 από τις 24 ώρες της έβδομης, φθάνοντας τόσο ψηλά μέσα στη σεζόν, τότε μπορείς να υπερηφανεύεσαι για το αποτέλεσμα της δουλειά σου.

Με τη νίκη επί της Λαμίας, ο Λουτσέσκου ισοφάρισε τον… Λουτσέσκου, όσον αφορά στις περισσότερες νίκες του ΠΑΟΚ σε μία αγωνιστική χρονιά (36) και θέλει ακόμα μια για να γράψει ιστορία. Μπορεί να την πετύχει απόψε σ’ ένα ματς με τόσο μεγάλο διακύβευμα και σ’ ένα γήπεδο όπου δεν έχει πετύχει γκολ; Ποιος ο ΠΑΟΚ των 120 γκολ σ’ όλες τις διοργανώσεις, με τα έξι σερί «διπλά», επίδοση που έχει να επιδείξει από την σεζόν 2017-18, πάλι με τον Ρουμάνο στον πάγκο του.

Κακά τα ψέματα ο ΠΑΟΚ και ο Λουτσέσκου καλούνται να δώσουν σοβαρές και αξιόπιστες απαντήσεις σε μια σειρά από πολλά ερωτήματα, ξεκινώντας από τα βασικά και τα… δύσκολα που του βάζει πάνω στο χορτάρι κάθε φορά η ΑΕΚ του Αλμέιδα. Δεν ξέρω κατά πόσο ο ΠΑΟΚ θα θελήσει να αντιπαραθέσει στην πίεση της «Ένωσης» το δομημένο ποδόσφαιρο, αυτό που έχει αναπτύξει στο μέγιστο βαθμό, με την κατοχή και τη γρήγορη διακίνηση της μπάλας, όχι όμως απέναντι στο σύνολο του Αλμέιδα.

Ακολουθεί η συζήτηση για τα πρόσωπα και την ενδεκάδα. Λίγο πολύ ο Λουτσέσκου γνωρίζει τι θα κάνει ο Αλμέιδα και αντιστρόφως το Ματίας γνωρίζει τι του ετοιμάζει ο Ραζβάν. Τα κουκιά μοιάζουν μετρημένα και για τις δύο ομάδες. Με το πολύ-πολύ μια ή δύο εκπλήξεις. Κι αν…

Τέλος, τίποτα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με το που θα ακουστεί το τελευταίο σφύριγμα του Γερμανού Στίλερ. Μπορεί να έχουμε μπει στον Απρίλιο, αλλά η σεζόν έχει… πολύ ψωμί, όλα μπορούν να συμβούν τις επόμενες έξι αγωνιστικές.

Ο ΠΑΟΚ θα κατέβει στο γήπεδο για τη νίκη, σε καμία των περιπτώσεων ο Λουτσέσκου δεν θα βάλει τους παίκτες του στη διαδικασία να «κάψουν» τα μυαλά τους για το αν είναι βολική ή όχι μια πιθανή ισοπαλία. Όμως, ακόμα και αν δεν έρθει η νίκη τίποτα δεν θα έχει τελειώσει στη μάχη του τίτλου.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.