Ο ΠΑΟΚ από τον Λουτσέσκου θέλει λύσεις και όχι διαπιστώσεις

Ο ΠΑΟΚ από τον Λουτσέσκου θέλει λύσεις και όχι διαπιστώσεις

Ο ΠΑΟΚ από τον Λουτσέσκου θέλει λύσεις και όχι διαπιστώσεις

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον Ράζβαν Λουτσέσκου που παραδέχθηκε τις αδυναμίες της ομάδας του στο χθεσινό ΠΑΟΚ-Άρης με τους γηπεδούχους να παρουσιάζονται πιο άρρωστοι από κάθε άλλη φορά.

Το χειρότερο πράγμα για τον χθεσινό ΠΑΟΚ είναι ότι έχασε και από εκεί και πέρα μας έπεισε πώς… και άλλες τρεις ώρες να έπαιζε δεν επρόκειτο να βάλει γκολ! Τόσο χάλια, τόσο… άρρωστος, κυρίως πνευματικά και όχι τόσο σωματικά.

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου στο τέλος του αγώνα ΔΕΝ είπε ψέματα. Περιέγραψε πολύ σωστά την κατάσταση όπως χθες παρουσιάστηκε. Ο ΠΑΟΚ χθες ήταν όσο άρρωστος τον παρουσίασε ο προπονητής του. Μέσα στο γήπεδο, αλλά και μετά στις δηλώσεις. Άρα εμμέσως αποδέχθηκε και τις ευθύνες του.

Τι είπε:

«Τελειώνει μία διαδικασία που στράγγισε τις δυνάμεις μας.

-Βρισκόμαστε σε ένα σημείο χωρίς ένταση.

-Οι αξιολογήσεις μας δεν είναι απόλυτα σωστές.

-Αυτό φέρνει την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

-Βλέπουμε ότι παίκτες δεν μπορούν να δημιουργήσουν με τον τρόπο που θέλουμε.

-Όταν το μυαλό δεν είναι απόλυτα οκ, έχεις αργές αντιδράσεις.

-Τα πράγματα λειτουργούσαν διαφορετικά το προηγούμενο διάστημα. Είχαμε ένταση στις ενέργειές μας».

Χθες λοιπόν οι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν φόβο στις ενέργειές τους. Έκαναν συνέχεια δεύτερες και τρίτες σκέψεις με αποκορύφωμα εκείνους που από θέση βολής δεν έπαιρναν απόφαση αν θα σουτάρουν ή θα πασάρουν και τελικά έκαναν 3-4 κοντρόλ για να πράξουν το.. ενδιάμεσο στέλνοντας την μπάλα εκτός γηπέδου. Συνέχεια και συνέχεια… Έτρεξαν, αλλά ήταν μπερδεμένοι.

Έτσι ακριβώς ήταν ο χθεσινός πολύ άρρωστος ΠΑΟΚ και ο Λουτσέσκου έχει δίκιο. Σε ποιο πράγμα έχει δίκιο. Στη διαπίστωση. Όπως έχει δίκιο και ο καθένας που του ρίχνει ευθύνη για την συγκεκριμένη κατάσταση. Εκτιμώ ότι χθες ο Ρουμάνος παραδέχθηκε την ευθύνη του. Στο κάτω-κάτω για όλο αυτό το άρρωστο πράγμα σε μία τόσο κρίσιμη φάση, ποιος να ευθύνεται; Το πρόγραμμα;

Τις διαπιστώσεις πάντως για το τι ακριβώς δεν πάει καλά αυτή την περίοδο στον ΠΑΟΚ, μπορεί να τις κάνει ο κόσμος, ο τύπος, ο όποιος αναλυτής. Και ο προπονητής φυσικά. Αλλά ο Ράζβαν Λουτσέσκου είναι στον ΠΑΟΚ για να δίνει λύσεις και να μην μένει στις διαπιστώσεις. Αυτές περιμένουμε όσο καταγράφουμε αποτυχίες του ΠΑΟΚ σε μεγάλα παιχνίδια. Γιατί το ξεζούμισμα που σωστά ανέφερε ΔΕΝ συνδυάζεται με επιτυχίες. Ο ΠΑΟΚ παίζει πολύ, δίνει πολλά ντέρμπι, αλλά ως επί το πλείστον τα χάνει. Έχασε από τον ΠΑΟ στο κύπελλο, από τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα, από τον Άρη, από τη Ντινάμο και κέρδισε τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο όπου κατάφερε να αποκλειστεί! Κέρδισε και τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα για να μην είμαστε άδικοι.

Αλήθεια λοιπόν η ομάδα του ΠΑΟΚ παρά το μεγάλο rotation στη χρονιά και την ενεργοποίηση τόσων παικτών, έφθασε μετά την τελευταία περίοδο των ντέρμπι να είναι ξεζουμισμένη όπως ο ίδιος ο προπονητής παραδέχεται και έτσι είναι. Η διαπίστωση αυτή οδηγεί σε άλλα ζητήματα και ερωτήσεις, με τις απαντήσεις- λύσεις να βαραίνουν υποχρεωτικά τον προπονητή.

- Γιατί να ξεζουμιστεί μία ομάδα με τόσο καλά μοιρασμένο χρόνο, δύο μήνες πριν το τέλος της περιόδου;

-Η λύση ποια είναι; Αν δεν είχαμε διακοπή ο ΠΑΟΚ θα ήταν τελειωμένος;

- Το μήνυμα ενόψει Πέμπτης και τελικού με τη Ντινάμο ποιο ακριβώς είναι; Με ρώτησε φίλος από Αθήνα σήμερα στο ραδιόφωνο: «Εγώ να ξεκινήσω να έρθω στο γήπεδο ή όχι;»

Θα του απαντήσω ότι… ο κόσμος πρέπει να κάνει ό τι καλύτερο μπορεί μπας και σηκώσει την ομάδα. Μπας και της δώσει μία στιγμή, το έναυσμα και το κίνητρο για να πάει την υπόθεση πρόκριση μέχρι τέλους. Αρκεί η πρόκριση να μην ξεζουμίσει και άλλο την ομάδα η οποία και στο τέλος της σεζόν θα δίνει συνεχόμενα ντέρμπι…

Τέλος πάντων και πέρα από όλα τα άλλα, ο προπονητής κρίνεται κυρίως από τις λύσεις που θα βρει και όχι από τις διαπιστώσεις που θα κάνει. Κι εγώ μαζί του είμαι πάλι και όχι με όλους εκείνους που σήμερα θεωρούν ότι η ομάδα του έσβησε και φέτος στο τέλος και στα κρίσιμα παιχνίδια.

Χθες πάντως ο Άρης δεν ήταν τόσο καλός, πιεστικός, σκληρός. Παρολ’ αυτά ο ΠΑΟΚ έχασε και αυτό το ματς χωρίς να κάνει φάση στην ομάδα του Μάντζιου! Μακάρι το θέμα τώρα να ήταν ΠΑΟΚ Λουτσέσκου-Άρης Μάντζιου. Το κακό όπως φαίνεται είναι πολύ γενικότερο, αφού αυτή η ομάδα (ο καθένας ήθελε τρία κοντρόλ για να αποφασίσει) χθες δεν θα κέρδιζε ούτε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Το πολύ κακό και ανησυχητικό χθες ήταν ότι ο πολύ μέτριος Άρης κέρδισε εύκολα τον… ξεζουμισμένο ΠΑΟΚ.

Κλείνοντας. Τα θετικά και η εξαιρετική πορεία μέχρι τώρα δεν σβήνουν. Από την άλλη η ανησυχία για το πώς θα τελειώσει η σεζόν και αν θα επιτευχθούν κάποιοι στόχοι, όλο και μεγαλώνει.

Η κοροϊδία με τα χέρια

Ο πολύ κουραστικός Σλοβένος διαιτητής (εννοείται δεν έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα) που ήθελε άπειρα τηλεοπτικά πλάνα πάνω του και γι αυτό ήταν ο ορισμός του ακατάλληλου, αποφάσισε ότι δεν είναι πέναλτι το χέρι του Ζαν Ζουλ που ήταν σε εντελώς αφύσικη θέση πάνω από τον ώμο του μετά σουτ του Ζίβκοβιτς Όπως το έψαξα και έτσι όπως ΚΑΙ ΠΑΛΙ άλλαξαν οι κανονισμοί αλλά και οι φετινές οδηγίες, ο διαιτητής (και ο VAR) μάλλον έχουν δίκιο σε αυτή την περίπτωση, όπου η μπάλα βρίσκει πόδι-χέρι σε κοντινή απόσταση. Προσέξτε τι ισχύει για να καταλάβετε πόσο μειώνουν το ίδιο το άθλημα με τους κανονισμούς. Στις φετινές οδηγίες άλλα υποστηρίζει και ζητάει η FIFA και άλλα η UEFA. Άλλες οι προτεραιότητες στα κριτήρια για τα χέρια με τη FIFA σε τέτοιες περιπτώσεις (πρώτα σώμα μετά χέρι) να ζητάει να ΜΗΝ καταλογίζεται παράβαση και την UEFA να είναι στο 50-50. Προτεραιότητα πλέον δεν αποτελεί το πόσο αφύσικη είναι η θέση του χεριού, αλλά αν το χέρι πάει στην μπάλα (πόσο υποκειμενικό) και η απόσταση ή το κατά πόσο είναι ξαφνική-μη αναμενόμενη η επαφή. Τρέχα γύρευε… Όλα αυτά είναι υποκειμενικά, ενώ η αφύσικη θέση ήταν και είναι σαφώς πιο αντικειμενική για όλους μας.

Και ρωτώ: Αν ο αμυνόμενος είναι μπροστά από την εστία και κάνει τέτοιο μπλοκ τι ισχύει; Το πόσο κοντά είναι από το αντίπαλο και το πόσο αναμενομένη είναι η επαφή;

Το πιο εκπληκτικό από όλα είναι ότι ένα λεπτό μετά αυτό το χέρι, σε ΑΚΡΙΒΩΣ ίδια περίπτωση, ο Τάισον και ενώ αμύνεται βρίσκει πόδι-χέρι και χρεώνεται με φάουλ. Ρε άντε αφήστε μας ήσυχους που θα μας κοροϊδεύετε εσείς λες και είμαστε ΝΒΑ και FIBA και έχουμε τόσο διαφορετικούς κανονισμούς…

Επαναλαμβάνω, όλα αυτά τα τελευταία (τα έβαλα και στο τέλος του κειμένου) είναι πιο πολύ εκπαιδευτικά και όχι τόσο σημαντικά για τη ροή του αγώνα και το αποτέλεσμα.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.