ΠΑΟΚ: Μαζί με την πρωτιά, επέστρεψε και στο… Champions League

ΠΑΟΚ: Μαζί με την πρωτιά, επέστρεψε και στο… Champions League

ΠΑΟΚ: Μαζί με την πρωτιά, επέστρεψε και στο… Champions League

bet365

O ΠΑΟΚ επανήλθε στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, πριν την έναρξη των play off που θα κρίνουν τα πάντα, ετοιμάζεται να διεκδικήσει τη δεύτερη συμμετοχή του στην προημιτελική φάση του Conference League, αλλά μπορεί να κρυφοκοιτάει και την εξέλιξη πέντε ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων από τα οποία μπορεί να του προκύψει ένα απρόσμενο όσο και πανάκριβο δώρο.

Με τα τωρινά δεδομένα και αν για κάποιο λόγο ολοκληρωνόταν σήμερα η ποδοσφαιρική σεζόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, ως πρωταθλήτρια Ελλάδας, θα απέφευγε ολόκληρη την προκριματική διαδικασία του Champions League και θα βρισκόταν απευθείας στους 36 του νέου League Phase της διοργάνωσης, κάτι που πιστοποιεί και η UEFA στο συνεχές update που κάνει σχετικά με το νέο φορμάτ της διοργάνωσης! Μοναδική προϋπόθεση για αυτό το rebalancing είναι ο φετινός κάτοχος του τροπαίου να έχει απευθείας θέση στη νέα διοργάνωση από το πρωτάθλημα της χώρας του, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο!

Είναι γεγονός ότι με βάση την τρέχουσα εξέλιξη των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων όσο ο ΠΑΟΚ είχε το προβάδισμα στο ελληνικό πρωτάθλημα πληρούσε πάντα λόγω του συντελεστή του τη σχετική προϋπόθεση και για το διάστημα που τον είχε περάσει η ΑΕΚ στην πρώτη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος, το σχετικό πλεονέκτημα είχε περάσει στην πρωτοπόρο του ελβετικού πρωταθλήματος, Γιουνγκ Μπόις.

Με βάση το νέο φορμάτ των ευρωπαϊκών κυπέλλων την απευθείας θέση στη διοργάνωση, που έχει ο κάτοχος του τροπαίου του Champions League, την καταλαμβάνει η πρωταθλήτρια ομάδα από τις χώρες 11-55 του UEFA ranking (από τις χώρες δηλαδή που δεν έχουν απευθείας εκπροσώπηση) με τον υψηλότερο συντελεστή.

O Ολυμπιακός και οι πέντε ανταγωνιστές του ΠΑΟΚ

Απ’ όλες τις ομάδες αυτών των πρωταθλημάτων ως προς την επόμενη ευρωπαϊκή σεζόν, μόλις επτά έχουν καλύτερο συντελεστή από τον ΠΑΟΚ. Η μία είναι ο Ολυμπιακός, ακριβώς από πάνω του στο UEFA ranking (δεν μπορεί να είναι… ταυτόχρονα πρωταθλητές!), η άλλη είναι η Βασιλεία που βρίσκεται στα πολύ χαμηλά του ελβετικού πρωταθλήματος) και οι άλλες πέντε διεκδικούν μεν το πρωτάθλημα στη χώρα τους, αλλά εδώ και καιρό δεν έχουν πατήσει την κορυφή, όπως ο ΠΑΟΚ.

Αυτά τα πέντε πρωταθλήματα θα καθορίσουν την τύχη του εφετινού πρωταθλητή Ελλάδας για απευθείας συμμετοχή στο Champions League, αν το κατακτήσει ο ΠΑΟΚ ή ο Ολυμπιακός. Παρόμοιο αβαντάζ δεν θα υπάρξει με πρωταθλήτρια την ΑΕΚ ή τον Παναθηναϊκό γιατί έχουν πολύ χαμηλό ευρωπαϊκό συντελεστή.

Στην Ουκρανία τέσσερις ομάδες διεκδικούν τον τίτλο. Η πρωτοπόρος Ντνίπρο, η άσημη Κρίβμπας και η Σαχτάρ Ντόνετσκ με την Ντιναμό Κιέβου. Αν η τρίτη σήμερα Σαχτάρ καλύψει το χαμένο έδαφος και κατακτήσει και πάλι το πρωτάθλημα Ουκρανίας, θα είναι και η ομάδα που θα βρεθεί απευθείας στο νέο Champions League.

Στα υπόλοιπα τέσσερα πρωταθλήματα ΠΑΟΚ (ή και ο Ολυμπιακός) αν κατακτήσουν το ελληνικό πρωτάθλημα, θέλουν...

  • Στην Τσεχία η Σπάρτα Πράγας να διατηρήσει το προβάδισμά της έναντι της Σλάβια
  • Δεν θέλουν πρωταθλήτρια στη Δανία τη δεύτερη σήμερα Κοπεγχάγη (μόλις την περασμένη Κυριακή ηττήθηκε 2-0 από την πρωτοπόρο Μίντιλαντ)
  • Δεν θέλουν την τρίτη σήμερα Ντιναμό Ζάγκρεμπ πρωταθλήτρια στην Κροατία
  • Στη Σερβία θέλουν την Παρτιζάν να διατηρήσει το προβάδισμά της έναντι του Ερυθρού Αστέρα με την κατάσταση να ξεκαθαρίζει σε μία εβδομάδα στο μεταξύ τους clasiko!

Με πολύ απλά λόγια αν Σαχτάρ, Κοπεγχάγη, Σλάβια Πράγας, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ερυθρός Αστέρας παραμείνουν, όπως εδώ και μεγάλο διάστημα, εκτός κορυφής στις χώρες τους, ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακός, αν κατακτήσουν το πρωτάθλημα στην Ελλάδα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα απευθείας στο νέο Champions League, χωρίς προκριματικά!

Οι... «ύπουλοι» υποψήφιοι πρωταθλητές, πίσω από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό

Μάλιστα αν στη συνέχεια της εφετινής ευρωπαϊκής τους συμμετοχής καταφέρουν να βελτιώσουν περαιτέρω τον συλλογικό τους συντελεστή (ο Ολυμπιακός απέχει δύο νίκες, ο ΠΑΟΚ δύο νίκες και μια ισοπαλία), μπορεί να βγάλουν από την εξίσωση την εξέλιξη στο πρωτάθλημα της Σερβίας ξεπερνώντας στο UEFA ranking τον Ερυθρό Αστέρα, που δεν συνεχίζει στην Ευρώπη.

Για τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, υπό το ίδιο πρίσμα, είναι εξαιρετικά σημαντικό το τι βαθμούς θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν στην εφετινή τους ευρωπαϊκή παρουσία, αφού από κάτω τους στη σχετική βαθμολογία και σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ομάδες, όπως οι Γιουνγκ Μπόις, η αντίπαλος του Ολυμπιακού Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Φενέρμπαχτσε, η Γαλατασαράι, η Καραμπάγκ κ.α. που επίσης διεκδικούν με μεγάλες αξιώσεις το πρωτάθλημα στις χώρες τους.

Συμπερασματικά είναι πολύ εύκολο για τον οποιονδήποτε να καταλάβει ότι για τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό όσο μεγάλη σημασία έχει η μάχη των play off που ξεκινάει την Κυριακή για τη διεκδίκηση του ελληνικού πρωταθλήματος, άλλη τόση, μπορεί και μεγαλύτερη, έχει το πόσο… βαθιά θα καταφέρουν να φτάσουν στην εφετινή διοργάνωση του Conference League επενδύοντας στον υψηλό ευρωπαϊκό τους συντελεστή αλλά και στα μεγάλα αβαντάζ που θα βρουν μπροστά τους τα επόμενα χρόνια εκμεταλλευόμενοι τις αλλαγές στο φορμάτ των Κυπέλλων Ευρώπης που επιβραβεύουν όσο ποτέ το περίφημο club coefficient.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.