Ολυμπιακός: Όταν ο Τσικίνιο κάλυψε στην Μπενφίκα το κενό στη θέση 8 του Mr 121 εκατ. Ευρώ!

Ολυμπιακός: Όταν ο Τσικίνιο κάλυψε στην Μπενφίκα το κενό στη θέση 8 του Mr 121 εκατ. Ευρώ!

Ολυμπιακός μεταγραφές Τσικίνιο

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta δέκα πράγματα για το επόμενο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού.

Αντί προλόγου: Ο Τσικίνιο είναι και καλός εκτελεστής πέναλτι! Εφτά στα εφτά έχει μέχρι τώρα στην καριέρα του, κανένα δεν έχει χάσει. Δεν τον φέρναμε μία εβδομάδα νωρίτερα!

Μετά τον Ζέλσον Μαρτίνς λοιπόν ο Ολυμπιακός φέρνει κι άλλους δύο Πορτογάλους, ίσως όχι του ίδιου ειδικού βάρους (ο 28χρονος εξτρέμ είναι 21 φορές διεθνής, με καριέρα σε Σπόρτινγκ, Ατλέτικο, Μονακό), αλλά με προοπτικές να αποδειχθούν υπερπολύτιμοι, πολύ απλά γιατί τόσο ο Τσικίνιο, όσο κι ο Αντρέ Όρτα είναι πραγματικά ποιοτικοί κεντρικοί χαφ και έχουν αγωνιστικό ρυθμό, κάτι που τόσο λείπει από τον συμπατριώτη τους, εξ ου και μπορεί αυτή την στιγμή να παίξει μάξιμουμ 15 λεπτά...

Για τον Τσικίνιο, που ανήκει στον Ολυμπιακό, με συμβόλαιο 3,5 ετών, ένα πράγμα ξέρω, και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό: ακριβώς ένα χρόνο πριν, τέλη Γενάρη, η Μπενφίκα πούλησε στην Τσέλσι το 8άρι της, τον Αργεντίνο διεθνή Έντσο Φερνάντες αντί 121 εκ. Ευρώ!!! Τότε, ο Γερμανός προπονητής της πορτογαλικής ομάδας, ο Ρότζερ Σμιντ, εμπιστεύθηκε έναν παίκτη για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για τη θέση Νο 8 στην ενδεκάδα του, τον Τσικίνιο. Ο Πορτογάλος, που ήταν στον πάγκο, στην σκιά του 23χρονου τότε Αργεντίνου παγκόσμιου πρωταθλητή, άρχισε να παίζει βασικός από τις 31 Γενάρη.

Έως το τέλος της περασμένης σεζόν, είχε κάνει 17 παιχνίδια βασικός από τις 31 Γενάρη, 12 στο πρωτάθλημα (βοηθώντας την Μπενφίκα να το πάρει από την Πόρτο με δύο πόντους διαφορά), ένα στον προημιτελικό του Κυπέλλου (αποκλεισμός στα πέναλτι από την Σπόρτινγκ) και τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ (πρόκριση επί της Κλαμπ Μπριζ, αποκλεισμός από την Ίντερ). Ο Τσικίνιο (που όσο έπαιζε ο Φερνάντες είχε μόνο εφτά παιχνίδια βασικός) τα κατάφερε μια χαρά, έχοντας δίπλα του σε ρόλο Νο 6 συνήθως τον Φλορεντίνο η, εναλλακτικά τον Νέβες, δύο νέα αστέρια της Μπενφίκα.

Πολυσύνθετος κι έμπειρος (28 στα 29 του) μέσος, ξεκάθαρα πιο επιθετικογενής παρά αμυντικογενής, ο Τσικίνιο, είχε δείξει την αξία του στην Μπενφίκα από τη σεζόν 2019-20, όταν με προπονητή τον Μπρούνο Λάζε είχε πάρει 38 παιχνίδια (τα 27 βασικός), παρότι λόγω ενός τραυματισμού είχε χάσει κι εννιά αγώνες. Μάλιστα τότε έπαιζε σε άλλο ρόλο, δεύτερου κυνηγού (!), πίσω από τον Κάρλος Βινίσιους (μετά Τότεναμ, PSV και Φούλαμ), έχοντας τρία γκολ κι έξι ασίστ στο ενεργητικό του. Με την Μπενφίκα δεύτερη στο πρωτάθλημα, να χάνει και το Κύπελλο από την Πόρτο και στο Γιουρόπα Λιγκ να μένει έξω από την Σαχτάρ.

Ο Τσικίνιο είχε και τις λιγότερο καλές σεζόν του. Το 2020-21 δεν ήταν στα βασικά πλάνα του Ζέζους (σε μία κακή χρονιά της Μπενφίκα) κι έτσι τέλειωσε τη σεζόν με 27 παιχνίδια (αλλά μόνο εφτά βασικός), τέσσερα γκολ και μία ασίστ, σε ρόλο κυρίως οκταροδέκαρου. Και φέτος, 2023-24, έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα, καθώς ο Σμιντ παίζει στον κεντρικό άξονα με το Νέβες, ένα φοβερό ταλέντο 19 ετών με χρηματιστηριακή αξία ήδη 45 εκ. Ευρώ (!) και τον Τούρκο διεθνή Κοκτσού, που αγόρασε η Μπενφίκα το καλοκαίρι με 25 εκ. Ευρώ από τη Φέγενορντ, με τον Φλορεντίνο να είναι 3ος στην ιεραρχία και τον Τσικίνιο 4ος. Ακόμη κι έτσι, πάντως, πρόλαβε κι έπαιξε 17 παιχνίδια στο πρώτο μισό της σεζόν (αλλά μόνο δύο βασικός), με μία ασίστ στο ενεργητικό του. Γι΄ αυτό και ήταν δεκτικός στην πρόταση του Ολυμπιακού, αφού ήθελε μία νέα πρόκληση στην καριέρα του.

Να λάβουμε υπόψιν μας ότι ο δεξιοπόδαρος Τσικίνιο (1μ75), που διακρίνεται για τις ωραίες κάθετες πάσες του, το έχει το γκολ, όταν παίζει σε ρόλους πιο επιθετικογενείς. Το απέδειξε και τη σεζόν 2017-18 με την Ακαντέμικα Κοίμπρα στη Β΄ κατηγορία (εννιά γκολ κι έξι ασίστ σε 41 παιχνίδια ως 10άρι), αλλά κυρίως τη σεζόν 2018-19 στην Α΄ κατηγορία πλέον, όταν έπαιξε στη Μορεϊρένσε πάλι ως 10άρι, έχοντας 10 γκολ χωρίς πέναλτι (και οκτώ ασίστ) σε 38 παιχνίδια! Τότε, άλλωστε, καλοκαίρι 2019, ήταν που τον αγόρασε η Μπενφίκα με 5.250.000 Ευρώ. Αλλά και το Γενάρη του 2022, που έπαιξε δανεικός στο β΄ μισό της σεζόν στην Τουρκία (Γιρέσουνσπορ), πρόλαβε κι έβαλε τέσσερα γκολ (εκεί τα δύο με πέναλτι) σε 13 παιχνίδια, συν τρεις ασίστ, και τότε σε ρόλο 10αριού.

Καρβαλιάλ

Στο πρώτο μισό εκείνης της σεζόν (2021-22), ο Τσικίνιο ήταν δανεικός από την Μπενφίκα στην Μπράγκα, με προπονητή τον Καρβαλιάλ, που όμως παίζοντας 3-4-3 ήθελε στον άξονα δύο κεντρικά χαφ φυσικά όχι επιθετικογενή, όπως είναι ο Τσικίνιο, κι έτσι έβαζε κυρίως τον Μουσράτι με τον Όρτα (η, τον Κάστρο), με συνέπεια ο Τσικίνιο να μην βρει πολύ χώρο (15 παιχνίδια, εκ των οποίων βασικός τα πέντε) και να φύγει τον Γενάρη για την Τουρκία, επιστρέφοντας στην Μπενφίκα το καλοκαίρι του 2022.

Γενικώς μια καριέρα εδώ και εφτά χρόνια με γεμάτες σεζόν, άρα χωρίς τραυματισμούς και με καλή εικόνα: 126 παιχνίδια με 9 γκολ και 11 ασίστ στην Μπενφίκα, με την οποία πήρε ένα πρωτάθλημα, έφτασε σε δύο τελικούς Κυπέλλου, έπαιξε σε 20 παιχνίδια Τσάμπιονς Λιγκ και άλλα 8 Γιουρόπα Λιγκ…

Και μου άρεσε ένα σχόλιο που είχα διαβάσει τις προάλλες στον πορτογαλικό Τύπο για τον Τσικίνιο, όταν μαθεύτηκε ότι έκλεισε στον Ολυμπιακό: «Μέγιστος σεβασμός για τον Τσικίνιο, που ήταν πάντα θετικό στοιχείο στα αποδυτήρια της Μπενφίκα και ποτέ δεν κρύφτηκε όταν κλήθηκε να βοηθήσει».

Άσχετο: Η Κορίνθιανς απέρριψε την (πρώτη) προσφορά του Ολυμπιακού, ύψους 4,5 εκ. Ευρώ περίπου, για τον Φαούστο Βέρα, έναν 23χρονο Αργεντίνο (1μ80) καθαρόαιμο αμυντικό χαφ. Νομίζω ότι δύσκολα θα επανέλθουν οι «ερυθρόλευκοι», αλλά σαφώς και θα παρακολουθούμε κι αυτή την υπόθεση. Έχει ενδιαφέρον, πάντως, πώς ο Ολυμπιακός έκανε τέτοια κίνηση-πρόταση, έχοντας πληρώσει στην Ουρακάν ένα σωρό εκατομμύρια μόλις το περασμένο καλοκαίρι για έναν άλλο Αργεντίνο αμυντικό χαφ, τον Έσε.

Η φωτογραφία της ημέρας: Είναι αλήθεια ότι ο Τσικίνιο με τον Αντρέ Όρτα παίζουν περίπου στα ίδια τετραγωνικά μέτρα, με τον πρώτο πιο επιθετικογενή χαφ και τον δεύτερο πιο καθαρό χαφ 8άρι. Κάποιοι μπορεί λοιπόν να έχουν την απορία, γιατί "και οι δύο". Ας σκεφθούμε, πέραν της διαφορετικότητας της τάσης του παιχνιδιού τους…

Πρώτον, ο Όρτα είναι δανεικός έως το καλοκαίρι, με όχι μικρή οψιόν αγοράς, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι στο ρόστερ του Ολυμπιακού και του χρόνου.

Δεύτερον, ο Έσε με τον Μαντί χρειάζονται βοήθειες αφού έχουν ήδη πολύ μεγάλο φορτίο στα πόδια τους κατά τη φετινή σεζόν, παίζοντας σχεδόν μονίμως βασικοί, αφού ο Ιμπόρα «δεν», ο Καρβάλιο είναι δεύτερη επιλογή κι ο Αλεξανδρόπουλος παίζει περισσότερο σε ρόλο τρίτου χαφ, μπροστά από τους δύο κεντρικούς…

Μαντί

Τρίτον, το καλοκαίρι λήγουν τα συμβόλαια των Μαντί και Φορτούνη κι ακόμη δεν έχουν ανανεώσει, με τον Καμαρά να έχει εκφράσει ήδη την επιθυμία να υπογράψει σε άλλο, μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ το καλοκαίρι τελειώνει κι ο δανεισμός του Αλεξανδρόπουλου, με την οψιόν αγοράς να είναι 4 εκ. Ευρώ.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.