Πάμπλο Γκαρσία: Ο «Τσε» επιστρέφει στο γήπεδο που λατρεύτηκε

Ο «Τσε» επιστρέφει στο γήπεδο που λατρεύτηκε

bet365

Ο Πάμπλο Γκαρσία επιστρέφει για πρώτη φορά στην Τούμπα ως αντίπαλος, εκεί όπου αγαπήθηκε τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής, εκεί που απέκτησε «οικογένεια», αλλά κι ένα «σπίτι».

Η αντιστροφή έδρας στον αγώνα μεταξύ του Πανσερραϊκού και του ΠΑΟΚ λόγω των εργασιών που διεξάγονται στο Δημοτικό Στάδιο των Σερρών για την αποξήλωση του στεγάστρου οδήγησε στην δημιουργία μίας συνθήκης που ήταν μεν προδιαγεγραμμένη, αλλά έμελλε να συμβεί αργότερα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος της φετινής σεζόν.

Η επιστροφή του Πάμπλο Γκαρσία στο εν Ελλάδι ποδοσφαιρικού του... σπίτι, την Τούμπα, θα γίνει τελικά μία ώρα αρχύτερα. Ο 46χρονος πλέον Ουρουγουανός τεχνικός ήρθε στην χώρα μας το καλοκαίρι του 2008 για τον ΠΑΟΚ ως ελεύθερος από την Ρεάλ Μαδρίτης για δύο χρόνια και τελικά έμεινε 5,5 ως ποδοσφαιριστής και οκτώ ως προπονητής στην οικογένεια του «δικεφάλου του βορρά».

Τότε, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, εκεί που τον περίμενε μία πραγματική λαοθάλασσα από φίλους του ΠΑΟΚ, άκουσε από έναν εξ' αυτών που μιλούσε ισπανικά να ξεστομίζει την ατάκα: «Έχεις τα μούτρα και τη φάτσα οπαδού του ΠΑΟΚ».

Κι αν ακόμη τότε δεν τα είχε στην πραγματικότητα, όπως χαριτολογώντας του είπε ο φίλαθλος του «δικεφάλου του βορρά», κι αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα της φρενίτιδας που επικρατούσε την μεταγραφή του, σίγουρα τα απέκτησε αργότερα. Μετά από τόσα χρόνια στην ομάδα, ένας άνθρωπος που ζει την ζωή του με το ίδιο πάθος σε όλες της τις εκφάνσεις, δεν θα μπορούσε να μην συνδεθεί με τον «πύρινο» κόσμο του ΠΑΟΚ.

Ένας φίλαθλος το βασικό που θέλει από έναν παίκτη για να συνδεθεί μαζί του είναι να δείχνει πως «πονάει» την φανέλα της ομάδας. Το αγωνιστικό στυλ του Γκαρσία ταίριαζε απόλυτα σ' αυτό. Έτρεχε ασταμάτητα, έμπαινε σε όλες τις μονομαχίες, τσακωνόταν για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του, έβγαζε πάθος σε όλες τους τις αντιδράσεις και ταυτόχρονα είχε και τις ποδοσφαιρικές του στιγμές μαγείας, που έδειχνε το γιατί είχε φορέσει την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Μπορεί να μην κατόρθωσε να κερδίσει κάποιον τίτλο με τον «δικέφαλο του βορρά» ως ποδοσφαιριστής, όμως κέρδισε τον σημαντικότερο. Την αιώνια αγάπη του κόσμου της ομάδας.

Μέσα σ' αυτά τα 15 χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα μπόρεσε να μείνει μακριά από την «οικογένειά» του μόλις ενάμιση χρόνο. Τους δύο μήνες που έμεινε ελεύθερος από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Ιούλιο που υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την ομάδα, τον ένα μήνα που πήγε στην Ξάνθη (Ιαν. - Φεβρ. 2014) προτού αποσυρθεί και τον 1,5 χρόνο αφότου αποσύρθηκε, πριν έρθει η ώρα να αναλάβει χρέη βοηθού προπονητή στην Κ17 του «δικεφάλου του βορρά».

Η μαγική περίοδος στην ακαδημία του ΠΑΟΚ και ο τίτλος με την πρώτη ομάδα

pablo_garcia_paok

Πολλοί μπορεί να θεώρησαν πως ο ρόλος αυτός του δόθηκε χαριστικά λόγω του ονόματός του και της σχέσης του με την ομάδα, όμως ο ίδιος πολύ γρήγορα απέδειξε πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Κατέκτησε το πρωτάθλημα υποδομών το 2016 εκτελώντας χρέη βοηθού στην Κ17 και μέσα σ' έναν χρόνο πήρε προαγωγή ως πρώτος προπονητής στην Κ19 του «δικεφάλου του βορρά», που όλοι γνωρίζουμε πλέον τόσο το επίπεδο των ακαδημιών του όσο και τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτής με τους τίτλους, αλλά και τα παιδιά που έχουν αναδειχθεί και συνεχίζουν να αναδεικνύονται και να στελεχώνουν τα μικρά κλιμάκια των εθνικών ομάδων.

Εκεί δεν έχασε ούτε έναν τίτλο στα τρία χρόνια που έμεινε. Τι τίτλο δηλαδή να χάσει, εδώ δεν έχασε ούτε ένα ματς τις δύο σεζόν. Πήρε τρία σερί πρωταθλήματα, τα δύο τελευταία (2019, 2020) χωρίς να ηττηθεί σε 77 παιχνίδια, αφού μέτρησε 70 νίκες και επτά ισοπαλίες.

Τον Οκτώβριο του 2020 ηρθε η ευκαιρία του για τον πάγκο της πρώτης ομάδας, όταν η ρήτρα του Άμπελ Φερέιρα πληρώθηκε από την Παλμέιρας, κι εκείνος πήρε τα ηνία της ομάδας μέχρι το φινάλε της σεζόν.

Όχι μόνο έκανε αρκετά καλή δουλειά αναλαμβάνοντας μία ομάδα που δεν ήταν δική του, αλλά βοήθησε στο να κλείσει η σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατακτώντας τον πρώτο του τίτλο σε επίπεδο πρώτης ομάδας, το Κύπελλο Ελλάδος, τον τελευταίο τίτλο που έχει κατακτήσει ο ΠΑΟΚ.

Η επιστροφή του Ραζβάν Λουτσέσκου όμως δεν επέτρεψε στον Ουρουγουανό τεχνικό να συνεχίσει το έργο του. Ωστόσο δεν επέστρεψε στην Κ19, αλλά του δόθηκε η δυνατότητα να αναλάβει ένα νέο πρότζεκτ, αυτό της δεύτερης ομάδας του ΠΑΟΚ, που τότε ξεκινούσε. Έμεινε εκεί τα πρώτα δύο της χρόνια δίνοντας ευκαιρίες σε πολλά παιδιά της Κ19, αλλά της πρώτης ομάδας, που δεν έβρισκαν χρόνο συμμετοχής εκεί.

Από τα χέρια του όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν ο Κωνστανέλιας, ο Τζόλης, ο Τσιγγάρας, ο Κουλιεράκης, ο Λύρατζης, ο Τσαούσης, ο Χατζηστραβός, ο Παναγιώτου, ο Ουεντραογκό, ο Κούτσιας, τα αδέρφια Τζίμα και πολλοί άλλοι, που ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα τους να τους δούμε.

Η πρόκληση του Πανσερραϊκού που αποδέχθηκε

pablo_garcia_pans

Το καλοκαίρι του δόθηκε η ευκαιρία να κάτσει για πρώτη φορά σε πάγκο πρώτης ομάδας της Superleague, όντας μακριά από την «ομπρέλα» του ΠΑΟΚ.

Πολλοί μπορεί να φοβόντουσαν στην θέση του να αναλάβουν μία ομάδα που είχε επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία μετά από μία ντουζίνα χρόνια, όμως εκείνος δεν ένιωσε ποτέ τον φόβο ή τουλάχιστον δεν θα τον έκανε ποτέ αυτό να κάνει πίσω. Όπως δεν έκανε και ποτέ στην ποδοσφαιρική του ζωή.

Όχι μόνο ανέλαβε τον Πανσερραϊκό, αλλά τον μετέτρεψε και σε μία ομάδα που δεν παίζει για να μαζέψει βαθμούς και να σωθεί, αλλά για να κερδίσει κάθε ματς. Και όχι με το κλασσικό στυλ ποδοσφαίρου που έχουν οι ομάδες που ανεβαίνουν στην μεγάλη κατηγορία στην Ελλάδα, αλλά παίζοντας ωραία μπάλα, με τα θετικά αλλά και τα αρνητικά και τα ρίσκα που μπορεί να ενέχει μία τέτοια απόφαση.

Μέχρι στιγμής πάντως η εικόνα των «λιονταριών» στο γήπεδο, αλλά και ο πίνακας της βαθμολογίας δικαιώνει την επιλογή αυτή του Πάμπλο Γκαρσία, αφού οι Σερραίοι είναι μία από τις πιο fun to watch ομάδες του πρωταθλήματος εβρισκόμενοι ταυτόχρονα στην 8η θέση της βαθμολογίας, στο +7 από τις θέσεις του υποβιβαμσού, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Κι όλα αυτά χωρίς η ομάδα να έχει κάνει τις φαντεζί μεταγραφικές κινήσεις, αλλά κάνοντας κινήσεις ουσίας στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Η εξέλιξη και η βελτίωσή της ήρθε μέσα από την δουλειά που καταβάλει ο ίδιος ο προπονητής και οι παίκτες του, οι οποίοι όσο ακολουθούν τις οδηγίες του στο γήπεδο βγάζουν μία πολύ ωραία εικόνα.

Μπορεί ακόμη φυσικά να υπάρχουν κάποια πράγματα που θέλουν δουλειά, όμως μην ξεχνάμε πως ο Ουρουγουανός τεχνικός δεν έχει συμπληρώσει ακόμα στην ομάδα ούτε μισό χρόνο. Διατήρησε κάποιους παίκτες της από πέρυσι, έφερε δύο δικά του παιδιά από τον ΠΑΟΚ Β' (Χατζηστραβός και Ουεντραογκό), έκανε κάποιες μεταγραφές τόσο από την Superleague 2 (Άλεξιτς, Τομάς, Γκοτζαμανίδης) όσο και από το εξωτερικό (Πηλέας, Μπέργκστρομ, Ντάνκερλουι, Χόβαν) ενώ έκανε και την υπέρβαση με τον Μασαρίποφ, που, αν και βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία προσαρμογής, έχει ήδη αρχίσει να δείχνει κάποια από τα καλά του στοιχεία.

Όπως και να 'χει, το Σάββατο (25/11-19:30) θα είναι μία πολύ ιδιαίτερα μέρα τόσο για τον ίδιο τον Πάμπλο Γκαρσία όσο και για την οικογένεια του ΠΑΟΚ και το κλίμα προβλέπετε να είναι άκρως συγκινησιακό στην επιστροφή του Τσε στον τόπο που λατρεύτηκε, στον Τούμπα που αγάπησε και αγαπήθηκε.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα