Ο ΠΑΟΚ με έξι κομμένους διαιτητές, η ΑΕΚ με 18 φάουλ μπροστά σε Νορβηγό ρέφερι!

Ο ΠΑΟΚ με έξι κομμένους διαιτητές, η ΑΕΚ με 18 φάουλ μπροστά σε Νορβηγό ρέφερι!

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον αυριανό αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ σχολιάζοντας ιδιαίτερα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαιτησία. Για όσα έχουν προηγηθεί αναφορικά με τον ΠΑΟΚ και όσα σχετίζονται με το ιδιαίτερο στυλ της Ένωσης.

Προχθές έγραφα ότι δεν θέλω να σχολιάζω τις απόψεις του Λουτσέσκου για τη διαιτησία και ένας λόγος είναι ότι… έχω τις δικές μου. Προσπαθώ να μην γράφω έτσι γενικά και θεωρητικά, δεν γράφω για να… γράφω με διάφορους βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς, αλλά πάντα επιμένω με στοιχεία και πολύ-πολύ συγκεκριμένα. Σήμερα, θα επιμείνω αρκετά σε τέτοια ζητήματα, με αφορμή όσα προηγήθηκαν, αλλά και τον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που ακολουθεί.

Οι πολλοί στέκονται στο ότι ο ΠΑΟΚ με τη νεανική του ομάδα και την τρομερή βελτίωσή του μέσα στη χρονιά, παραπάτησε στην Τρίπολη λόγω και της απίστευτης παράβλεψης από πλευράς διαιτητών και VAR να ελέγξουν την τελευταία φάση. Το ψέμα που πήγαν να μας περάσουν ότι δήθεν έλεγξαν πλήρως την τριπλή πιθανή παράβαση (εκτεθειμένος Μπαράλες που σκύβει, εκτεθειμένος Σίτο που παίρνει το ριμπάουντ και πιθανό επιθετικό φάουλ στον Ίνγκασον) μέσα σε 10-15 δευτερόλεπτα από τότε που μπήκε το άκυρο γκολ μέχρι τη στιγμή που σφύριξε ο διαιτητής τη λήξη, ας το πουν πουθενά αλλού.

Οι VAR όταν απολογήθηκαν, αντί να παραδεχθούν ότι… «δεν είδαμε τίποτα» προτίμησαν να πουν το απίστευτο ψέμα… «το ελέγξαμε και θεωρήσαμε ότι είχε τελειώσει η επιθετική ανάπτυξη της ομάδας». Κάτι τέτοιο αποκλείεται να υιοθετήθηκε από την ΚΕΔ που τους έστειλε σπίτι τους. Πολλοί λοιπόν στάθηκαν σε αυτή τη δημόσια «συγνώμη» στον ΠΑΟΚ, σε ένα πρωτοφανές γεγονός, όπως απίστευτη ήταν και η αλλοίωση αποτελέσματος σε βάρος του Δικεφάλου, που επέφερε και τον αποκλεισμό από τους ορισμούς των τριών εμπλεκόμενων διαιτητών.

Μαζί με τους παραπάνω, λίγοι ακόμη θυμήθηκαν ότι για τρομακτικό λάθος σε βάρος του ΠΑΟΚ, τιμωρημένος είναι και ο διαιτητής Διαμαντόπουλος! Τι έκανε αυτός; Του έδειξε και του απέδειξε ο VAR ότι στο ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός ο επιθετικός των φιλοξενούμενων βούτηξε για να κερδίσει πέναλτι χωρίς να υπάρχει επαφή με τον Κοτάρσκι! Ο Διαμαντόπουλος ήθελε να δείξει ότι… «δεν μασάει» δεν παραδέχθηκε το λάθος, δεν πήρε πίσω την απόφαση και τώρα επί ένα μήνα κάθεται σπίτι και βλέπει τους άλλους να σφυρίζουν, με τον εαυτό του να έχει το στίγμα του χοντρού λάθους, πέρα από τα μεροκάματα που χάνει από τους μη ορισμούς.

Πόσοι λοιπόν είναι όλοι οι τιμωρημένοι από την ΚΕΔ και κομμένοι διαιτητές εξαιτίας λαθών κατά του ΠΑΟΚ; Τέσσερις; Αμ δε…

Στον αγώνα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ του Καραϊσκάκης, ο διαιτητής Τρεϊμάνις μαζί και ο VAR Πινέιρο, πήραν πίσω το καταφανέστατο διπλό πέναλτι στον Ολιβέιρα, σε ένα από τα μεγαλύτερα φετινά λάθη στο πρωτάθλημα. Και αυτό σε βάρος του ΠΑΟΚ! Λίγοι θυμούνται τι ακολούθησε… Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε και η ΕΠΟ έβγαλε και πάλι ανακοίνωση! Εγώ δεν την ξεχνάω: «Η ΕΠΟ και η ΚΕΔ αναφέρουν στην από 26/7/2022 ανακοίνωσή τους ότι οποιεσδήποτε διαιτητικές αποφάσεις ξένων διαιτητών (εφόσον κρίνονται ως σοβαρές) θα αποστέλλονται μέσω βίντεο στις αντίστοιχες ομοσπονδίες και στην UEFA.

Λάβαμε επιστολή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την οποία ζητούν την αποστολή σχετικού βίντεο που αφορά στην ακύρωση κατακυρωθέντος πέναλτι, μετά την ανασκόπηση μέσω VAR, υπέρ της ομάδας τους στον πρόσφατο αγώνα μεταξύ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και ΠΑΟΚ.

Το αίτημα αυτό θα ικανοποιηθεί με την αποστολή του βίντεο προς τις ομοσπονδίες της Πορτογαλίας και της Λετονίας και την Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA»

Το λάθος απασχόλησε και φυσικά κρίθηκε. Προσέξτε: Ο γνωστός Λετονός Τρειμάνις που πρωτοήρθε να σφυρίξει στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2020 και από τότε ορίζονταν σε ελληνικά παιχνίδια τρεις με τέσσερις(!) φορές το χρόνο, δεν ξανακλήθηκε, δεν ξαναπήρε μεροκάματο από εδώ! Τα ίδια και ο πιο γνωστός VAR , ο Πορτογάλος Πινέιρο!

Άρα: Ο ΠΑΟΚ φέτος μετράει έξι(!!) κομμένους διαιτητές, οι οποίοι με απίστευτα και πρωτοφανή λάθη σε βάρος του, επιχείρησαν και αλλοίωσαν την εικόνα αγώνων του, το αποτέλεσμα και φυσικά ολόκληρο το πρωτάθλημα με την απόφαση της Τρίπολης που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί σε ελληνικά γήπεδα. ΈΞΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΟΜΜΕΝΟΙ!

Κάπως έτσι φέτος στην Ελλάδα μετράμε ανακοινώσεις πριν από τα ματς από ομάδες που προσπαθούν να επηρεάσουν καταστάσεις ακόμη και αν πρόκειται να τους σφυρίξουν Elite διαιτητές και συγνώμες ή κομμένους διαιτητές μετά τα ματς σε αγώνες του ΠΑΟΚ! Πόσο ακόμη;

Ο Νορβηγός και τα φάουλ

Αλλάζουμε θέμα και πάμε στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ το αυριανό. Έγραψα και σε περασμένο blog ότι από τη μία είναι ο πολύ βελτιωμένος ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου που παίζει πραγματικά πολύ σωστό ποδόσφαιρο σε κάθε φάση του και από την άλλη η εντυπωσιακή ΑΕΚ του Αλμέιδα που χαρακτηρίζεται από την ορμή στο παιχνίδι της, από τις εντάσεις με τις οποίες αγωνίζεται, από τη δύναμη της έδρας της και από το σκληρό παιχνίδι στο όριο του φάουλ, σε μία μπασκετική έκφραση που βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην ομάδα της Ένωσης. Η προσωποποίηση όλων των παραπάνω είναι –ξεκάθαρα- ο Αραούχο.

Ο αρχηγός της ΑΕΚ ο οποίος φέτος άλλαξε ρόλο, παίζει παντού, τα δίνει όλα, τρέχει πάρα πολύ και φυσικά πέφτει πολύ δυνατά-άσχημα πάνω στην μπάλα. Ο Αραούχο στον οποίο εγώ υποστηρίζω ότι οι διαιτητές χαρίζονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως ακριβώς και στην ΑΕΚ που γενικά δεν χρεώνεται όσα φάουλ κάνουν οι παίκτες της. Ούτε ως φάουλ, ούτε ως κάρτες, κάτι που εμφανώς ζήσαμε στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 τότε που ο Πολωνός διαιτητής μέχρι να γίνει το 2-0 έπαιζε λες και ήθελε να εξυπηρετήσει το σχέδιο των γηπεδούχων για σκληρό παιχνίδι, με αποκορύφωμα και πάλι τις κάρτες που δεν έδειξε στον Αραούχο αρκετές φάσεις.

Εδώ να σημειώσω ότι η ΑΕΚ στην οποία χαρίζονται πολλοί διαιτητές, είναι η πρώτη ομάδα και με διαφορά στα εις βάρος της φάουλ στο πρωτάθλημα, έχοντας και ένα ματς λιγότερο! Οι αριθμοί με τα 381 φάουλ στα 21 ματς επιβεβαιώνουν το σκληρό παιχνίδι, όχι και οι κίτρινες κάρτες με την Ένωση 11η στη σχετική λίστα. Ο Αραούχο που είναι ο πρώτος της ΑΕΚ και με διαφορά από τους άλλους στα φαουλ που του χρεώνονται έχοντας διπλάσιο αριθμό(!) από τον επόμενο, έχει μόλις τρεις κίτρινες κάρτες και καμία κόκκινη!

Στον αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ ο τρόπος που (δεν) σφύριξε ο Πολωνός διαιτητής έπαιξε ρόλο στην εικόνα της αναμέτρησης. Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη εκείνη την εποχή και μέσα στην έδρα της λογικά θα κέρδιζε χωρίς και τη νοοτροπία σφυριγμάτων του διαιτητή.

Επειδή όμως ο τρόπος που παίζει η ομάδα του Αλμέιδα είναι πραγματικά ξεχωριστός και πολύ δυναμικός έως σκληρός (ο κόσμος της κάθε ομάδας πάντα αγαπάει αυτό το στυλ, αλλά υπάρχουν και κανόνες…) πρέπει να δούμε τα δεδομένα που έχουμε ενόψει του ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Εδώ όπου σαφώς και παίζει ρόλο ποιος σφυρίζει. Προσέξτε, γιατί μερικοί δεν καταλαβαίνουν, ή κάνουν τους χαζούς. ΔΕΝ γράφω ότι η ΑΕΚ θα ευνοηθεί. Σημειώνω ένα καθαρά ποδοσφαιρικό θέμα, το οποίο (όπως στο μπάσκετ πολλές φορές με τις άμυνες) μπορεί να παίξει ρόλο στην εξέλιξη. Και το θέμα είναι: Πώς παίζουν οι ομάδες, πώς σφυρίζει ο διαιτητής.

Νορβηγός ο διαιτητής! Σκανδιναβός με άλλη κουλτούρα στο ποδόσφαιρο, στο παιχνίδι και την εξέλιξή του με τους καθαρούς χρόνους στους οποίους παίζεται και φυσικά στην συχνότητα των σφυριγμάτων. ΚΑΜΙΑ σχέση με τους δικούς μας δηλαδή…

Για δείτε τώρα: Ο Νορβηγός Έσκας που έχει να παίξει φέτος πάνω από τρεις μήνες και αυτό φυσικά δεν είναι καλό, σφύριξε τελευταία τέσσερα παιχνίδια ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τρία για ομίλους Champions League και Europa και ένα εθνικών ομάδων για το Nations. Σε αυτούς τους αγώνες κατά Μέσο Όρο σφύριξε 17 φάουλ και έβγαλε τρεις κίτρινες κάρτες. Μόνο η ΑΕΚ στα παιχνίδια της, γνωρίζετε πόσα φάουλ κάνει ή τέλος πάντων πόσα φάουλ χρεώνεται; Και όμως 18 κατά μέσο όρο! Μόνο η ΑΕΚ και όχι ο εκάστοτε αντίπαλός της. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο για το τι μπορεί να συμβεί αύριο στην Τούμπα και τα μέτρα που η κάθε πλευρά οφείλει να λάβει…

Αυτά για ένα από τα πολύ-πολύ σοβαρά στοιχεία που αύριο μπορεί να παίξουν ρόλο στην εικόνα της αναμέτρησης , αφού πέρα από τους διαιτητές που οφείλουν να έχουν γνώση για τις ομάδες και τους παίκτες που έχουν να σφυρίξουν (πχ Αραούχο) και οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να ξέρουν πώς σφυρίζει ο κάθε διαιτητής, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για παιχνίδι ειδικών συνθηκών, όπως αυτό το αυριανό ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, των δύο καλύτερων ομάδων που βλέπουμε στα ελληνικά γήπεδα τους τελευταίους μήνες.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.