Ο ΠΑΟΚ του Νοεμβρίου θα έβαζε έξι γκολ στη Λέφσκι

Ο ΠΑΟΚ του Νοεμβρίου θα έβαζε έξι γκολ στη Λέφσκι

Ο ΠΑΟΚ του Νοεμβρίου θα έβαζε έξι γκολ στη Λέφσκι

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει από την Κύπρο όπου προετοιμάζεται ο ΠΑΟΚ για την ομάδα του Λουτσέσκου που προοδεύει κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο χθεσινό φιλικό παιχνίδι.

«Χαίρω πολύ…». «Και τι μας νοιάζει τώρα αφού έγινε ζημιά…». «Ας τα έβαζε…». «Με αν δεν γίνεται δουλειά». Αυτές είναι μερικές μόνο από τις επιθετικές απαντήσεις-αντιδράσεις στην ανάγνωση του τίτλου για όσα ΔΕΝ έκανε η ομάδα του Λουτσέσκου στα πρώτα καλοκαιρινά της παιχνίδια. Ας πάμε όμως στην ουσία…

Για 23η φορά τονίζω ότι: Η ζημιά που έπαθε ο ΠΑΟΚ στα ματς με τη Λέφσκι ήταν και είναι πολύ-πολύ-πολύ μεγάλη. Γι αυτή την αποτυχία ΔΕΝ υπάρχει καμία δικαιολογία. Την μεγάλη ευθύνη για τον οδυνηρό αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από την Ευρώπη την έχει ο Ραζβάν Λουτσέσκου που δεν εκτίμησε σωστά τα παιχνίδια και δεν πρόλαβε να ετοιμάσει στο παραμικρό μια ομάδα να τα αντιμετωπίσει, χάνοντας κατά κράτος την τακτική μάχη από τον αντίπαλο προπονητή με το παράδοξο στήσιμο μέσα στο γήπεδο. Αυτά τα βασικά κατά τη γνώμη μου, για να μην ξεχνιόμαστε και να μην παρεξηγηθούμε. Προχωράμε…

Χθες ο ΠΑΟΚ έδωσε ένα πρώτο χειμερινό φιλικό παιχνίδι και επικράτησε με 4-1 της έκτης ομάδας στη Λίγκα του Ισραήλ. Η εμφάνισή του σε αρκετά διαστήματα είχε κοινά σημεία με τα τελευταία επίσημα παιχνίδια του πρωταθλήματος, τότε που είδαμε μια ομάδα η οποία έπαιζε πιο άμεσο ποδόσφαιρο, έχοντας και πιο aggressive συμπεριφορά στην προσπάθεια επανάκτησης της μπάλας. Αυτό περιμέναμε. Από το 20’ και μέχρι το 45’ κυρίως, αλλά και μετά το 70’ ο ΠΑΟΚ άρεσε. Ήταν θεαματικός, πέρα από την ουσία με τα τέρματα που σημείωσε. Όταν ένα σύνολο ανοίγει με τόσο ωραίο και αποτελεσματικό τρόπο την άμυνα του αντιπάλου, όταν βγαίνουν τόσοι συνδυασμοί που οι σκόρερ μπαίνουν με την μπάλα στα δίχτυα έχοντας ξεπεράσει αμυντικούς και τερματοφύλακα και όλα αυτά ΔΕΝ συνδυάζονται με κενά πίσω και κακές μεταβάσεις, τότε όλη η εικόνα είναι θετική. (Αλήθεια είναι ότι το γκολ χθες ο ΠΑΟΚ το «έφαγε» στη μετάβαση και ήταν μία κακή στιγμή).

Το παράδοξο με τις επιθετικές συνεργασίες του πρώτου ημιχρόνου είχε να κάνει με το ότι σε αυτές πρωταγωνίστησαν «άσχετοι» παίκτες με τον κορμό της ομάδας. Ο Μουργκ! Ο Μπράντον Τόμας! Ο Μπίσεσβαρ με τον Αντρέ Ρικάρντο!! (Μαζί και οι Σοάρες με τον ο Αουγκούστο).

ΛΕΦΣΚΙ, ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ

Εδώ είμαστε! Και επιστρέφουμε στο καλοκαίρι. Έχει σημασία ποιοι έπαιξαν κόντρα στη Λέφσκι; Όλο το σύνολο ήταν ανέτοιμο! Άγνωστοι μεταξύ τους! Χωρίς αυτοματισμούς, χωρίς να έχουν εμπεδώσει την κεντρική φιλοσοφία και χωρίς τη νοοτροπία του ΠΑΟΚ και του Λουτσέσκου. Ήταν εκείνα τα ματς όπου οι Βούλγαροι έπαιζαν άμυνα 25- 30 μέτρα από την περιοχή τους και ο ΠΑΟΚ «κατάφερε» να μην βγάλει ούτε επίθεση. Ούτε οφσάιντ δεν βγήκαν οι παίκτες του!! Υποψία φάσης δεν έκαναν! Δεν ήταν καθόλου καλά η ομάδα.

Τώρα που ο ΠΑΟΚ «πετάει» και πέρα από τις νίκες προσφέρει θέαμα με το πιο γρήγορο και άμεσο ποδόσφαιρο, έχει τόσο μεγάλη σημασία ποιοι ακριβώς παίζουν; Ποιοι συνεργάζονται; Τώρα και σιγά-σιγά, γιατί δεν πρέπει να βιαζόμαστε, φαίνεται ότι το συνδυαστικό ποδόσφαιρο μπορεί και να βγει ακόμη και από τους πιο…αντιπαθητικούς για τον κόσμο. Από… αδιάφορους, παππούδες, από αργούς, ανενεργούς και πολλούς άλλους που τα «άκουγαν» στο κακό διάστημα της μικρής αυτοπεποίθησης. Εδώ είναι ένα μυστικό.

Στον ΠΑΟΚ τώρα όλοι πιστεύουν στη φιλοσοφία της ομάδας. Έχουν πίστη σε αυτό που παίζουν και δεν φοβούνται. Ο φόβος του λάθους μετά τον αποκλεισμό και τους απίστευτους βαθμούς που έχασε η ομάδα σε ΟΦΗ και Λεβαδειακό, έφερε το παράλληλο ποδόσφαιρο της ανασφάλειας. Τώρα, σε επίσημα και φιλικά βλέπουμε τον ΠΑΟΚ του άμεσου παιχνιδιού και της αυτοπεποίθησης.

Το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ ήταν εντελώς ανέτοιμος. Η αποτυχία έφερε το ποδόσφαιρο της ασφάλειας και τώρα που όλοι έχουν εμπεδώσει τα πάντα και πιστεύουν στο σχέδιο, η σύνθεση της ενδεκάδας έχει δευτερεύουσα σημασία. Φυσικά και πρέπει να παίζουν οι 11 που ΜΑΖΙ θα αγωνίζονται καλύτερα (και όχι απαραίτητα οι 11 καλύτεροι) αλλά καλώς ή κακώς όλα δείχνουν ότι ο χρόνος δούλεψε και δουλεύει υπέρ της σωστής ομαδικής λειτουργίας. Φαίνεται όμως ότι οι βασικές ιδέες εφαρμόζονται ακόμη από πολλούς παίκτες.

Αν δηλαδή αυτός ο ΠΑΟΚ, ανεξάρτητα από την ενδεκάδα, έπαιζε τώρα με τη Λέφσκι, εκείνη την ομάδα με την άμυνα τόσο ψηλά (όπως και χθες σε πολλές περιπτώσεις οι Ισραηλινοί) η ομάδα του Λουτσέσκου θα της έβαζε τουλάχιστον έξι γκολ! Η εξέλιξη της ομάδας, η δουλειά της που εμπεδώθηκε από τους παίκτες και η αυτοπεποίθηση που απέκτησαν, έχει αλλάξει όλη την εικόνα. Η οποία βέβαια θα γίνει ακόμη καλύτερη και με έναν ακόμη μεσοεπιθετικό στο 10, έναν παίκτη που θα έχει γκολ. Έτσι πιστεύω.

Το πολύ θετικό είναι ότι μετά από αρκετό καιρό ο Λουτσέσκου κατάφερε να μετράει πάνω από 16-18 ενεργούς και καλούς για το σχέδιο της ομάδας παίκτες.

Αυτά και πολλά άλλα περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και στα επόμενα φιλικά εδώ στην Κύπρο. Τα ματς αυτά μόνο αδιάφορα δεν είναι για την ομάδα που χτίζεται. Η εικόνα μετράει ιδιαίτερα και τα αποτελέσματα ακολουθούν. Ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλη ανάγκη να συνεχίσει στο πρωτάθλημα από εκεί που σταμάτησε στις αρχές Νοεμβρίου και τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά.

Για να δούμε τι θα γίνει και με τη διαχείριση του Κούρτιτς όταν αυτός επιστρέψει. Μαζί και του Ντάντας βέβαια που ειδικά στο κομμάτι της επανάκτησης μπάλας έχει κι αυτός τα θέματά του. Τα οποία βεβαίως εκτοξεύονται όταν παίζουν μαζί ο αδύναμος Πορτογάλος με τον αργό Σλοβένο.

Θα δούμε…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.