H προοπτική του τίτλου υποχρεώνει τον Παναθηναϊκό να ενισχυθεί άμεσα και σημαντικά

H προοπτική του τίτλου υποχρεώνει τον Παναθηναϊκό να ενισχυθεί άμεσα και σημαντικά

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
H προοπτική του τίτλου υποχρεώνει τον Παναθηναϊκό να ενισχυθεί άμεσα και σημαντικά

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Παναθηναϊκό και την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου σε μια συνθήκη πρωτόγνωρη για τον σύλλογο τα τελευταία χρόνια.

Η συνθήκη η οποία έχει διαμορφωθεί στον Παναθηναϊκό στη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο είναι μοναδική και πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του συλλόγου τη τελευταία δεκαετία. Δεν είναι ''ξένη'' με το κλαμπ, με την ιδιοσυγκρασία, το μέγεθός του αλλά είναι δεδομένα κάτι ξεχωριστό με όσα βίωνε ο σύλλογος από το 2012 και έπειτα. Σε οποιαδήποτε μεταγραφική συζήτηση, λοιπόν, αυτό που θα πρέπει να έρχεται στο προσκήνιο, αυτό που θα πρέπει να τονίζουν άπαντες εντός και εκτός οργανισμού είναι το διακύβευμα.

Μετά από αυτόν τον πρώτο γύρο, μετά από 12 νίκες και 1 ισοπαλία και μετά το +8 από την δεύτερη ΑΕΚ και το +12 από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, ο στόχος του Τριφυλλιού είναι ένας και μοναδικός. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κάτι που φάνταζε και ήταν υπερβατικός σκοπός το καλοκαίρι αλλά έγινε απόλυτα εφικτός και ρεαλιστικός χάρη στη δουλειά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, της διοίκησης, του τεχνικού επιτελείου και των ποδοσφαιριστών. Οι ''πράσινοι'' χάρη στη πρόοδο, την αποτελεσματικότητα και το ποδόσφαιρό τους άλλαξαν την συζήτηση στο ελληνικό πρωτάθλημα και παράλληλα άλλαξαν και την δική τους ζωή.

Στο φινάλε του πρώτου γύρου, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός που είναι πρώτος και καλύτερος σε όλα έχει ένα σημαντικό προβάδισμα από τους διώκτες του, διαθέτει μία ομάδα που επιβεβαιώνει κάθε αγωνιστική ότι αντέχει στη πίεση του πρωταθλητισμού, αναδεικνύει συνεχώς νέους πρωταγωνιστές μέσα από το σύνολο και έχει μπροστά του μια χρυσή, μια μοναδική ευκαιρία. Να κατακτήσει τον τίτλο μετά από δεκατρία ολόκληρα χρόνια. Δεκατρία. Το ξαναγράφουμε για να καταλάβουμε το πόσο μεγάλο και σημαντικό είναι το ζητούμενο για τον σύλλογο, σε μία σεζόν που στο 1/3 κύλησε ονειρικά.

Για να μπορέσει να αυξήσει τις πιθανότητες της επιτυχίας, για να μπορέσει να γίνει ακόμη καλύτερος είναι υποχρεωμένος να ενισχυθεί σημαντικά και άμεσα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Καμία μεταγραφή, κανένα νέο πρόσωπο δεν μπορεί να σου εγγυηθεί, δεν σου έχει σίγουρο το ''μπαίνω και κάνω διαφορά'' αλλά σου αυξάνει τις πιθανότητες να πετύχεις.

Πόσω μάλλον όταν αυτά τα νέα πρόσωπα επιλέγονται με βάση ένα συγκεκριμένο, σταθερό και απόλυτα ταιριαστό game model και όχι κατά τύχη. Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν πως το ''μυστικό'' της επιτυχίας στις μεταγραφικές επιλογές του Γιοβάνοβιτς έχει να κάνει με δύο πράγματα, παρά το γεγονός πως ο σύλλογος βρίσκεται μακριά από τα πρότυπα οργάνωσης και scouting που απαιτεί η εποχή.

Ποιά είναι είναι αυτά τα δύο πράγματα;

  • Με την αύξηση των οικονομικών πόρων, ο Παναθηναϊκός μεγάλωσε την διαθέσιμη δεξαμενή των επιλογών. Όλα τα προηγούμενα χρόνια λέγαμε και γράφαμε το αυτονόητο. Όταν ψωνίζεις αποκλειστικά ελεύθερους και ''στοιχήματα'' οι πιθανότητες δεν είναι πολλές. Όταν, όμως, μπορείς να αγοράζεις και να επενδύεις σε παίκτες που η καριέρα τους είναι είτε σε ανοδική πορεία είτε σε μια σταθερότητα, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται. Όλοι όσοι ήρθαν ήταν πρωταγωνιστές στις ομάδες τους, πέρσι ή τα προηγούμενα χρόνια.
  • Με την ξεκάθαρη άποψη του προπονητή για αυτό που θέλει να παίξει, για αυτό που θέλει να παρουσιάσει πάνω στο χορτάρι. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε κλαμπ να διαθέτει έναν τεχνικό με ξεκάθαρες ιδέες για το ποδοσφαιρικό του σχέδιο. Ο Ιβάν ήξερε από την πρώτη στιγμή τι θέλει να κάνει, ήξερε με ποιους παίκτες θα το πετύχει και καθεμία μεταγραφή... έκρυβε από πίσω μία ή περισσότερες στοχεύσεις πάνω στο παιχνίδι της ομάδας του.

Στην εξίσωση της ενίσχυσης του Τριφυλλιού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το βάθος της ομάδας διαταράχθηκε σημαντικό από δύο πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Εκτός ο βασικός αριστερός εξτρέμ(Αϊτόρ), εκτός και η εναλλακτική λύση στη μεσαία γραμμή για το δημιουργικό κομμάτι(Τρουιγιέ). Όταν σε ένα μικρό και ευέλικτο ρόστερ χάνεις δύο ποδοσφαιριστές, προφανώς και το μίνιμουμ των μεταγραφών θα πρέπει να είναι δύο. Να καλύψεις τα κενά. Η προοπτική για την κατάκτηση του τίτλου, όμως, αλλάζει το στάτους των ποδοσφαιριστών που αναζητά η ομάδα.

Από κει και πέρα, στη συζήτηση για τη μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου είναι σημαντικό να τονίσουμε το εξής. Είναι σωστό να διαχωρίσουμε το ρεπορτάζ από την άποψή μας, ώστε να είναι ξεκάθαρο τι θέλει να κάνει το κλαμπ και τι μπορεί να πιστεύει ο καθένας από εμάς που έχουμε την δυνατότητα να εκφράζουμε δημόσια την άποψή μας.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, όπως αναφέραμε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ, αυτή την στιγμή αναζητά στην αγορά έναν δημιουργικό κεντρικό μέσο(8-10), έναν αριστερό εξτρέμ για να καλύψει το κενό του Αϊτόρ(Βέρμπιτς-Αϊτόρ ήταν το δίδυμο των επιλογών μέχρι τον τραυματισμό του Ισπανού) και έναν δεξιό εξτρέμ που θα αποτελέσει μπακ-απ του Παλάσιος, καθώς στο έμψυχο δυναμικό αυτό τον ρόλο τον έχει ο Γιώργος Βαγιαννίδης που δεν είναι εξτρέμ, ούτε μπορεί να σου αλλάξει ένα παιχνίδι.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο βάσει των όσων προκύπτουν από το ρεπορτάζ είναι πως οι δύο από τους τρεις, θα είναι ενδεκαδάτοι. Δεν θα έρθουν ως εναλλακτικές λύσεις αλλά θα είναι εν δυνάμει βασικοί. Για να το κάνουμε ακόμη πιο ξεκάθαρο δεν θα είναι παίκτες ''τύπου Τρουιγιέ'' ή ''τύπου Τσέριν και Τσοκάι'' ως προς τον πρότερο ποδοσφαιρικό τους βίο. Θα είναι παίκτες που θα αποκτηθούν για να κάνουν την διαφορά και όχι για να έχουν έναν ''δεύτερο'' ρόλο. Μία απόλυτα σωστή αξιολόγηση της κατάστασης από τον σύλλογο, καθώς όπως είπαμε και παραπάνω: Το διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό.

Πάμε τώρα και στην δική μας ταπεινή άποψη. Από το περασμένο καλοκαίρι ήταν ξεκάθαρο πως ο Παναθηναϊκός έπρεπε να προσθέσει στη μεσαία του γραμμή γκολ και παραγωγή με σημαντική συχνότητα. Μέχρι στιγμής από τους κεντρικούς του χαφ έχει πάρει 1 γκολ από τον Τσέριν, 2 ασίστ από τον Μπερνάρντ, 2 ασίστ από τον Ρούμπεν. Κουρμπέλης και Τσοκάι μηδέν, ο Τρουγιέ τραυματίστηκε.

Άπαντες συνεισφέρουν στο κομμάτι της ισορροπίας, ο καθένας έχει τον δικό του ρόλο και τον εκτελεί καλά πάνω στο χορτάρι είτε στο δημιουργικό είτε στο ανασταλτικό κομμάτι αλλά είναι μια πραγματικότητα πως κανείς από τους χαφ του Παναθηναϊκού δεν αποτελεί σημείο αναφοράς στο γκολ. Σίγουρα περιμένει κανείς πολλά περισσότερα πράγματα από τον Μπερνάρντ αλλά ο Βραζιλιάνος ούτε ως εξτρέμ ήταν κάποιος με πολλά γκολ. Το μυαλό του είναι στην ασίστ και θυμάμαι στη συνέντευξή μας να το αναφέρει ως το... παράπονο του πατέρα του, που τον θέλει περισσότερο να εκτελεί παρά να μοιράζει. Οι ''πράσινοι'' θέλουν κάποιον στο ''8-10'' που να μπορεί με την μπάλα στα πόδια να διασπάσει τις γραμμές με progressive runs, που να μπορεί να πατάει την περιοχή για να ολοκληρώσει μια επίθεση, που θα έχει στο ποδοσφαιρικό του dna το γκολ και παράλληλα θα είναι σύγχρονος ως προς τα αμυντικά του καθήκοντα, δεν θα αποτελεί ''τρύπα'' όταν η ομάδα του δεν έχει την μπάλα.

Από κει και πέρα, στα άκρα της επίθεσης. Ο Παναθηναϊκός μετά τον τραυματισμό του Αϊτόρ και του Παλάσιος, έφτασε στο σημείο να έχει στον πάγκο μόνο τον Φώτη Ιωαννίδη για να αλλάξει πράγματα πάνω στο χορτάρι. Ο Έλληνας φορ ανταποκρίθηκε, είχε άμεση συμμετοχή σε 7 βαθμούς αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι μια νορμάλ κατάσταση αυτή που έζησε το Τριφύλλι. Έπρεπε να έχει αποκτηθεί δεξιός εξτρέμ ως μπακ απ του Σεμπαστιάν Παλάσιος και η ανάγκη επιβεβαιώθηκε στη τελευταία ημέρα των μεταγραφών του καλοκαιριού, όταν οι ''πράσινοι'' ήταν μια ανάσα από ποδοσφαιριστή σε αυτή την θέση. Για να έγινε κίνηση τότε σημαίνει πως είχε διαπιστωθεί το κενό, το οποίο δεν καλύφθηκε εκ των έσω κατά την διάρκεια του πρώτου γύρου.

Φυσικά και η απουσία του Αϊτόρ γεννά την ανάγκη για έναν ποδοσφαιριστή στη θέση του, ανεξάρτητα από το αν ο Μπένιαμιν Βέρμπιτς θα ανεβάσει την απόδοσή του στον δεύτερο γύρο. Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ δυνατός στο αριστερό ''φτερό'' με τον Ισπανό και τον Σλοβένο και αυτή η δύναμη χάθηκε μετά την ρήξη χιαστών του Ίβηρα εξτρέμ. Μπορεί κάποιος να πει ''και ποιος θα παίζει''; Η απάντηση είναι εύκολη. Όποιος είναι σε καλύτερη κατάσταση. Οι ομάδες που διεκδικούν τίτλους είναι υποχρεωμένες να έχουν δύο ισάξιους παίκτες σε κάθε θέση και ο Ιβάν έχει αποδείξει πως με την δικαιοσύνη που τον χαρακτηρίζει ως προπονητή, μπορεί να έχει σε απόλυτα οικογενειακή κατάσταση τα αποδυτήρια, όντας σωστός και τίμιος απέναντι σε άλλους. Είτε έχουν συμβόλαιο εκατομμυρίων είτε 200.000 ευρώ.

Και πάμε τώρα στα... δύσκολα. Από το καλοκαίρι η άποψή μας σε τούτη την γωνιά έκανε λόγο για απόκτηση ενός επιθετικού πίσω από τον Άντρατζ Σπόραρ.

Το τρομερό φινάλε του Φώτη Ιωαννίδη στον πρώτο γύρο είναι λογικό και δίκαιο να δίνει πόντους στον Έλληνα σέντερ φορ, ο οποίος το παλεύει, βοήθησε πολύ και του αξίζουν χίλια ''μπράβο''. Για κάποιους αυτό το ένα κερδισμένο πέναλτι και τα δύο γκολ από ''χρυσάφι'' μπορούν να αποτελούν κριτήριο, για κάποιους άλλους μπορεί να αποτελούν κριτήριο τα παιχνίδια που έπαιξε ως βασικός κατά την διάρκεια του τραυματισμού του Σλοβένου στράικερ ή τα ''τελειώματά'' που χρίζουν τεράστιας βελτίωσης.

Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, ο καθένας το βλέπει από την δική του οπτική γωνία. Κατά την ταπεινή μας άποψη, ο Παναθηναϊκός πρέπει να προσθέσει ακόμη έναν σέντερ φορ στο ρόστερ του που θα ''έχει'' περισσότερο το γκολ, θα είναι περισσότερο... killer και αξιόπιστος μπροστά από τον αντίπαλο τερματοφύλακα σε σχέση με τον Ιωαννίδη. Κάποιον που θα ξέρεις ότι αν είναι νοκ-άουτ ο Σπόραρ θα έχεις το κεφάλι του ήσυχο.

Αν ο Παναθηναϊκός είχε ως στόχο να τερματίσει στη τετράδα και να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου(όπως πέρσι τέτοια εποχή), αυτή η κίνηση ίσως να ήταν περιττή. Από την στιγμή που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στόχος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από δεκατρία ολόκληρα χρόνια, εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο και η μη απόκτηση ακόμη ενός στράικερ ίσως να εμπεριέχει μίας μορφής ρίσκο.

Ανεξάρτητα από την άποψη του καθενός, ανεξάρτητα από τον σχεδιασμό του κλαμπ, αυτό στο οποίο δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα είναι το εξής: Η έγκαιρη ολοκλήρωση του μεταγραφικού σχεδιασμού. Το ''άμεσα'' που αναφέραμε στον τίτλο. Τον Ιανουάριο ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να αγωνιστεί σε συνθήκες... Premier League, θα παίξει οκτώ παιχνίδια, τα έξι μακριά από το γήπεδό του και θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αν θα καταφέρει να αυξήσει την διαφορά ή αν θα φέρει πιο κοντά την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, έχοντας παράλληλα και τα παιχνίδια του Κυπέλλου.

Σε αυτό δεν μπορεί να χωρά συζήτηση, δεν μπορεί να τίθεται σε αμφιβολία. Ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος από την προοπτική του τίτλου, να έχει φέρει στο Κορωπί την 1η Ιανουαρίου τουλάχιστον δύο ποδοσφαιριστές. Τον δημιουργικό κεντρικό μέσο και τον έναν εξτρέμ. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να κοστίσει αρκετά, όπως συνέβη κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στο πλαίσιο των προκριματικών του Conference League.

Το θετικό στην υπόθεση είναι πως η διαδικασία της επιλογής των ποδοσφαιριστών θα γίνει σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν επίσημες αναμετρήσεις. Από την Τρίτη 22 του μήνα, όταν άπαντες επιστρέφουν στη βάση τους μέχρι την έναρξη των υποχρεώσεων της ομάδας για το Κύπελλο(15-16 Δεκεμβρίου) μεσολαβεί σχεδόν ένας μήνας προετοιμασίας και φιλικών.

Σε αυτό το διάστημα οι ''πράσινοι'' θα πρέπει να έχουν καταλήξει στους στόχους τους, ώστε με τον ερχομό του 2023 τα νέα αποκτήματα να φορούν την φόρμα με το Τριφύλλι και να κάνουν τις πρώτες τους προπονήσεις...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.