ΑΕΚ: Στην ομάδα του Αλμέιδα όλοι συνεισφέρουν σε άμυνα και επίθεση (vids)

ΑΕΚ: Στην ομάδα του Αλμέιδα όλοι συνεισφέρουν σε άμυνα και επίθεση (vids)

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Στην ομάδα του Αλμέιδα όλοι συνεισφέρουν σε άμυνα και επίθεση (vids)

bet365

Και στο ματς με τον ΠΑΟΚ, το «όπλο» του Ματίας Αλμέιδα λειτούργησε αποτελεσματικά, με την ΑΕΚ να ασκεί πίεση ψηλά στον αντίπαλο και όλους ανεξαιρέτως τους παίκτες να βοηθάνε τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

Η ΑΕΚ έστησε κιτρινόμαυρο πάρτι στην OPAP Arena το βράδυ της Κυριακής πανηγυρίζοντας μαζί με τους 32.000 φίλους της που γέμισαν τις εξέδρες τη νίκη με 2-0 επί του ΠΑΟΚ. Κανείς από τους κιτρινόμαυρους δεν υστέρησε, πιάνοντας σχεδόν όλοι υψηλά επίπεδα απόδοσης, με το πλάνο του Ματίας Αλμέιδα να λειτουργεί αποτελεσματικά. Με τρεξίματα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου, με πίεση στο μισό του αντιπάλου και ανακτήσεις μπάλας για παραγωγή φάσεων και γκολ. Κάτι που αποτελεί σήμα κατατεθέν στη φετινή ΑΕΚ του «Πελάδο».

Και τα δύο γκολ που σημείωσε η ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ ήρθαν από ανακτήσεις μπάλας, ενώ με τον ίδιο τρόπο η Ένωση θα μπορούσε να είχε βρει και άλλα τέρματα. Στο 1-0 ο Αραούχο υπηρετεί άριστα τον ρόλο που του έχει δώσει φέτος ο Αλμέιδα με την πίεση ψηλά στην άμυνα του αντιπάλου και συγκεκριμένα στον Ντάντας, με την ανάκτηση χάρις στο τάκλιν που πραγματοποιεί για να πάρει η ΑΕΚ στη συνέχεια το προβάδισμα με την ασίστ του Ελίασον για τον Λιβάι. Σε μια φάση όπου έξι παίκτες της ΑΕΚ συνολικά είναι έτοιμοι να πρεσάρουν ψηλά. Και στη φάση του δεύτερου γκολ υπάρχει ξανά ανάκτηση μπάλας, από λάθος πάσα του αντιπάλου, με τον Γκατσίνοβιτς να φεύγει άμεσα σε φάση επίθεσης και σε συνεργασία με τον Ελίασον να κάνει το 2-0.

Ήδη από το πρώτο μέρος πάντως με αντίστοιχο τρόπο θα μπορούσαν να είχαν έρθει άλλα δύο τέρματα για την ΑΕΚ. Όπως για παράδειγμα στη φάση του 20' όταν συντονισμένα πάλι αρκετοί κιτρινόμαυροι πιέζουν πολύ ψηλά την άμυνα του ΠΑΟΚ. Ο Μουκουντί στην προκειμένη περίπτωση βοήθησε στην ανάκτηση παίζοντας κατευθείαν κάθετα και τον Αραούχο να βλέπει το σουτ του που άλλαξε πορεία στον Λιβάι να το βγάζει σε κόρνερ ο Κοτάρσκι.

Πάλι από πίεση και ανάκτηση μπάλας ήρθε και η μεγάλη ευκαιρία του Πινέδα στο 39' όταν ο Μεξικανός έκλεψε από τον Κούρτιτς και πραγματοποίησε την κούρσα, μπαίνοντας στην περιοχή και βλέποντας τον Κοτάρσκι με το ένα χέρι να του λέει «όχι» σε μια τρομερή επέμβαση τρία μόλις λεπτά μετά το γκολ του Λιβάι Γκαρσία.

Το ματς με τον ΠΑΟΚ αντανακλά για την ΑΕΚ την πολυφωνία που παρατηρείται τόσο στην επιθετική όσο και στην ανασταλτική της λειτουργία. Υπό τις οδηγίες του Αλμέιδα όλοι αμύνονται και όλοι επιτίθενται. Και αν στην επίθεση η συνεισφορά της πλειοψηφίας των παικτών φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού μέσα από τον πλουραλισμό σε γκολ, ασίστ και συμμετοχή σε ευκαιρίες, στο ανασταλτικό κομμάτι επίσης γίνεται ομαδική δουλειά. Κάτι που έχει μεταμορφώσει την αμυντική συμπεριφορά η οποία δεν αποτελεί πλέον την αχίλλειο πτέρνα της Ένωσης όπως την περασμένη διετία, έχοντας δεχθεί μόλις ένα γκολ στα επτά τελευταία ματς.

Για παράδειγμα η συνεισφορά όλων στην αμυντική λειτουργία στο ματς με τον ΠΑΟΚ καταγράφηκε στην πλατφόρμα του Wyscout. Δώδεκα κιτρινόμαυροι έβαλαν το όνομά τους στη λίστα των κοψιμάτων με τους πλάγιους μπακ, Ρότα και Μοχαμαντί να κάνουν τρομερή δουλειά σε αυτό το κομμάτι με 11 και 6 αντίστοιχα (ανεβαίνοντας παράλληλα συνεχώς την πλευρά τους και συμμετέχοντας και στην ανάπτυξη) και τον Αραούχο να ακολουθεί με πέντε σε μια συγκλονιστική εμφάνιση που θύμισε... χαφ, έχοντας όσα κοψίματα είχε και ο σταθερότατος Μουκουντί στα μετόπισθεν.

Μάλιστα ο Αραούχο είχε ανάλογο αριθμό και στις ανακτήσεις μπάλας, σύμφωνα με το Wyscout, κάτι που επιβεβαιώνει την τρομερή προσφορά του στο ανασταλτικό κομμάτι στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στον νέο του ρόλο υπό τις οδηγίες του Αλμέιδα. Εκείνος που έκανε θραύση στις ανακτήσεις μπάλας κόντρα στους «ασπρόμαυρους» ήταν φυσικά ο αναγεννημένος Σιμάνσκι με 16, ενώ οι Γκατσίνοβιτς και Πινέδα έκαναν επίσης τρομερή δουλειά στο ίδιο κομμάτι με πέντε και έξι ανακτήσεις αντίστοιχα και μάλιστα όλες στο μισό του ΠΑΟΚ.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα